Снимка: БГНЕС

Съдебен заседател по делото срещу Златомир Иванов – Баретата, е задържан при днешната специализирана полицейска операция “Педофилите” срещу група, разпространявала материали с порнографско съдържание в интернет.

Това стана ясно в началото на днешното заседание по делото, когато съдия Петър Гунчев обяви, че то се отлага заради арестуван заседател.

Задържаният е резервният съдебен заседател Петър Георгиев, който преди седмици смени Васил Илиев.
Това стана, след като защитниците на подсъдимите поискаха оттеглянето на Илиев заради изпусната фраза, че всичко по делото е ясно.

Срещу Георгиев е образувано наказателно производство по чл. 159 ал. 4 от Наказателния кодекс.

Според него, който създава, предлага, продава или разпространява порнографски материали, в който са използвани лица, ненавършили 18 години, се наказва с до 6 години затвор и глоба до 8000 лева.

Още по темата

Адвокати по делото коментираха, че ако на заседателя бъдат повдигнати обвинения, ще поискат неговия отвод. Това може да доведе до започване на процеса отначало.

При днешната спецоперация са задържани петима души за разпространение в интернет на филми с порносъдържание с малки деца – от 6 до 8-годишни. 

Иззети са над 200 видеозаписа. Петимата са задържани за 24 часа. В момента се подготвя искане за 72-часова мярка за неотклонение, обяви вътрешният министър Цветан Цветанов.

Той не можа да коментира факта, че сред задържаните има и съдебен заседател.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase