Бомбените заплахи станаха всекидневни. Снимка: Булфото

Има напредък по разследването на фалшивите сигнали за бомби и има задържани ученици, които са отправяли телефонни заплахи, обясни вътрешният министър Цветан Цветанов.

През последния месец бомбени заплахи почти всекидневно евакуират обществени сгради. Най-чести жертви на заплахите са моловете, сградите на съдилищата и училищата.

Според вътрешния министър родителите могат много да помогнат да се преустанови тенденцията с фалшивите заплахи. Според Цветанов семейната среда е много важна при възпитанието на едно дете.

Той изрази надежда, че всеки един родител, когато разговаря с детето си, има приятелски отношения, за да може детето да сподели това, което е преживяло и видяло през деня.

Днес сигнал за бомба спря работата на Районния съд във Варна за няколко часа, предаде БТА. По обяд сградата бе затворена заради сигнал за поставено взривно устройство, а служителите изведени навън.

От пресслужбата на съда уточняват, че помещенията са проверени от специализираните служби и бомба не е открита. Преди това сигнали за взривни устройства бяха подавани за съдебните палати в града.

Междувременно от Българската Ритейл Асоциация, представляваща търговците на дребно, изпратиха отворено писмо до министър-председателя и министъра на вътрешните работи, в което призовават да се вземат спешни мерки срещу постоянните сигнали за бомби.

Според Асоциацията въпросните сигнали всяват психоза сред хората и влияят много зле на продажбите на търговците в моловете. Според тях “новата мода“ неминуемо ще доведе до фалити и закриване на работни места.

Те призовават да се прецени дали е необходимо при всяка бомбена заплаха да се спира работата на търговските центрове за 24 часа.

От асоциацията се позовават на интервю на директора на СДВР, в което той призовава „заплашените“ от бомба търговски центрове „да не се поддават на паника и да не затварят за 24 часа, а да отварят веднага след като проверката от страна на органите на реда бъде завършена.

Търговците искат още да се анализират всички досегашни сигнали за бомби, да се променят подзаконовите актове и да се спре евакуирането на клиенти, докато тече проверка за взривно устройство.

"Припомняме, че броят на заетите в сферата на търговията на дребно я прави сектор, осигуряващ най-много работни места и постъпления в бюджета. Припомняме, че търговците винаги са били пионерите, двигателите на прогреса, но и на стабилността, с която Вие в публичните си изявления често се гордеете", завършват писмото си БРА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase