81

emigrant

преди 13 години

TAM SE NALIVAHA OTPADACITE OT MINATA . TOVA BESE HVOSTOHRANILISTE MNOGO GODINI . NE SE PODVEJDAITE PO PROSTOTII , TOZI AREAL E RADIOAKTIVEN , MORETO OKOLO NEGO SASTO .

80

"доцента"

преди 13 години

Толкова си и професор ти, с псевдоним "Професора" и тръгнал да пише в коментарите и то с правописни грешки и словоред на настъпана стара мома.. е как не... значи викаш всеки който не е на твоето мнение му плащат да продава родината си.. бухахаха.. злее...

79

аз

преди 13 години

проблема не е в радиацията или в нейната вреда/полза, а в това че някой си позволява да си играе със страховете на хората, да ги манипулира с користна цел....

78

Спонги

преди 13 години

Благодаря за информацията. Не съм ходил там. За Баден Баден знам от Вонеща Вода. Минавал съм от там. Не съм химик. Поздрави.

77

Професора

преди 13 години

Това ще бъде последният ми коментар по тази тема.Срамувам се че живея в държава,в която има толкова много хора,готови да продадат и майките си за шепа пари.Срамувам се и от тези,които се оставят да бъдат водени за носа от първите.Няма да спра да отстоявам мнението си и да се боря повече хора да научават реалността,но този форум не е мястото.Тук все още преобладават купените и наивни български граждани.

76

аз

преди 13 години

отвори ОНРЗ и прочети :) и малко инфо от сайта на АЯР

75

аз

преди 13 години

отделя се ... радона е дъщерен продукт на радия ...нормално ... а радоновите извори в България за в Наречен ;)

74

химик от Бургас

преди 13 години

до: професораКакво значат гранични стойности? Някой да ги е изпробвал. Аз лично се задушавах от сяроводород, но като направиха замер и излезе 6мг/ куб.м ,а граничната стойност е 13 мг./куб.м при експозиция от 8 часа, не съм сигурна как са приети. А това че и европейските са такива нищо не значи. Между другото преди да се изравнят с европейските ,българските ПДК бяха значително по-ниски. И да ти кажа - не съм продажник!!!

73

Спонги

преди 13 години

От хвостохранилището на мина"Росен" се отделя Радон. Този радоактивен газ, има известна разтворимост във вода. Например, голяма част от минералните води като тези в Баден Баден или у нас във Вонеща Вода са с много Радон. Счита се. че са лековити именно заради това. Софийската минерална баня в центъра е с *** повече Радон от този в мина "Росен". Къпете се не повече от 10 дни на месец с такава вода.

72

аз

преди 13 години

ти като химик не си ли се замислял, че химическото замърсяване е по-опасно от радиологичното ? а химическото замърсяване на Вромус не е по-различно от това в Бургас !!!!

71

аз

преди 13 години

РАДИОФОБИЯТА е страх от невидимата радиация този страх се се затвърждава от филмите и лошият опит с Хирошима, Нагазаки и Чернобил.уви политиците използват този страх за да постигат икономически цели ...хората ги е страх ... не виждат... не чуват... не пари... не знаят как да я измерят ... апаратите скъпи и сложни... мерните единици много УЖАС.. а политиците ги ЛЪЖАТ... още по-голям УЖАС.

70

химик от Бургас

преди 13 години

Мината се водеше с йонизиращо лъчение и пенсионираха хората при пет годишен стаж и 45 годишна възраст. Това не е даром от държавата. Вромос се посещаваше и когато водите от флотационната фабрика се изливаха там въпреки че имаше табели "къпането забранено". Истината не трябва да се премълчава даже и риска да е малък, а всеки решава за себе си дали да ползва плажа или не.

69

аз

преди 13 години

радиация има :) няма как да няма :) и замърсявания от мина Росен има :)но стойностите са близки до типичните фонови за страната....залива е чистен, а каквото не е изчистено е дълбоко в Бургаският залив.друг е въпроса, че на плажа е безопасно... единствената опасност е да се удавиш щото е неохраняем :)а иначе бъргаският хуимик е абсолютно прав...в хвостовете винаги се наблюдава повишена концентрация на уран и радии (естествени химически елементи) проблема е в РАДИОФОБИЯТА

68

Анонимен

преди 13 години

И като се замисля че преди няколко седмици ходих там на плаж за няколко часа. На плаж в БГ - никога вече. Има само екскременти и радиация >:-(

67

Професора

преди 13 години

Продажник като казваш така категорично има радиация цитирай ми границата на допустимите стойности и след това ми кажи измерените и от коя агенция са направени.Факт е че радиация няма интересно ми е само кое лоби ти плаща да сипеш лъжи по форумите.

66

аз

преди 13 години

радиактивността не е измислена а е открита преди доста време. от тогава на сам е добре изучена. изучени са биологичното й действие, вредите и ползите.и странно но в България има ОНРЗ (основни норми за радиационна защита) там са дадени годишните допустими дози за хаселението :) и ако в статията бяха побликувани резултатите за фона, щяхме да можем лесно да проверим дали е опасно или не !!!аз числа не видях никъде !!!

65

химик от Бургас

преди 13 години

На плажа Вромос, от както съществува флотационната фабрика на мина Росен, се изхвърлят отпадните води. В мина Росен се добиваше мед. Който и учебник по химия да отворите ще разберете, че медта се съпровожда от тежки елементи в това число и радиоактивни. Знам, че една част от пясъка беше изгребана от японска фирма за добив на тежки елементи, но естествено има достатъчно замърсяване. Радиация със сигурност има и то достатъчно висока. Не вярвайте на приказки, че радиацията е измислена.

64

аз

преди 13 години

за какъв кобалт говориш ?????да нямаш предвид обедненият уран ??????

63

Анонимен

преди 13 години

za6to ne im viarvam?

62

аз

преди 13 години

уви прав си .... и това е проблем но докторите не се интересуват много от радиационните измервания имат по-важни неща в главата. а условията за физици в РИОКОЗ са мизерни... малцина са младите които са готови да започнат работа там ...