Снимка: БГНЕС
fallback

Показният разстрел на Боби Цанков най-вероятно е свързан със спекулации и търговия с информация, коментира пред Dnes.bg бившият шеф на Националната служба "Сигурност" Атанас Атанасов.

"Цанков имаше разностранни контакти и с ъндърграунда, и с институциите, като пренасяше информация и в едната, и в другата посока", заяви Атанасов.

Според него основната версия, която трябва да се разследва, е свързана с многото публични данни за връзки на Цанков с институциите и службите.

"Той спекулираше с това и си личеше, че има закрила", коментира Атанасов, но не пожела да отговори дали скандалният радиоводещ е бил обект на разработка от страна на службите.

Според Атанасов вероятността Цанков да е убит заради преразпределяне на пазара на наркотици е по-малко вероятна.

"Това, че той беше в добри лични контакти с хората от наркобизнеса, е публичен факт, но се съмнявам, че смъртта му е свързана с наркопазара. Мисля, че това е наказателна акция срещу човек, който си е позволил да сътрудничи на службите при разкриване на престъпленията", заяви Атанасов.

Той все пак уточни, че първо трябва да има арестувани предполагаеми извършители, а не само задържани лица без обвинения.

Атанасов определи разстрела на Боби Цанков като "изключително брутално и нагло престъпление, което показва, че организираната престъпност няма никакъв респект от властта, а превантивната функция на институциите отсъства“.

Oще по темата
6 яну 2010 08:46
147

Според бившия шеф на НСС последните акции на полицията и убийството на Цанков показват, че държавата е засегнала само периферията на организираната престъпност, а центровете й действат брутално и без притеснения.

Атанасов определи действията на МВР по случая като "профилактични акции, които целят включително и PR ефект“.

Според него са необходими дългосрочни мерки срещу организираната престъпност, а не спорадични акции, и е "крайно време МВР да си изчисти къщичката, включително от хора в системата, свързани с престъпния свят".

Той заяви, че правителството и МВР вършат работа и са под напрежение, но въпросът е дали имат ресурс.

"Мисля, че капацитетът на службите е слаб и затова битката е неравна на този етап“, категоричен бе Атанасов.

Според него през последните години организираната престъпност и службите са се сраснали.

"В оперативните служби бяха инсталирани на възлови позиции длъжностни лица, свързани с подземния свят, чиято задача е да прикриват действията на подземния свят, а не да ги разкриват", категоричен беше Атанасов.

Според него правителството трябва на първо място да отстрани тези хора, а след това да работи за по-добра координация между службите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

135

българин

преди 14 години

с манталитета си на селски хитрец искаше да надхитри и престъпниците и официалните власти - затова плати с живота си !

134

Петрол

преди 14 години

Няма логика, в което твърдиш! Защо службите да правят това, на доноскника? Нали им донася информация. Сигурно тези, за които е донасял са го усетили и са решили да се отърват от него. И са го стрелнали. А и като прочетох за него, той е бил доста активен посредник, при различни сделки. И явно е рекетирал и едните и другите. А босовете на мафията, не търпят безкрайно прекалено алчните. И явно им е писнал и .... Пък и пишат, че доста хора е завлякъл с пари и други неща. Може и някой от ищците да е.

133

случаен

преди 14 години

ами замислете се малко че може и службите да са го ликвидирали

fallback