83-годишна беше измамена от "търговки на чаршафи". Снимка: архив, Булфото

83-годишна жена от село Сини вир се раздели с 2020 лева, докато й „развалят магия”. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Шумен.

Около 11.00 часа вчера две жени пресрещнали 83-годишната Р.П., докато се връщала от магазина. Те предложили да й продадат чаршафи, но жената отказала. По-младата от двете „търговки” хванала ръката й и казала, че има направена магия, която може да развали.

Възрастната жена се доверила на „гадателските умения” на жената, която била на видима възраст около 35 години. Отишли в двора на къщата й заедно, където започнал ритуалът по „разваляне на магията”. В един момент „гадателката” казала, че водата, която приготвяла, трябвало да премине през банкноти. „Ясновидката” посочила с пръст мазето и казала, че усеща, че там има пари, които трябвало да бъдат донесени, за да приключи успешно „развалянето на магията”.

Р.П. влязла в мазето, където в действителност имала спестявания, и взела 20 лева. Малко след това мургавата, по даденото описание от Р.П, жена, поискала вода, за да напръска къщата. Вероятно в това време, използвайки невниманието на възрастната жена, „гадателката” влязла в мазето и откраднала 2000 лв., поставени във варел, след това бързо напуснала къщата и извикала другата „търговка”, която била на улицата пред дома на възрастната жена, да си ходят.

Има насоки за автомобила, с който са пътували двете жени. Работата по случая продължават служители от Районно управление „Полиция” – Каолиново.

От Областната дирекция на МВР в Шумен съветват възрастните хора да внимават при срещи с непознати, предлагащи им изгодни сделки. Разчитайки, че те са по-малко информирани за рисковете, или че те по-трудно биха могли да се свържат с полицията, част от измамниците преценяват обстановката, разбират с колко пари разполагат, къде се съхраняват и използват събраната информация по най-изгоден за тях начин. Най-лесно е да бъдат взети спестяванията, особено когато неразумно всичките пари са поставени на едно място. Ако станете жертва на измама или кражба, се обадете на тел. 112, който е безплатен за всички оператори.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase