Фалшиви 20 лв. Снимка: Dnes.bg
fallback

Фалшиви пари заливат Пловдив. Най-често менте банкнотите са с номинал от 20 и 50 лева.

Последният случай е от тази седмица, когато двама мъже са направили опит да пуснат в обращение неистински петдесетолевки.

От прокуратурата в града съобщиха за Dnes.bg, че вече са регистрирали и няколко случая на фалшиви банкноти с номинал от 100 лева.

Опитите за прокарване на фалшиви пари в обращение се правят в по-малките населени места или в големите вериги магазини, където продавачите не обръщат внимание на банкнотите. 

"Тези опити са насочени главно в кварталните магазинчета и крайпътните бензиностанции, когато за дребни на вид и като суми вещи, се предлагат банкноти от 50 и 20 лева, които са най-често фалшифицираните банкноти в България", заяви за Dnes.bg зам. окръжният прокурор на Пловдив Марин Пелтеков.

Най-уязвими са продавачите в магазини, търговците по пазарите и таксиметровите шофьори, които не разполагат с апарати за разпознаване на фалшиви банкноти.

"На мен в неделя се опитаха да ми пробутат една фалшива столевка, но не стана, защото разбрах, че не е истинска", каза за Dnes.bg таксиметров шофьор от Пловдив. Той отбеляза, че фалшивите банкноти се различават от оригиналните по хартията и водните знаци.

Продавачка на вестници от 40 години казва, че е изобретила свой начин за разпознаване на парите менте.

"Търкам с нокътя, за да видя, че е грапаво, и тогава взимам банкнотата", разказа възрастната жена.

Рядко измамниците се опитват да пласират фалшиви пари в чейнджбюра и банки, защото обектите разполагат с неонова лампа, с която бързо се откриват разликите. 

"По принцип колкото и да е добра изработката на фалшивата банкнота, все пак някоя от защитите, за които ние знаем – луминесцентните ленти, обратният като образ воден печат, те не могат да станат толкова сполучливи, колкото на една истинска банкнота", каза още зам. окръжният прокурор Марин Пелтеков.

Хартията на фалшивите пари е по-тънка от тази на истинските. При търкане на холограмния знак една неистинска двайсетолевка например оцветява пръстите в синьо.

Наказанието за хора, които разпространяват фалшиви банкноти, е 8 години затвор, а за тези, които ги изготвят – до 15 години лишаване от свобода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 13 години

пазете се, защото ги има навсякъде

19

anonimen

преди 13 години

ами Дянков е пуснал фалшиви пари ко са чудите,браво Дяка намери му колая

18

Анонимен

преди 13 години

ментетата са навсякъде, просто трябва да се внимава

fallback