Снимка: Архив Булфото
fallback

Около 100 хил. фалшиви долари и голямо количество фалшиви евро са задържани при специализирана полицейска операция "Валутата”, която се провежда в столицата.

Целта на операцията е неутрализиране на група, занимаваща се с разпространение и изработване на фалшива валута – долари, евро, каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Продължават обиските и претърсванията на няколко адреса при специализираната полицейска операция "Валутата”. Продължават процесуално-следствените действия”, съобщи Агенция “Фокус” .

Операцията е съвместна на ГДБОП, Европол, Сикрет сървис и испанските служби. Тя е под надзора на заместник-градския прокурор Роман Василев.

20 000 фалшиви евро са задържани в момент на сделка. 30 хил. фалшиви евро са открити в помещение на столичната улица „Цар Самуил”.

Намерени са заготовки за още 30 хил. – 40 хил. евро, които не са били приключени като финална част.
При специализираната полицейска операция е задържан човекът със сделката и "мулето”; също така са задържани и двамата печатари, които са извършвали последната, защитна дейност при доработването и окончателното приключване на изработването на фалшивите долари и евро. Две от задържаните лица имат извършено подобно престъпление от 2005 година.

"Те са били осъдени с "тежката осъдителна присъда” от три години условно с пет години изпитателен срок”, каза още Цветанов.

С действията, които правят колегите, независимо от тези „тежки” осъдителни присъди, ние действително трябва да защитим България, трябва да защитим и Европа и евроатлантическите ни партньори с действията, които предприемаме, по неутрализирането и ликвидирането на организирани престъпни групи, занимаващи се с печатането и разпространението на фалшиви долари и евро – каза Цветан Цветанов.

Зам.-градският прокурор на София Роман Василев каза, че съвместната работа с партньорските служби по операцията е продължила около месец и половина – два.

"Проведените съвместни мероприятия доведоха до хващането на сделка с неистинска валута. След което направихме съответните обиски и претърсвания в два обекта и локализирахме печатницата”, каза Роман Василев.

"Благодарим на партньорските служби, с които работим от доста време, както и за екипния принцип, който провеждаме заедно от доста време Прокуратурата и МВР” – каза зам.-градският прокурор на София Роман Василев.

Заради операция "Валутата” в центъра на столицата имаше засилено полицейско присъствие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

124

нло

преди 13 години

какво ли срс са употребили от мвр при операцията от база на мвр банкя-.

123

Ту Пийпъл

преди 13 години

Не виждам разлика, американците си печатат пари без покритие, нашите печатари защо да изостават...

122

A. Кутев

преди 13 години

Другари, ще забавим плащанията тази седмица, някак си приходите в касата не се появиха, както беше планирано..

fallback