Снимка: Булфото
fallback
Около 3.00 ч. тази нощ е бил взривен апартаментът, в който живее журналистът от Нова телевизия Васил Иванов, съобщи МВР.

Взривът е бил поставен в блок 28 в столичния квартал Банишора. 

Експлозивът, който е бил с еквивалент на 400 грама тротил, е бил заложена на сантиментри от пантите на апартамента, намиращ се на седмия етаж в блока.

В момента на взрива в дома са били само Иванов, майка му и сестрата му. Те не са пострадали. Нанесени са сериозни материални щети и на входа.

Един от последните репортажи на Васил Иванов бе по темата за извращенията в Софийския затвор.

Това, което беше направено тази сутрин в София, е опит да се внуши страх в обществото, че могат да се решават редица въпроси с насилие, взривове, убийства и терор, коментира атентата главният прокурор Борис Велчев преди заседание на комисията за борба с корупцията към Народното събрание.

Случаят с Васил Иванов от "Нова телевизия" показва, че битката за правото на информация и за свободата на словото в България не само не е спечелена, но от тази нощ влезе в кървава фаза, обявиха и от Българска медийна коалиция (БМК).

"Тротилът пред вратата на Иванов е нов епизод в неостаряващия стремеж да се ограничи влиянието на журналистиката с всички средства - законови санкции, икономически натиск, скрити договорки, физическа разправа. И тук често целите на властта и на престъпността са едни и същи", е позицията на БМК.

Според медийната коалиция, властта и специализираните институции не са в състояние да гарантират сигурността на българските журналисти, дори когато е предварително ясно, че сериозността на разследванията им са ги поставили в особено рискова зона.

Това според БМК е нов епизод от старата безпомощност в борбата с престъпността и корупционното съглашателство с нея, които поставят под съмнение европейското ни бъдеще.

Обект на журналистическите разследвания на Иванов е престъпността, но и властта, така че шансът на институциите да свалят от себе си подозрението, че техни представители имат нещо общо с атентата е в това спешно да открият кой го е извършил и кой го е поръчал, допълват от БМК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback