Достъпът до митническия склад, от който бяха откраднати около 340 килограма сребро, злато и платина, иззети от полицията при акция „Леярите“, е бил изключително либерален и твърде много хора са влизали в него.

„Бих подсигурил по друг начин охраната на митническия склад на летище София, коментира директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов.

Според него в проекта за охрана на въпросния склад има множество пропуски.

„Отговорност за неработещите камери в митническия склад носи изцяло фирмата, охранявала помещенията“, посочи Танов.

Според него началникът на митницата е предприел доста необоснован риск, като не е разпоредил ценностите да бъдат преместени в трезор на БНБ.

Според нормативните документи в БНБ задължително трябва да се съхраняват иззети от разследващи парични средства, а къде да се държи друг тип конфискувано имущество, се определя от началника на съответната митница, уточни Ваньо Танов.

„Друг е въпросът, че ценностите, иззети при акция "Леярите", е трябвало да бъдат в складовете на Агенция "Митници", за да са по-достъпни за извършване на експертизи“, каза още Танов.

Още по темата

„Начинът, по който е извършен обирът, говори, че в него са участвали и митнически служители, от които може да е изтекла информация“, коментира още шефът на митниците.

Една от водещите версии за разследването в момента е, че обирът е станал с помощта на вътрешни хора, съобщи пред Дарик шефът на СДВР Валери Йорданов.

Той не изключи автор на обира да е една от петте банди в столицата, които са се специализирали в големи грабежи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase