Мирослава Николова. Снимка: Facebook
fallback

Марио Любенов-Заека засега остава единственият обвиняем за смъртта на Мирослава от Перник.

Твърдението за трети съучастник в убийството на момичето засега не се потвърждава, тъй като спряганият Красимир Петров-Полицая е привлечен като свидетел по делото.

Това стана ясно днес по време на пресконференция в Съдебната палата на Перник, на която окръжният прокурор на града Пламен Найденов даде разяснения около разследването на заплетения случай.

Засега основната улика срещу Заека са думите на Стойчо Стоев-Чочо, който го е уличил като съучастник в убийството.

Oще по темата

Показанията на самоубилия се Стоев обаче не са дадени пред съдия, а пред полицаи, след като се е провалил на полиграфа.

На практика това означава, че показанията му срещу Заека нямат стойност, защото според НПК при положение, че Стоев е починал, защитата на Любенов може да не поиска показанията му да бъдат прочетени и използвани в бъдещо дело срещу него, призна  прокурор Найденов.

"Имаме обаче и други доказателства срещу Заека, които се анализират", допълни той.

Стана ясно още, че след като самоубилият се Стойчо го посочва като негов съучастник, Заека е бил изведен от болницата на 4-и километър в столицата, където лежи за освидетелстване за шизофрения.

Прокурорът обясни, че Заека е воден в ГДБОП за "събеседване" с негово разрешение, но отрече с Любенов да е "събеседвано" по нерегламентиран начин, каквито намеци имаше днес от защитата.

Версията за смъртта на Чочо

Самоубийството на Стойчо Стоев-Чочо пред погледа на полицията постави редица въпроси за професионализма на правоохранителната система.

МВР неколкократно се обърка в собствените си обяснения около смъртта на заподозрения, което доведе до редица спекулации.

Сега прокурор Пламен Найденов даде подробности около случая.

Той каза, че на мястото е имало повече от двама служители на ГДБОП. Когато полицаите водят Стойчо в апартамента му, той е с белезници, вързани отпред. Мъжът сам отключва жилището и спира алармата. Сирената обаче се активирала наново и не спряла да работи дори след като полицаите прекъснали тока.

Тогава вързаният с белезници Стойчо взел стол, качил се на него и отрязал кабелите, стана ясно от думите на прокурора. След това се отправил към килера, където се е застрелял.

Пламен Найденов не коментира дали елитните служители на реда са нарушили инструкцията за конвоиране. Дебело подчерта, че Стойчо е бил с белезници в качеството си на свидетел, но е предстояло да му бъде повдигнато обвинение.

Прокурорът заяви, че Чочо се е прострелял със законно притежаван пистолет "Глог", който е бил укрит в килера на жилището му. Първоначално МВР твърдеше обаче, че оръжието е било в тоалетната.

Найденов не отговори категорично на въпроса дали Стоев се е самоубил.

От думите му стана ясно още, че Стойчо е бил заподозрян още в средата на декември. Разследващите стигнали до него след обстоен анализ на криминалния контингент в Перник. В това число влизали 40 души.

Версията за трети заподозрян

Прокурорът заяви, че Красимир Петров-Полицая е бил разпитван като свидетел, но засега обвинения на друг освен на Заека няма да се повдигат.

Краси Полицая е работил като патрул в столичното 6-то РПУ преди десет години, откъдето идва прякорът му. След като е напуснал полицията, Красимир Петров става шофьор на Фьодор Фьодоров-Федята, при когото като охрана е работил и Стойчо Стоев.

Заека остава в психиатрията

Засега единственият обвиняем Марио Любенов е със 72-часова мярка за неотклонение.

По-рано днес Пернишкият окръжен съд го пусна за още 20 дни в психиатрията на 4-и километър в столицата, за да може екип от медици и експерти да му изготвят експертиза за здравословното състояние.

Експертизата, която ще се изготвя, е по старо негово дело за намерени фалшиви пари.

По делото за смъртта на Мирослава ще трябва да бъде изготвена друга експертиза. А иначе по делото за убийството на Мирослава до момента има изготвени 11 ДНК експертизи.

В една от тях е записано, че момичето е убито още в деня на отвличането си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

170

Ivan

преди 12 години

Nqma da kazvam ot kade go znam ... No direktno 6te spodelq 4e ubiistvoto ne e slu4aino. Babata na miroslava pe4eli 1 M ot Tototo i dadenite hora iskat 500 hilqdi ... ne gi polu4avat a tozi samoubistvoto na koito e smqtan za ubiec e izcenirano ... Moje da se luja no az taka si go obesnqvam :)

169

Мариета

преди 12 години

"Сирената обаче се активирала наново и не спряла да работи дори след като полицаите прекъснали тока."Това не знам цитат ли е, какво ли е, но ако се е случило, значи полицаите (конкретните) са пълни ***... Идеята на алармата не е ли да работи и когато няма ток?!?Почивай в мир, Мирослава!

168

...

преди 12 години

"Засега единственият обвиняем е Заека, Полицая е свидетел". Какво значи полицая свидетел бре хора? Свидетел на кое? Очевидец на убийството ли е какъв е? Щото ако е очевидец, не е свидетел а обвиняем, по простата причина че е видял какво става и нищо не е направил. Значи е съучастник. От друга страна... кви са тия ***, къде ни заливате всеки ден? зайци, майци, полицаи - свидетели..." Я разстрел за тия двамата и толкова. Кво сега ще ги тикнат зад решетките и да ги храним ли?

fallback