Снимка: МВР
fallback

50-годишен софиянец е задържан по подозрение за търговия със защитени птици, съобщиха от МВР.

Мъжът е арестуван в сряда след сигнал от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-София, че в контейнер за смет в квартал Лозенец са открити 2 мъртви и една жива птица от защитения вид голям ястреб.

На място експертите на РИОСВ установили, че от кооперация близо до контейнера се чуват звуци, наподобяващи крясък на хищна птица.

На мястото пристигнали разследващи полицаи и екип на „Икономическа полиция”, които пред блока задържали 50-годишния С. Г. от София.

Мъжът, който живеел в кооперацията без адресна регистрация, е известен на МВР за контрабанда, незаконен улов, включително изземване на яйца от гнезда, и международна търговия със защитени от закона хищни видове птици в България и други европейски страни.

В апартамента е открит сокол (птицата е от защитен вид), по първоначални данни на експерти на РИОСВ и БАН с най-вероятен произход Русия.

Иззети са също множество фалшиви сертификати за произход на хищни птици, бланки с фалшив печат на Министерство на околната среда и водите както и самият фалшив печат на МОСВ.

Открито е и пълно оборудване за планинско катерене, птичи инкубатори, GPS-устройство, както и примки за улов на гълъби, с които най-вероятно са били изхранвани хищните птици.

Мъжът е задържан за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство.

Оцелелите птици са изпратени в Спасителния център за диви животни – Зелени Балкани в Стара Загора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анна

преди 12 години

С. Г. е само един от няколкото, които нямат никакво уважение към птиците и ги ползват само за материална изгода, а пред масата твърдят, че са загрижени. Другите видни са П. Якимов и компанията му от псевдосоколари. В соколарските среди се говори, че той има пряка връзка с ястребовите орли, които конфискуваха във Видин, средиземноморските соколи от миналата година, един от които е изпратен в Стара Загора, ястребите от тази година в контейнерът, предлагал ги е в Гърция с фалшиви cites документи.

14

Анонимен

преди 12 години

Живял без адресна регистрация -ето защо трябва да налагат глоби и на домоупрвители и на собственици които не регистрират в общината наематели.Домоуправителите защото не са попълнили домовата книга вярно а собствениците на имота за укриване на данъци само така като се бръкне в джоба ще се научат .Утре така и рецедевист без адресна регистрация ще открият след като изтрепе половината квартал.Всичката *** се настани в по-голямите градове на квартира без адресна регистрация а да не говорим за София

13

ххх

преди 12 години

100% има пръст в изчезването на царския орел миналата година .saveraptors.org/news.php?id=94

fallback