Арестуван е двадесет и шестгодишен български турчин, който успял да измисли гениална схема и с помощта на още 15 човека източили близо 4 милиона долара от карти и сметки на американски граждани. Това съобщи пред журналисти директорът на варненската полиция Димитър Димитров.

До момента полицията и прокуратурата разполагат с доказателства за източване на над 400 хиляди долара, но предполагат, че сумата ще нарасне десетократно.

Двадесет и шестгодишният турчин се казва Исса Ахмед, познат с прякора "Хакера", научи БТА. Исса ходел с много охрана, твърдят запознати. Наскоро негов автомобил бил запален.

Исса Ахмед е арестуван заедно с двама свои съучастници. Засечени били от полицията във Варна.Служителите на реда от морския град се свързали с колегите си от "Сикрет сървис" в Америка и по този начин установили лицата, които отвъд океана се занимавали с това.

От "Сикрет сървис" заявиха, че това за тях не е нова схема, но похвалиха колегите си и определиха операцията като особено значима.

Спрямо двама свидетели е оказано изнудване, съобщи заместник-окръжният прокурор на Варна Стефка Якимова, като допълни, че най-вероятно утре Варненският окръжен съд ще поиска основните участници - 26-годишният Исса и двамата му помощници, да останат в ареста за постоянно.

В схемата за източване и пране на американските пари е бил замесен и варненски антимафиот, който е помагал при тяхното изпиране.

От полицията съобщиха, че 26-годишният младеж сам е намерил съучастниците си, има икономическо образование и не е бил криминално проявен. Никога не е живял в Америка.

Групата, според прокуратурата и полицията, функционирала от края на 2006 година, когато първоначално източвали от карти на американски граждани средно по 20-ина долара. Източените долари отивали във виртуални търговски сметки на 26-годишния Исса, който оглавявал престъпната група.

Три дни по-късно те били прехвърляни в сметка на друго търговско дружество и с помощта на други българи в Америка парите се връщали през океана. Там отново били изтегляни и внасяни в други сметки.

Тази схема според полицията обаче не била особено печеливша и затова групата започнала да работи по втора схема. Били източвани банкови сметки на американски граждани, като този път с помощта на платежни нареждания суми до 100 хиляди долара пристигали в България и отново до три дни влизали в сметка на физически лица.

Парите в Америка се превеждали пак по виртуални сметки на търговски дружества. Според полицията и прокуратурата групата разработвала и трети начин, който обаче не успява да реализира, защото е разбита.

Трябвало да се регистрират като детективска кантора и по този начин да получат данни на национално ниво напълно законно, но незаконно да ги използват и да източват пари от американски сметки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase