Снимка: Reuters

Престъпна група, извършвала данъчни измами и ощетила хазната с над 5 милиона лева, е задържана при операция с кодовото име "Схемите 4", съобщи МВР.

При спецакцията, проведена на територията на София, Добрич и Варна, са задържани петима души, които според разследващите са част от престъпна група за данъчни измами, занимаваща се с търговия на зърно.

Петимата изкупували пшеница, ечемик, рапица, слънчоглед, кориандър и др., без да издават документи за това и съответно без да внасят дължимите данъци.

За доказването на произхода на продукцията те използвали т. нар. "липсващи търговци" – фирми на името на хора с нисък социален статус, които нямали представа за декларираните сделки.

Техните дружества нямат и техническите възможности за производството и търговията с подобна продукция. Фирмите липсващи търговци пък балансирали своите покупки и продажби и на практика не внасяли дължимото ДДС.

Последното дружество по веригата, което извършвало доставки или се явявало износител за трети страни, внасяло искане за възстановяване на ДДС – данък, който на практика не бил внесен от предшестващите фирми във веригата. По този начин се избягвало установяването и плащането на дължим ДДС и корпоративен данък.

Само за периода от януари 2009 г. до март 2011 г. приблизителният размер на нанесените щети за републиканския бюджет е близо 5 111 000 лева, посочват от МВР.

Срещу един от участниците в групата е образувано дело за укриване на данъци. Той е бил пълномощник на едно от дружествата от престъпната схема и се е занимавал с намиране на "липсващи търговци" в Добрич.

На част от дружествата и на осем души, смятани за участници в схемата, се извършват ревизии и са наложени обезпечителни мерки. На едно от тях е запорирана селскостопанска продукция на стойност 500 000 лева.

Разследването по случая продължава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase