Снимка: Булфото
fallback

Пеньо Мангъров – килърът, който е признат за екзекутор на чешкия гражданин Ладислав Цимерман през 1998 година, влиза в пловдивската психиатрия. Това реши днес Окръжният съд в града.

В лечебното заведение на Мангъров, който е известен заради деянията си с прозвището "Сашо Чешкия", ще му бъдат извършени куп изследвания.

Магистратите решиха да го изкарат от затвора, където той излежава 20-годишна присъда за убийство, и да го настанят в клиниката заради твърденията на психиатъра доктор Руслан Терзийски, че 35-годишният мъж страда от клустрофобия.

Делото на Сашо Чешкия се точи от години. Той бе признат, че в съучастие с трима чехи е застрелял жертвата си Цимерман по поръчка на неговата съпруга Мартина Шиманкова.

Посредник между поръчителката и килъра е бил частният детектив Раул Кохнер.

Процесът обаче е обвит в мистерия, защото съдът в Прага, където е извършен разстрелът, оправда Раул Кохнер и излезе със становище, че частният дедектив не се познава с българина.

Междувременно Мангъров беше обвинен и за второ поръчково убийство, което е било извършено през 1998 година, пак в Прага.

Тогава показно в увеселително заведение е бил разстрелян чешкият гражданин Иржи Витек. Прокуратурата обвини килъра, че е действал по поръчка на тъщата на Витек.

Майката на жертвата, която по време на разстрела е била със сина си, е разпознала на снимка Мангъров. Пловдивският съд обаче го призна за невинен по това убийство.

Въпреки доказателствата в хода на процеса българинът твърдеше, че по време и на двете убийства е бил на лечение в Окръжна болница в Пловдив.

Показаната от лечебното заведение епикриза не бе достатъчна, за да убеди магистратите в истинността на твърденията на Мангъров.

Днес прокуратурата протестира срещу оневинителната присъда за убийството на Витек, а Сашо Чешкия обжалва наложената му 20-годишна присъда за убийството на Ладислав Цимерман.

Заради психичните проблеми на килъра следващото заседание на съда е отложено за месец март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

tapaka

преди 14 години

mi ste mi mnogo otvoreni 4e pak i ot vsi4ko razbirate

24

sky

преди 14 години

v si4ko tova koeto 4ete za nego e verno - li4no mi go e kazval, v dobavuk ima i edno iznasilvane , no tova nikoi ne vi go kazva, i edin hirurg, anesteziolog -m gay , koito ubiha prez 2003 , koito puk tryabvashe da mu napravi alibi , za perioda 1997-1998 g i mu davashe i dobri psihologi4eski suvetii po malko psiho-lekarstva . A za pikanteriya pro4etoh 4e ima i edna vlubena advokatka-bivsha prokurorka v nego.Tova e kra4ka kum puskaneto mu- a ot tam natatuk o4akvaite golemi iznenadi.

23

357mag

преди 14 години

Мангъров е специалист по решаване на семайни проблеми

fallback