Част от "Наглите" в съда. Снимка: БГНЕС

"Не сме си говорили с похитителите в съдебната зала. Няма и какво да си кажем".

Това заяви пред bTV Катрин Маркова, майка на отвлечения през 2008 г. Джорджио, по повод делото срещу групата на "Наглите".

"Когато отвлякоха сина ми, имах точно 1000 лв. в чантата, нищо повече. А те ми поискаха 2 млн. евро. След това същия човек се обаждал на мои близки да ги пита как съм, събирам ли пари и т.н.", спомня си Маркова.

Тя заяви, че сега е извела сина си извън България, защото не може да си позволи да отделя средства за охрана.

Още по темата
"Надявам се да има бърз процес и хората да си получат заслуженото. Но аз лично вчера не видях в техните очи разкаяние", заяви Красимир Цанев.

"По света такива процеси се приключват за няколко дни, у нас се говори, че ще продължи примерно пет години. Ако изтече срокът, в който могат да бъдат държани в ареста от прокуратурата, те ще бъдат освободени и може да започнат да отвличат отново", заяви на свой ред Киро Киров, който беше отвлечен пред дома си в началото на 2009 г.

Той разказа за преживяното в дните на похищението:

"В къщата бях вързан като куче. Тоалетната беше вътре в стаята. Получих много удари", спомня си той.

"За мен отвличането е по-тежко от убийство", каза още Киров и сподели, че първоначалната сума, поискана за освобождаването му, е била 5 млн. евро.

Красимир Цанев, баща на похитения през 2007 г. Илиян Цанев, заяви, че минути след отвличането той е разбрал, че в района на престъплението се е намирал Любомир Димитров, известен като Любо Гребеца. Той бил видян на мястото на престъплението от съседи, които го познават.

"Намерихме телефоните му, започнахме да го търсим, но те бяха изключени. Първоначално поискаха 3 млн. евро откуп. Впоследствие платихме 100 000 евро", спомня си Цанев.

"На петата минута след отвличането съобщихме в полицията името на Любо Гребеца. Сега служителят от МВР, който се занимаваше със случая, доколкото знам, е уволнен, не знам по какви причини", каза още бащата на отвлечения Илиян.

На въпрос дали смята, че в случая има замесени и полицаи, той отговори:

"Не мога да твърдя, че полицията е замесена, но смятам, че не си свършиха работата. А защо не са я свършили, трябва да питате тях". Това беше първият подобен случай. След това се натрупаха и други вече имаха някаква практика. По-късно отново се върнаха към нашия казус и същото лице – Любо Гребеца, но вече по него работеше друг екип", припомни Цанев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase