Снимка: Булфото

Полицията задържа русенеца Симеон Симеонов за подготвяно убийство на съдията от Софийския градски съд Десислав Любомиров.

Симеонов е в ареста за 72 часа, ще му бъде поискано и постоянно задържане.

Предполага се, че престъпникът искал да си отмъсти на магистрата, който му постановил тежка осъдителна присъда, докато работел в Окръжен съд – Русе. През 2006 г. с още четирима Симеонов получил ефективна осъдителна присъда с наказание 9 години лишаване от свобода като участник в престъпна група за разпространение на наркотици.

Впоследствие двама от осъдените – 40-годишният Пламен Кунчев-Паци и 30-годишният Станимир Стоименов успяват да избягат в Южна Африка, където пребивават с фалшиви документи за самоличност.

Симеонов е освободен през март 2010 г. от затвора Белене, където е бил държан под стража в качеството му на обвиняем. Той е обжалвал присъдата си пред Великотърновския апелативен съд и пред Върховния касационен съд.

Още по темата
По информация на разследващите Паци и Стоименов се свързали през миналата година със Симеонов и му възложили поръчка да убие съдията като акт на отмъщение за постановената присъда.

Той трябвало да организира престъплението и да открие други лица, които да го извършат. Симеонов започнал действия по подготовка на убийството през октомври миналата година. За начало той наел апартамент в столичен квартал с изглед към блока, в който живее съдията.

Преки извършители на подготвяното убийство трябвало да бъдат други двама души, неизвестни до момента. Симеонов смятал да напусне България и да се установи в Южна Африка, след което двете лица щели да предприемат действия спрямо магистрата.

При направения арест Симеонов се опитал да избяга през мазетата на жилищен блок.

От близо година Десислав Любомиров е съдия в София и е един от четиримата кандидати за шефския пост в СГС.

Именно той задържа за постоянно в ареста бившия военен министър от НДСВ Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов, след като почти всичките му останали колеги си направиха самоотвод по делото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase