80

Анонимен

преди 14 години

tava zaslujavate dolnite bilgari

79

EDNA

преди 14 години

TOLKOVA LI E TRUDNO DA OSIGURI6 NORMALI USLOVIQ ZA HORATA,KOITO TI VADQT HLQBA......6TO NE GO RAZ4EKNAHTE TOO PENSIONER..TOLKOVA BULGARI I RUMUNCI.....VERNO ,4E BEZPARI4IETO E PRI4INATA AMA MOLQ VI......

78

пламен

преди 14 години

Бях в Италия и брах домати в провинция Фоджа-село Лесена,там ти плащат не на час а на набран палет домати-3 евро за големите и 6 евро за малките домати.Мизерията е тотална спи се в къщи сред нивите без ток и вода,вместо стъкла има наилони по прозорците.Изкарва се около 500-600 евро на месец,иначе храната в италия е евтина пукницата също е почти без пари.В селото дават и безплатна храна-в Каритас.

77

63

преди 14 години

Не знам колко добре е живяла, но не съм я чул да каже нещо хубаво за комунистите. А израза "руско робство" съм го чул от нея. Всички тия безплатни благини ги имаше, докато бяха живи трудолюбивите старци, възпитани на труд при капитализма. Когато дойдоха мързеливците, възпитани при комунизма, се оказа, че нещата не вървят.

76

Марита

преди 14 години

Без роби няма да има и господари.

75

Дражко

преди 14 години

Тъй,тъй.......Мангалта само в обща яма да е!Хааааахахаха.Те тъй са свикнали.Даже им е кеф.

74

Анонимен

преди 14 години

до 66Ти сомо клишета ли употребяваш ?Да получиш трябва да дадеш.тези работници да не си помислиш ,че на тази нива са пили кафета и бира или са работили по 12-16 чака на ден.Тези собственици не са фалирали от мързела на нашенци! Не съм ходила на гурбет ,но съм убедена ,че е трудно и никой не е очаквал да е лесно.ВЪПРОСЪТ Е какво се прави в ЕС за спазването на трудовото законодателство ?Нашата екомисарка е за правата на потребителите и ние сме защитени ПЕРФЕКТНО КАТО ПОТРЕБИТЕЛИ нейната май

73

Европееца

преди 14 години

До 63 Ти си *** *** баба ти е работила за лев но е живяла два пъти по добре от теб,автобуса струваше 4 стотинки билета сиренето и то сирене 2.4 лв на село си построиха всички нови къщи,купиха легла и гардероби,живота беше осигорен ,*** имаха работа ,сама жена можеше да се разхожда в2 през ноща и никой нямаше страх.Зъболекар и лекар безплатно ,образованието безплатно,почивка на море и на планина безплатно,детските градини пълни с деца и почити безплатни и т н

72

ERZ

преди 14 години

Kakvi prosti nazii sme balkanzite xodim da se molim na GEISKITE ZAPADNI DARJAVI ZA EDNA MIZERNA RABOTA A PAK KOLKO OBIDI TARPIM SAMO NIE SI ZNAEM.KAKVA EVROPA CHERNOVZITE SA S PREDIMSTVO PRED NAS.

71

erz

преди 14 години

ako baja negri shaxa da im dadat sozialna zaplata ot 600 do 1200evro mesechno zashota sa ot tretia svat bili diktatorski rejimi y neznam si kakvo.

70

ани

преди 14 години

да ....българите ходят да работят в чужбина....да берът домати...., мият чинии....., чистят къщи.......но едно много ме дразни, като се прибере българина и вика : ААААА много добре беше, много пари изкарах , идва купува си един голф ....., излиза 10 пъти на кръчма ....пие от мъка....(вероятно от спомена какво е преживял последната година) и не може да се говори с тях....много са богата ...много знаят....па нали са живели в чужбина....?!?!?1

69

Анонимен

преди 14 години

Изобщо не виждам какво са се гаврили. Нали е имало и дървени душ кабини за тези, които искат да се къпят отделно. Кой е виновен, че са *** и са се къпали общо. Печалбата от земеделие е такава, че не може да се очаква да живеят луксозно, това всеки го знае и който не иска, да не ходи да бачка.

68

савов

преди 14 години

анонимен65 ти си не само тъпо *** но си апсолютно психо.Трябва да се лекуваш!И не ме е страх от анонимни психопати те само са ербап когато са анонимни.Аз също съм противник на комунизма но тука става въпрос за експлоатацията и гаврата с наши сънародници днес .И аз не виждам връзката със събития от преди 25години.Толкова ли си *** да разбереш че става въпрос за актоални проблеми от днешния ден.Че там експлоатират нашите хора бетер роби и животни и това няма как да се оправдае с бригадите от пр

67

коментар

преди 14 години

Италианските им работодатели са били длъжни да им осигурят някакви човешки условия за работа и живот. Самите работници също са виновни, че са се съгласили на предоставените им условия. Трябва да се създадат по-строги правила за наемане на работна ръка от други страни.

66

Ники

преди 14 години

Така е и в Италия, и в Испания, навсякъде където има експлоатация на човешки труд.Но условията на труд там се знаят и винаги са се знаели,никой не кара на сила българи румънци да опъват палатков лагер насред нивите и да очакват добри условия , като да не говорим че те дори не могат да преговарят за тях тъй като не знаят и дума от езика в държавата ,в която са решили че парите се берат по дърветата.Все пак за да получиш трябва и да дадеш!!!!Успешен ден на всички!!!!

65

Анонимен

преди 14 години

Ела да ми кажеш, че съм ***, искаш ли? Просто не можеш да си представиш с какво удоволствие ще те заколя и излежа. Гледай някога да не си отвориш устата с тая пропаганда, че може случайно някой като мене да е наблизо, *** ***. Разликата е, че сега това нещо го изнасят по медиите като куриоз, а тогава си беше нещо нормално и законно.

64

Анонимен

преди 14 години

Именно на бригада за домати за 20 дни ми платиха 40 лева. При това със задължителна маршировка с *** песни сутрин и вечер до стола на ТКЗС-то, който се намираше на около километър от лагерните помещения. Спално за 30 души с душове на двора и нужници с дупка. Подозирам, че бяха някое бивше концлагерче. Когато не си изпълнявахме нормите, ръководителите (студенти-комсомолски активисти) ни устройваха тормоз по нощите. Няма по-гадна организация на обществото от комунизма, това е истината.

63

савов

преди 14 години

Много си *** номер 62 ама не можеш да си представиш.И аз съм бил на бригади средношколски но това като в италия не е било никога.И какво оправдаваш ли го това .Така ли трябва да работят ами то и от концлагер по зле даже си и плащат хората за това по 15 евро на седмица!Не мога да повярвам че има такива *** *** като теб 62

62

do 57

преди 14 години

Ей, не за 15 рубли, а за лев на ден се е работило в ТКЗС-то навремето, не ми разправяй глупости, гадна червена ***. Баба ми е ходела да жъне за тия пари, след като насила национализирали работилничката на дядо ми. Аз съм ходил на селскостопанска бригада 20 дни за 40 лева, изроде. Кога ли? През 80-те години. Комунизма се държеше на робския труд на хората, а за да не избягат навън по границите имаше бодлива тел като концлагер.

61

Анонимен

преди 14 години

Малък народ,вечен роб на тоз на оня.