Престъпна група от 4 души, фалшифицирала лични карти и свидетелства за управление на МПС, бе разкрита и задържана в Шумен. Това съобщи днес директорът на Областна дирекция „Полиция” в Шумен комисар Валентин Александров.

В момент на преправяне на документи за самоличност в апартамент в града са задържани криминално проявените П.Т. /на 30 г./ и П.М. /на 32 г./ Задържан е и 27-годишният Д.К. от Шумен, в дома на който са намерени и иззети лични карти и свидетелства за управление на МПС.

При обиск в дома на четвъртия от групата - Р.М. /на 38 г./, са намерени и иззети още количества преправени документи за самоличност.

Полицаите са работили по случая през последните 3-4 месеца, като активни действия са проведени през последните седмици, а задържането на лицата в почивните дни е вследствие на информация, че групата е имала намерение да изнесе „производството си” извън граница.

При претърсванията полицаите открили 90 фалшифицирани документа, от които 46 лични карти и 44 свидетелства за управление на МПС, 8 паспорта, 14 снимки с имена и биометрични данни, компютър, ламинатор, 200 листа ламиниращо фолио с размер на лична карта, както и течни химически вещества за почистване на данни от документите, къртачи и декодер за аларма на автомобил.

„Документите за самоличност са били предназначени за български граждани с ограничения за напускане на страната и на чужди граждани, които желаят да пребивават в страни от Европейския съюз”, уточни комисар Александров.

По оперативна информация чужденците са броили от 6 000 до 8 000 евро, за да набавят необходимия им комплект от документи. „Изнасянето на производството в друга страна би им дало възможност за още по-големи печалби”, добави директорът.

Свидетелствата за управление на МПС се изготвяли за неправоспособни водачи и такива с отнети свидетелства.

Една част от документите, откритите от полицаите, са били оригинални. Те са изкупувани от криминално проявени лица, комарджии и социално слаби, за което са получавали по 40-50 лв. за шофьорска книжка и по 60-70 лв. за лична карта. В последствие лицата ги обявявали за изгубени в МВР и подавали молби за нови.

Престъпната група е задържана за 24 часа, но ще и бъде наложена прокурорска мярка за 72-часа.

Съдът ще определи дали да бъдат оставени с постоянна мярка задържане под стража за “участие в организирана престъпна група с цел преправяне на официални документи”, каза говорителят на Окръжна прокуратура - Шумен Ася Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase