Бизнесменът Никола Малчев, който беше задържан вчера за купуване на гласове в Сандански, се е признал за виновен и се е съгласил да подпише споразумение с прокуратурата, съобщи говорителят на Окръжната прокуратура в Благоевград Елка Атанасова.

Малчев ще трябва да плати 2500 лв. глоба и да изтърпи 6 месеца пробация, която се изразява в задължителна регистрация по постоянен адрес и задължителни срещи с пробационен служител в рамките на половин година.

По време на пробацията Малчев няма да има право да променя адреса си, а през първите три месеца ще се среща всеки ден с пробационен служител.

Районният съд в Сандански одобри споразумението и така присъдата влиза в сила. Не сме слизали под минимума, определен в закона, уточни Елка Атанасова.

Малчев се е опитал да склони между 30 и 35 души да гласуват за коалиция "Бъдеще за община Сандански", като им е обещал при представяне на доказателства за вода да плати между 30 и 50 лв. на човек. Парите е трябвало да бъдат платени след края на изборния ден.

От прокуратурата не са събирали данни за поръчителя на покупката на гласове.

Малчев е организирал група с още четирима души. Групата е работила в полза на коалиция "Бъдеще за община Сандански", която спечели 8 места в общинския съвет.

По-рано Елка Атанасова уточни, че ако бъде признат за виновен, Малчев може да влезе в затвора за срок до три години, да му бъде определен срок за пробация или да плати глоба от 1 000 до 5 000 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase