Снимка: БТА

Синът на бизнесмена Миньо Стайков-Стайко е бил обявен за общодържавно издирване, а предстои да бъде обявен и за международно, съобщи директoрът на ГДБОП Станимир Флоров.

Той е заподозрян, че ръководил престъпна група за източване на ДДС, която беше разбита при акция, наречена "Захарно петле“. От думите на Флоров обаче стана ясно, че Стайко Стайков е “в чужбина на топло и хубаво място“.

Спецсъдът ще гледа мерките за неотклонение на други трима от групата Симеон Танев, Добрин Добрев и Веселин Ранчев, поясни Флоров.

При друга акция - “Универсалните“, която отново беше насочена срещу престъпна група, източвала ДДС, пък са задържани син на бившия земеделски министър  Георги Танев - Иван, роднина на бивш митнически шеф и един от сочените за участници в убийството на Милчо Бонев-Бай Миле - Тихомир Дочев-Мравката, уточни вътрешният министър.

По негови думи част от престъпната дейност на престъпните групи по операции „Захарно петле” и „Универсалните” ощетява и бюджета на ЕС. Заради това, че подобни групи работели и в други държави в Европа, бил създаден съвместен българо-английски разследващ екип.

Цветанов заяви, че при разследването е имало изтичане на информация от "други институции, които имат отношение към процесуално-следствените действия, а именно издаване на разрешение".

Цветанов отново обърна внимание и на Тодор Хаджижеков - Тотко Поршето, който също беше задържан преди дни при разбиването на цех за нелегални цигари в Костинброд.

Днес спецсъдът наложи на Хаджижеков мярка за неотклонение "задържане под стража". Заедно с бизнесмена бяха задържани още шест човека. Двама от тях също остават в ареста, реши съдът. Трима бяха пуснати под "домашен арест", а един бе оставен без мярка за неотклонение.

Преди дни Цветанов коментира, че Поршето е доста интересна личност в ъндърграунда.

Днес Цветанов даде подробности около престъпната му биография и най-вече прякора му.

По думите му Тотко Поршето е бил известен в миналото като Пингвина, но с издигането в йерархията е станал с прякор Поршето.

Вътрешният министър обясни, че предстои конфискация на два автомобила „Порше”.

Цветанов разказа и случай от 2007 година, когато досъдебно производство срещу Тодор Хаджижеков - Тотко Поршето, е преквалифицирано в такова срещу неизвестен извършител и от прокуратурата в Хасково е изпратено в Благоевград.

По този повод Цветанов каза, че са изпратени материали на изпълняващия функциите главен прокурор Бойко Найденов за проверка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase