От американски сметки са източени над 4 милиона долара. Снимка: АП
fallback

Арестуван е двадесет и шестгодишен български турчин, който успял да измисли гениална схема и с помощта на още 15 човека източили близо 4 милиона долара от карти и сметки на американски граждани. Това съобщи пред журналисти директорът на варненската полиция Димитър Димитров.

До момента полицията и прокуратурата разполагат с доказателства за източване на над 400 хиляди долара, но предполагат, че сумата ще нарасне десетократно.

Двадесет и шестгодишният турчин се казва Исса Ахмед, познат с прякора "Хакера", научи БТА. Исса ходел с много охрана, твърдят запознати. Наскоро негов автомобил бил запален.

Исса Ахмед е арестуван заедно с двама свои съучастници. Засечени били от полицията във Варна.Служителите на реда от морския град се свързали с колегите си от "Сикрет сървис" в Америка и по този начин установили лицата, които отвъд океана се занимавали с това.

От "Сикрет сървис" заявиха, че това за тях не е нова схема, но похвалиха колегите си и определиха операцията като особено значима.

Спрямо двама свидетели е оказано изнудване, съобщи заместник-окръжният прокурор на Варна Стефка Якимова, като допълни, че най-вероятно утре Варненският окръжен съд ще поиска основните участници - 26-годишният Исса и двамата му помощници, да останат в ареста за постоянно.

В схемата за източване и пране на американските пари е бил замесен и варненски антимафиот, който е помагал при тяхното изпиране.

От полицията съобщиха, че 26-годишният младеж сам е намерил съучастниците си, има икономическо образование и не е бил криминално проявен. Никога не е живял в Америка.

Групата, според прокуратурата и полицията, функционирала от края на 2006 година, когато първоначално източвали от карти на американски граждани средно по 20-ина долара. Източените долари отивали във виртуални търговски сметки на 26-годишния Исса, който оглавявал престъпната група.

Три дни по-късно те били прехвърляни в сметка на друго търговско дружество и с помощта на други българи в Америка парите се връщали през океана. Там отново били изтегляни и внасяни в други сметки.

Тази схема според полицията обаче не била особено печеливша и затова групата започнала да работи по втора схема. Били източвани банкови сметки на американски граждани, като този път с помощта на платежни нареждания суми до 100 хиляди долара пристигали в България и отново до три дни влизали в сметка на физически лица.

Парите в Америка се превеждали пак по виртуални сметки на търговски дружества. Според полицията и прокуратурата групата разработвала и трети начин, който обаче не успява да реализира, защото е разбита.

Трябвало да се регистрират като детективска кантора и по този начин да получат данни на национално ниво напълно законно, но незаконно да ги използват и да източват пари от американски сметки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

На съд в САЩ

преди 16 години

Има искане от САЩ Исса Ахмед да бъде екстрадиран и изправен пред американски съд. Там той може да получи за престъпните си деяния до 80 години затвор. После нека пак да краде.

17

Грую

преди 16 години

Батко, можем, но имаме морал. Например, защото искам децата ми да живеят в нормална държава, а не в тая мизерия, с пъплещи *** и всякакви дребни тарикатчета навсякъде.

16

ХМММ

преди 16 години

Българин ли е, или Турчин? Мисля че е Турчин името му е Исса Ахмед а не Николай или Георги и т.н. А вие бил Българин от Турски произход а колкото до парите Хванаха го, в САЩ не може да избяга и да се скрие!!

fallback