87

rn

преди 15 години

Който иска да се разрови в Wikipedia-та и да види, в кои страни какви карти се издават... ID карти с чип има в немалко страни по света, но данните на чипа са ясно описани и се знае какви са - всичко което можеш да прочетеш от самата карта (имена, адрес, егн и т.н.). Идеята на чипа е да не се налага да "даваш" картата на проверяващите лица или там където се изисква. Друг е въпроса дали само тези данни ще се поместат там. А отпечатъците.. е това е голяма глупост... Беше направен опит с такива карти във Франция, но "работата" не се получи. И по принцип на id-та с биометрични данни не се гледа с добро око (никъде по света).Малко отклонение:Отпечатък от кой пръст ще турят на картата и за какъв *** им е да го има там ?? С качестовото на сегашните принтери дали ще го има моя или на Асан отпечатъка ще е все тая... И не знам дали са наясно тия хора дето "вярват" в отпечатъците, но тия линийки и чертички по кожата ни се променят. Днес ако ми смъкнат отпечатък, след 4-5 години ще има разлика и вероятността двата мои отпечатъка да се 100% еднакви е много малка... Пък да не говирим ако случайно си пробия пръста с пирон (което вече ми се е случвало).

86

преди 15 години

Както е известно дебитните карти имат много добра защита срещу фалшификация. Сега се издават дебитни и кредитни карти с чипове. Защо за най-обикновенна лична карта ни искат по 40 лв., а банките издават за по 5-10 лв. дебитни и кредитни карти ? Кой "специалист" от МВР е изчислил, че личните карти и паспортите трябва да струват толкова ?

85

преди 15 години

Няма да платя и стотинка!Сетил се някав ***,че трябва да се дере народа за поредната глупост и айде пак на опашки и отсъствия от работа.Писна ми от тея мародери,писна ми.

84

преди 15 години

Къде е Гиньо Ганев ? Айде сега да ги видим къде са гражданските неправителствени организации ? Какъв е този призвол на МВР ?!?!?6 млн. ЛК х 40 лв. = 240 млн. лв. !!! Кой ще обясни как услугата по издаване на ЛК поскъпва с 400% за 10 години при условие, че средната официална годишна инфлация е ок. 7-8%.ТОВА Е ЧУДОВИЩНО ОГРАБВАНЕ ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА !!!!!!!!!!!

83

Пак съм Аз!

преди 15 години

О,боже ... доживях да ми изтрият и коментара,но аз като съм си нахален,пак ще го напиша:защо бе избрана Siemens ЕООД България,а не Bundesdruckerei Германия (което в букванел превод от немски на български е "Немска Национална Печатница"), и не е ли това фалша на годината? Това е поредния (не ми се вярва да е последния) предизборен мега-рушвет за настоящия кабинет, и най-вече за министър Миков,чийто подпис грее под решението!

82

преди 15 години

Да не забравите и за таксите ,които обслужващата банка към паспортен отдел ще си вземе.Това прави + 4 ли 5 лева.

81

преди 15 години

Тамън, Това е удобното извинение да се откажа от тоя паспорт, тия луди ли са да давам 100лв за един паспорт и 40лв за ли4на карта хахаха, направиха ни ненормални а сега се подиграват с нас....

80

преди 15 години

Не съм наясно с въпроса и моля някой да ми изясни ! Гражданите на държавите от Западна Европа имат ли такива документи за самоличност с чипове или нямат ? Незнам защо,но си мисля,че пак ни превръщат в някакви опитни зайчета,а на всичкото отгоре ни карат и здраво да си плащаме за експеримента !

79

преди 15 години

ако приблизително 5 милиона си сменят л.карти и платят по 40 лв и близо 1 милион з.паспорт по 100 лв някой ЯКО ЩЕ СЕ ОБЛАЖИ ,тази офертана цена от 116 мил.евро е нищо

78

преди 15 години

ВСИЧКАТА Я МАРА ВТАСАЛА САМО ПАСПОРТИ С ЧИПОВЕ НИ ЛИПСВАХА ! ЧУДЯТ СЕ ЗА КАКВО ДА НИ ВЗИМАТ ВСЕ НОВИ И НОВИ ПАРИ ТО НЕ БЯХА СТО ПЪТИ СМЕНЯНЕ НА ДОКУМЕНТИ ТО НЕ БЯХА СМЕНЯНЕ НА НОМЕРАТА НА АВТОМОБИЛИТЕ ! ПИСНА НИ ! НАВИРАЙТЕ СИ ГИ ТИЯ ЧИПОВЕ НАЛИ ЗНАЕТЕ КЪДЕ ...

77

Барт Симпсън

преди 15 години

В Македония таксите за тези биометрични ЛК и ЗП са 8 и 60 лева съответно. Тези цифри включват всички такси (включително и за снимките), и представляват увеличение от само 2 лева за ЛК и 10 за ЗП в сравнение с таксите за старите документи (от преди април 2007 г). Черна гора също започна наскоро да издава такива документи и таксата за ЗП е около 40 евро.

76

Bulgarin ot Germania

преди 15 години

KORUMPIRANA firma. Globiha gi v USA s pove4e ot edin milliard USD.Dori i Germancite si go priznaha: pe4elene na golemi proekti ot energetikata v Asia, Greece, Spain i drugade 4rez podkupi.

75

nevermind

преди 15 години

ще платя 40 дори 100лв... не ми е проблем, но първото което ще направя с този чип е да му покажа силата на микровълновата ми печка!!! това е ПЪЛЕН АБСУРД и аз съм собственост ЕДИНСТВЕНО на родителите ми. на държавата!!!

74

az

преди 15 години

skapana darjava. vechno gleda da brakne natoa narod v djobanikoga ngma da se varna

73

преди 15 години

горките конспиратори...все друг ви е виновен че живеете като прасета в ***

72

Сигoтypи Нaкypа

преди 15 години

първата ми работа като се прибера ще е да я сложа за 2 минути в микровълновата. После ще ми прочетат от нея... фамилията :)))))

71

Незнайка

преди 15 години

Абе вие имате ли право да публикувате лични данни ей така? Нищо че ЕГН-то е невалидно...

70

don

преди 15 години

И защо в Испания на нас чужденците ни издаваха лични карти без пари и с пръстов отпечатък, а в милата ни родина ще трябва да пълним джобовете на някои?Нали се бием в гърдите че сме в европа? МАЛКО НИ Е СЛЕД КАТО МЪЛЧИМ

69

Димитър

преди 15 години

Разбира се ако ни задължат и за това вече наистина трябва да идем всички пред парламента.Като си седим така безразлични няма да се промени нищо и след 5 години.

68

dada

преди 15 години

Лошото е ,че дори при кражба на тези документи те одрусват със сериозна глоба.Ако те хванат ,че не е у тебе при поискване-пак те глобяват.