Снимка: Архив, МВР

Двама мъже, обрали офис на фирма в Своге, и служител на компанията, съпричастен към грабежа, са задържани от криминалисти на областната дирекция на МВР.

Обирът е извършен на 28 септември вечерта. Тогава двама маскирани и въоръжени с пистолети нахлули в офиса на фирмата, заплашили двамата служители и завързали краката и ръцете им със „свински опашки“.

След като привели служителите в безпомощно състояние, нападателите ги принудили да кажат къде в помещението има пари. Единият работник признал, че върху едно от бюрата е оставена чанта за лаптоп с около 5000 лева в нея. Маскираните задигнали парите, излезли от офиса, като заключили вратата отвън и избягали.

Впоследствие единият служител успял да освободи ръцете си, натиснал паникбутона за СОТ и позвънил на тел. 112.

Двамата потърпевши служители – Н. Я. на 26 години от с. Искрец и М. Д. (22 г.) от гара Бов, дали описание на извършителите. При разпитите обаче 22-годишният давал неясни и нелогични обяснения, отбелязват от ОДМВР-София.

Разследващите са установили връзка между младия служител и физическите извършители на престъплението. Според криминалистите служителят е познавал много добре единия обирджия – 40-годишен мъж с инициали Б. М., който е стар познайник на полицията. Именно от младежа крадецът имал информация кога в офиса ще има по-голяма сума.

След грабежа двамата крадци отишли в чейнджбюро в столицата, където обменили левовете в евро и разделили парите. Част от тях дали и на 22-годишния работник в обраната фирма.

Двамата грабители и съучастникът им са задържани вчера с 24-часова полицейска мярка. Късно снощи в гориста местност край село Чибаовци полицаите са открили мястото, където грабителите са изгорили дрехите и маските, с които са извършили обира.

Наблизо е намерен и разглобен на части газов пистолет. Единият крадец е признал, че го разглобили и изхвърлили до магазин на МЕТРО край Божурище.

Единият от крадците – 40-годишният Б. М., е известен за кражби и противозаконни отнемания на МПС, получил е общо четири ефективни присъди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase