Големия Маргин. Снимка: БГНЕС
fallback

След пет години делото срещу Красимир и Николай Маринови - Маргините приключи. С оправдателни присъди.

Софийският градски съд реши, че двамата са невинни по всички обвинения - подготовката и планирането на три убийства (ген. Любен Гоцев и покойните вече Никола Дамянов и Иван Тодоров – Доктора - бел. ред.), ръководене и организиране на въоръжена престъпна група, както и за притежанието на незаконно оръжие.

Братята Маргини на практика ще излязат на свобода още преди да влезе в сила решението на съда, тъй като съдебният състав промени досегашните им мерки за неотклонение от "постоянен арест" в "подписка".

Освен това съдът оттегли заповедите за издирване и арест на Николай Маринов - Малкия Маргин, който изчезна мистериозно след убийството на радиоводещия Боби Цанков. Затова и делото срещу него се водеше задочно.

Останалите подсъдими бяха признати за виновни по различни части от обвинителния акт и получиха различни присъди.

Иво Карагеоргиев бе оправдан по обвинението, че е участвал в подготовката на убийствата, но съдът го призна за виновен за участието му в престъпна група, която обаче не е била ръководена от Маргините.

Карагеоргиев ще лежи 4 години при общ режим в затворническо общежитие, като съдът приспадна от присъдата времето, през което е бил в ареста.

Бисер Илиев бе признат за виновен за това, че е подготвил трите убийства в съучастие със Стефан Рангелов и Веселин Тошев. За това престъпление той трябва да плати общо 3 хиляди лева глоба.

Той бе признат за виновен и за притежание на оръжие, и за участие в организирана престъпна група, за която е разкрил пред разследващите всичко, което знае.

За тези обвинения Илиев бе осъден на 3 години лишаване от свобода. Наказанието си той също ще лежи в затворническо общежитие от открит тип.

Oще по темата
Останалите двама подсъдими - Стефан Рангелов и Веселин Тошев също бяха признати за виновни за подготовката на трите убийства, както и за участието им в престъпната група.

Те също трябва да платят по 3 хиляди лева глоба. Рангелов получи 5 години затвор, но ще лежи 12 години, тъй като има влязла в сила присъда по друго дело.

Освен това той бе признат за виновен и за това, че в дома си е държал марихуана на стойност 4,62 лв. Съдията обаче отбеляза, че случаят е маловажен и с изтекла давност и затова не го наказа.

Веселин Тошев пък ще лежи в затвора 3 и половина години.

След края на заседанието прокурора по делото Николай Кокинов коментира, че е изненадан от решението на съда.

"Загубихме битката, но не и войната", лаконичен бе той и допълни, че прокуратурата ще обжалва днешните присъди, след като се запознае с мотивите на съда.

Той каза, че ще продължи да защитава тезата, че именно братята Маргини са организирали и ръководили престъпната група, подготвяла трите покушения.

На въпрос дали е имало пропуски в разследването и намери ли прокуратурата стабилни свидетели, Кокинов отговори: "Много неща се случиха, появяваха се свидетели, изчезваха, притесняваха се и прочие".

Самият Красимир Маринов, който днес бе пуснат под домашен арест по друго производство (за организиране на група, разпространявала наркотици) заради влошено здраве и необходимост от операция, не отговори на многобройните въпроси, с които го засипаха журналистите. Той напусна съдебната зала, подпирайки се на бастуна си.

Не е ясно дали Малкия Маргин ще се появи след днешната оправдателна присъда. Адвокатът му Людмил Рангелов коментира, че това е въпрос на негова преценка, но посочи, че Апелативният съд ще решава наново въпроса за вината му.

"Ако е имало подготовка за убийствата и ако е имало подбудители, това не са братя Маринови", коментира защитникът като припомни, че по дова дело отношение през годините взимаха главният прокурор, министри и дори бившият премиер.

Процесът срещу Маргините, който придоби печална известност като "болното дело", се точи от края на 2005 година и е едно от знаковите дела, наблюдавани от Европейската комисия. В четвъртък миналата седмица прокуратурата поиска по близо 22 години затвор за всички подсъдими.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

628

Graifer

преди 13 години

ludia e tozi koito dava banicata a ne,e tozi koiti q qde. venovni sa tezi koito sa gi opravdali apak i nanikoi ne mu se leji v zatvora.

627

Graifer

преди 13 години

darjavata ni e to4no zatova takava zaradi takiva kato teb rasajdava6i. ima zakrila na svedetelite

626

Възмутен

преди 13 години

Всичко тръгва от некадърноста на полицейските служители! Трябва МВР да изпратят целия си състав на обучение как се събират доказателства, кои са годни и кои не! Не може да назначаваш *** и пульо за дознател и да искаш резултати и осъдени. Аз имам позната на която ще кажя името и дано се познае! Казва се Миглена Димитрова... Та тази Миглена не става за абсолютно никакъв ***, но я направиха дознател! Защо? Как? Та с такива дознатели и доказателства какви обвинения очаквате? Естествено смешни!!!

fallback