Снимка: БГНЕС
fallback

Пожарът във влака София-Кардам е пламнал поне от две места, казва експертът по антитероризъм Христо Смоленов пред в. "Труд".

„Според мен влакът не е взривен, а умишлено подпален и не от един терорист, а от повече“, казва още Смоленов.

 „Аз разгледах влака отблизо. Има нееластична деформация на конструкцията на двата фургона – спалния и кушета. Характерно огъване по средата свидетелства не само за огромна температура, но и за ясно изразени ядра на възпламеняване. Те са и в двата вагона, с което версията, че пламъкът се е пренесъл от кушет вагона в спалния може да бъде оборена“, допълва той.

По думите му ясно забележими са две основни ядра на възпламеняване – по едно във всеки вагон.

„Всички експерти казват, че е налице терористичен акт. Не става дума за обикновен пожар. Станалото във влака за Кардам вероятно е черен терор – не бял, при който предупреждават, че ще гръмне бомба, за да се евакуират хората“, казваа Христо Смоленов.

Разследващите органи вече обявиха, че се работи по четири основни версии, като се проверява и възможността за терористичен акт.

Христо Смоленов е ръководител на Центъра за антитероризъм и сигурност към Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив.

Преди години той работи като секретар в Министерството на отбраната за подготовката на спецчасти.

При пожара във влака от София за Кардам в нощта на 28 февруари загинаха девет души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

155

buba4ko

преди 16 години

Ей, ама днешните хора много са затъпели...не знаят елементарни неща, само ***(най верочтно тийнейджер) може да твърди че може от 12V ток да стане пожар. Пфу, писна ми от хора дето не знаят нищо в дадена област ама се правят на супер умни!!!Още малко ще кажеш че луминисцентната лапма дето е на 220V се нагрява много :-)Как да е, а направи ли ви впечатление че още няма яснота по най вайния въпрос - дали служители са отворили вратите, т.е. защо не са ги отворили:( защото на другите вагони са ги отворили само на тия 2 не са май :((

154

pak az

преди 16 години

Станалото във влака за Кардам вероятно е черен терор не бял, при който предупреждават, че ще гръмне бомба, за да се евакуират хората.T.e. atentatorite sa iskali da ima kolkoto se moge poveche gertvi, no ne shtesh li pada luminiscentnata lampa v kupe 6 - i po-goljama chast ot horata uspjavat da se evakuirat.Abe tezi specialisti i eksperti - chuvat li se kakvi gi govorjat?

153

anonimen

преди 16 години

Iasno e koi i zashto niakolko dni predi nacionalnia praznik e izvarshil dobre obmislen teroristichen akt!!

fallback