Снимка: БТА

Емил Шарков е застреляният от Петко Савов спецполицай при акцията в Лясковец. Това обяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, който свика нарочна пресконференция, на която обясни хронологията на акцията, провела се в ранните сутрешни часове.

Още по темата
Лазаров изказа съболезнования на семейството и близките на загиналия служител на МВР, каза, че с него са били приятели и го нарече "герой".

Шарков е роден през 1974 година в Свищов, семеен с едно дете.

Главният секретар каза, че загиналият спецполицай е прикривал изтеглянето на екипа с щит. Уцелен е в горния ъгъл на щита, от натиска той се завъртял и така вторият куршум е попаднал в главата му.

На въпрос, защо полицията не е предприела "момент на изненадата", той каза: "В тъмното, когато полицаите започват да светят с фенери, стават лесни мишени".

"Операцията е успешна за обществото, за МВР е трагедия", заяви главсекът, но пък уточни, че е предотвратен "по-тежък инцидент, който можеше да се случи".

Лазарав разказа още, че на 12 март стрелецът е отправил заплаха да застреля децата от училищния двор, който граничел с неговия.

"Савов е отправил заплахи и закани за физическа саморазправа с ученици от училището, и със самия директор, като е подчертал, че е ловец от 10 години", допълни Лазаров.

По думите му днешната акция по задържането на 53-годишния мъж е бил единственият възможен вариант.

Психолозите стигнали до извода, че той е емоционално неуравновесен, агресивен и склонен към импулсивни прояви. Преговори с него е нямало да помогнат, категоричен бе Лазаров.

Той посочи, че след като се направят необходимите анализи, в МВР ще решат кой носи отговорност за провалената операция и настоя, че не иска да политизира ситуацията, както и да упреква някого.

Светлозар Лазаров все пак спомена за станалата вече ясна спецоперация срещу Савов, планирана през 2012 година, за да бъде отнето незаконното му оръжие, която обаче била спряна от МВР.

По думите му тогава било преценено, че подобна акция по задържането му е опасна за спецполицаите.

Главният секретар посочи, че само един човек в МВР е имал възможност да отмени подобна операция, но отказа да уточни точно кой.

На 10 февруари 2012 г. прокуратурата е отправила искане към съда Савов да бъде настанен в заведение за лечение на психичноболни, каза още Светлозар Лазаров. Решението на съда обаче не е било изпълнено. По думите на Лазаров в случая става въпрос за отказ от правосъдие от страна на МВР.

Преди да започне да стреля срещу униформените днес, мъжът е обещал да се предаде.

Спецполицаите са успели първо да арестуват майката на Савов, а после и самия него. Той вече е бил ранен и кръвозагубата го е била направила неадекватен, коментира Лазаров.

По думите му след последните заплахи, които Савов е отправил, да простреля деца от училището, полицията е трябвало да предприеме тези мерки. Лазаров уточни, че има данни за предходни случаи, в които мъжът е стрелял.

От МВР съобщиха, че той е работил за кратко в предприятието за производство на оръжия и боеприпаси "Аркус" и вероятно от там е придобил познанията си да борави с оръжие. От  2011 г. насам полицаи са правили опити за контакт и с неговата майка, която обаче също е била некомуникативна.

Психолозите смятат, че Савов най-вероятно е отключил психическо заболяване през 2011 г., когато се е барикадирал в дома си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase