Софийският окръжен съд прие искането на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, срещу вдовицата на Косьо Самоковеца  - Ангелина Димитрова, съобщиха от комисията.

Производството срещу Димитрова е образувано още през 2006 година, за пренасяне през граница на стоки без знанието и разрешението на митническите органи, както и за пране на пари.

Dnes.bg припомня, че Софийската окръжна прокуратура вече внесе през август обвинителен акт в Софийския окръжен съд срещу Ангелина Димитрова.

Обвинението е за това, че в периода 1 март – 30 април 2000 г. на митница "Аерогара София" Димитрова е пренесла стоки на обща стойност 697 741 лв.

Във връзка с внасяне на бъдещ иск за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, е наложена възбрана върху шест масивни сгради, предназначени за хотели в курортния комплекс Боровец, и идеални части от дворно място с площ от 2035 кв. м в Самоков, съобщиха от комисията "Кушлев".

Според източници на Dnes.bg обаче Ангелина вече година живее в Лондон, където съдът й върна запориран преди време апартамент.

Съпругата на Самоковеца и синът й Косьо-младши живеят в тузарския квартал "Кенсингтън".

Родената през 1973 година Ангелина Недялкова Димитрова е едноличен собственик на фирмите "Тандем 2001", "Борогруп Травел Лондон" и "Ангелина 2001 - Ангелина Димитрова".

Други две фирми - "Борогруп" и "Борогруп травел", са прекратили дейността си, сочи справка в ДАКСИ.

През септември 2006 година вдовицата на Самоковеца успя да продаде хотела си "Константин палас" в Боровец на една от дъщерните фирми на "Феста холдинг".

Тогава новата собственичка на хотела - Петя Славова (изпълнителен директор на "Феста холдинг"), заяви, че "Борогруп травел Лондон" ЕООД е ипотекирала имота и е взела кредит от Инвестбанк на стойност 3 милиона лева.

Юристи коментират, че каквото и да реши съдът, голямата битка за парите на Самоковеца в Лондон предстои.

Общата им стойност заедно с парите по банкови сметки се изчислява на над 5 млн. паунда.

Константин Димитров бе убит на 6 декември 2003 година след излизане от бижутериен магазин в центъра на Амстердам.

Според регистрацията на многобройните му фирми Самоковеца се е занимавал с внос и износ на картофи и картофено пюре.

Според данни на спецслужбите обаче той е бил основен играч на наркопазара в България.

Започнал е кариерата си като пиколо в хотел "Рила" в Боровец, Константин Димитров е сочен за близък със структурите на ВИС 1 на Васил Илиев, по-късно и с ВИС 2 на брата Георги Илиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase