Снимка: Архив Булфото

Нов начин за взимане на подкуп практикуват данъчни от Пловдив. Вместо на работното място или в някое заведение, те взимат искан рушвет в автомобил по време на пътуване между два града. Така разчитат, че няма кой да види получаването на парите.

Подобен е случаят за задържания днес данъчен инспектор от Пловдив със сумата от 500 лева. В късния следобед Окръжният съд го остави с постоянна мярка „задържане под стража”.

В съдебната зала Христо Христев каза само, че не иска да бъде сниман. После съдът продължи да заседава при „закрити врати” заради използваните СРС-та.

Историята е проста. Христов проверява заведения и ресторанти в региона на Пловдив. За да не състави акт за укрити обороти и нарушения при сключването на договор с персонала, мъжът поискал сумата 5000 лева от собственик на нова дискотека в Асеновград.

Парите държал да получи в автомобил на път за село Скутаре, като очаквал, че ще остане незабелязан. Изнудваният бизнесмен обаче предварително подал сигнал в полицията и колата била оборудвана със специални разузнавателни средства. Така данъчният е задържан, след като прибрал в джоба си част от рушвета.

„Клиентът ми е искал да помогне, знаете в днешно време какво е да те провери данъчен”, заяви пред Dnes.bg адвокатът на Христов – Росица Драгинова.

Заради поискания подкуп и взетата сума най-вероятно арестуваният данъчен ще се раздели и с работата си.

„Нашият служител е отстранен от работа до изясняване на случая със заповед на директора на НАПД Красимир Стефанов, а срещу него е започнала процедура за дисциплинарно уволнение”, съобщи говорителят на НАП-Пловдив Богана Илиева.

Прокурорът по делото каза, че срещу Христев вече е повдигнато обвинение за подкуп.

Съдът прие, че лицето може да се укрие или да извърши друго престъпление, по тази причина го остави за постоянно в ареста.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase