33

преди 15 години

A pak az stanah o6te po zle ,smqtam da davam nazaden

32

georgi

преди 15 години

kipar me spasi ot mizeriata v bg.

31

преди 15 години

да си продължа мисълта. В края на май водата е достатъчно топла за къпане и така до края на октомври. Разстоянията в Кипър са много малки, което е още един +. Ако примерно живееш в Никозия до Ларнака е само 20-25 мин до Лимасол е около 40мин. и в предвид на дългия летен сезон от май до октомври можеш да ходиш на плаж почти всеки ден. На мен лично не ми харесва това, че всичко е много малко, малки хора (но много страшни) малки коли, малки къщи, тесни улици. Друг интересен факт е, че в Кипър няма канализация. Всички къщи сгради и т.н са на септични ями. Като вали дъжд миризмите не са особено причтятни, особено в Никозия. Като цяло Кипър не е лошо място и за живеене и за почивка. Не лоши хотели, не лошо обслужване не особено вкусна храна (на всичко слагат лимони) За някой това място е ад, за други е най-приказното място на света.

30

преди 15 години

Така, да си кажа и аз мнението за въпросната рекламна статийка. Напълно разбирам негативното отношение към Кипър на много от емигрантите , които съществуват на ръба на мизерията, но моят случай е малко по-различен и имено за това смятам, че мнението ми е обективно и лишено от всякакви лични обиди и пристрастия. Живея в Кипър от 5 г. Това е страната, където срешнах най-прекрасният човек в моя живот и в последствие моя съпруга. Стандартът ни на живот е доста висок, год. ни доход е над 150000ЕУР работиме за голяма руска компания. По отношение на статията, в общи линии авторът е прав, Кипър е изключително спокойно място, битова престъпност почти няма, много пъти се е случвало да си оставям колата отключена за цяла нощ с документи с портфейл с телефон на седалката, проблеми няма никой няма да ти открадне колата или да ти вземе телефона. Полицаите са изключително стриктни, човек не може дори и да си помисли да предложи пари за това че е бил с превишена скорост. Глобите са високи - без колан 85 еур, неправилно паркиране 85 еур ако говориш по тел. 85 еур и т.н Голям минус е раобтното време. Аз за 5 години не съм видял един магазин, който да отваря в 08.00 кипърците са изключително мързеливи, магазините обикновено отварят към 9.30-10.00 обедна почивка 2 часа и 30 мин. и до 18.30 в неделя не работи никой а всички държавни учреждения са до обяд включително и банките, които с клиенти работят до 13 часа. Но това е важно по-скоро за хората, които живеят тук, за туристите това не се отнася. За дружелюбните кипърци малко се е объркал, може и да са дружелюбни но не и към чужденците, като цяло кипърците са доста мързеливи всички искат да са адвокати и счетоводители, за друга работа си наемат индийци пакистанци и т.н На автора явно много му допадат думи като гъзарски, тежкарски и т.н. но някак си не са подходящи за Ларнака и особено за Пафос (село населено предимно с пунтийци - това са грузинци считащи се за гърци) В Ларнака най-хубавото е палмовата алея но всичко останало е доста провинциално. Хотелите в Ларнака са абсолютна трагедия. Най- добрите хотели са в Лимасол, и поне според мен това е най-привлекателният град на острова. Но като цяло нови хотели не се строят от време на време се правят някакви реновации, а и категоризацията е доста сбъркана. 4* са горе долу като за 2-3. много хотели въобще се реконструират като апартаменти и се продават. От няколко години, туризмът в Кипър върви само на долу, а за 2009 записванията от английслия пазар са 90% по-малко ( 40%от БВП на Кипър е туризъм ) с тея - 90% тая година ще бъде трагедия. Белоснежни плажове в Кипър няма. Въобще на много малко места има пясък. По-хубави плажове има в Протарас и Агиа напа разбирасе. Агиа Напа е готино място за почивка. Там са само млади хора 18-25 год предимно от Англия, кипърци има много малко, интерес факт е,че в клубовете в Агиа Напа входът за кипърци е 2 пъти по-скъп. Морето е приказно, изключително чисто, спокойно без течения без вълни. В края на май водата е дотсатъчно топла за к

29

sagapo

преди 15 години

В Кипър има кабелна телевизия ,но е скъпа, 45 лири на месец ,приемника също .Каналите са; един ЛТВ филми, един детски ,един спортен и порно задължително ,а и ощеедин с тяхната музика .

28

Иван Иванов

преди 15 години

Моля за извинение- моля "за един месец" да се замени с " за един ден" в текста по долу.

27

Иван Иванов

преди 15 години

Бях в Лимасол и работих при кипърец. Шефът ми и останалите кипърци се отнасяха добре с мен. Дори фирмата ми зплати медицинските разноски защото пострадах с ръката си.Но плажната ивица беше тясна, пясък почти липсваше. Показателно е ,че в морето няма риба и няма ше никакви чайки и др. морски птици., което е показател за екологична катастрофа.Част от хотелите отвън са с напукани и с нуждаеще се от боядисване стени. На следващото лято бях в на почивка в Турция, Кушадасъ и като ги сръвнявам двете то Кипър ми изглежда като бедняк по сръвнение с красотата в Турция(или поне в тази част на Турция) .Кипър не е място за работа и живеене. Градовете им са съставени от отдалечени один от други квратали, няма кабелна телевизия, кабелен интернет и за да се придвижва една българака каза ,че се е принудила да си купи мотор и ,че е падала от него няколко пъти а едни румънци се оплакаха,че живеят изолирано от цивилизацията в някакъв кавартал вече 8 години. Да не говорим и за това ,че едена друга българка ми каза колко получава като работник в селското стопанство за един месец- почти толкова колкото получават в Англия за 1 час. Ако сте млад и все пак ви се ходи само на курорт то отидете през лятото в Агия Напа- центъра на разврата съгласно работещ много години в Кипър филипинец.

26

Sagapo

преди 15 години

Драги ми Смехурко ,като пишеш за Кипър ,помисли само колко сънародници живеят на този остров и как живеят .До влизането ни в Европейски Съюз ,българите работеха като роби там и все още голяма част .Домашните прислужнички ,без право на свободен ден и почивка ,с минимална дажба храна (имах случай да срещна жена ,да се оплаква ,че спи на походно легло и дядото за който се грижила и налитал и за вечеря и се полагало здравословно меню от мляко с трици ) ,заплащане 190 кип.лири ,сега с еврото го сметни , филипинките и шриланкаджийките поеха робията .Медизинските сестри също бяха на такава унизителна заплата ,живееха в клиниките им и работното време бе 24 .Храната за персонала е като на пациентите .Персоналът в ресторантите бе на 12 часов работен ден ,някои бяха принудени да работят в почивките на маслинините плантации .Не желая да изброявам по нататък и да си мисля за понесените обиди и потъпкавне на човешкото достойнство и права .Омъжените "щастливо " на острова на любовта са малко и минаваха задължително през филтрите на имиграционните служби .След влизането ни в Европа частично дискриминацията намаля ,но пък работата падна и то е рзбираемо ,че на чорбаджиите им трябва евтина работна ръка .За стандарта на живот :интернета ми струва 70 евро на месец ,депозит 150 ,вкючване 150.Телефонните разговори са евтини ,но затова пък от сънародниците ми получавам по-вече Смсси ,отколкото обаждания (всеки пести ) .Кипърец усмихнат съм видяла като ти вземе парите или ......кипърка усмихната ,не .....какво представляват "ресторантите "им ,една звзда по-вече от барака .Обикновенно са пристройки ,на които една част от "стените" са от шперплат или платнища ,лятото се махат (разбираемо защо ).Тоалетните са две ,малки като кабините в самолета ,водата е дефицит ,а отходната система като на село .Няма да збравя ,когато живеех в центъра на Пафос, сутрин лятото в 6 часа ,като ни обгазяваха (машината която събираше ) .Та , за така наречените има "ресторанти "много често в тоалетната чиния съм виждала неща от които човек би повръщал .Това е тоалетна ,която ползва и персонала ,представете си каква хигена е .Имат и хубави хотели с добър стандарт ,но по мнението на западните туристи не е чак толкова висок ,преди 10 години и по-вече ,управлението им бе в ръцете на знаещи и кадърни мениджъри ,сега се наемат на работа не до там с опит и знания по евтини ресурси .Театърът на Пафос е като провинциален изпаднал киносалон , в който имаш усещането ,че водята войници на масови прожекции .Библиотека нямат ,но кабарета имат по-вече от книгите събрани от домовете им .Тук не се краде и затова вече имат аларма в колите и домовете ,има охранителни фирми ,защото няма рекет съвсем.За един месец обраха 4 банки в един от районите на Пафос .Кипърците са хитри и подли .Общата култура им стига до там ,на маса да си чопли зъбите ,а съм виждала и как си бъркат в носовете старателно на обществени места .Романтиката от

25

EvaBraun

преди 15 години

triabva da priznaem, che mangalskata strana (bukvalno i prenosno) si e BG. Jivotat v Kipar predi vsichko e spokoen.Dobre che doide edin priatel ot BG, ta ot nego nauchih, che cd-playerite se mahali ot kolite! az i laptopa si ostaviam v kolata ako ne mu e vreme da se zarejda. Nakratko: v Kipar ne se krade. Horata sa usmihnati, pozdraviavat se. Standarta e mnogo visok. Benzin, tok, telefon, internet- mnogokrano po-evtini ot BG. Ako rabotish vsichko e dostapno. Tova, che nekoi bg gi tretirali kato robi- ami te idvat tochno za tova. s tehnite znania i umenia kakvo drugo?

24

...

преди 15 години

Кипър е едно гадно *** село haha

23

venka

преди 15 години

Da donakade e taka.Dokato bqx tam ne bqx osobeno ocharovana ....samo mislata che mnogo balgari rabotexa tam kato ...robi .....pochti me karat da mislq che tuk v Bg.si e nai dobre..Naistina ima mnogo xubavi mesta tam ,no ako si na pochivka ,no ako rabotish tam ..mala male...bqx dva meseseca v Agiqnapa.....nemojax da izdarja poveche ..tuk vav Varna si mi e nai-xubavo ..na bagarska zemq ako shte i da sam na malka zaplata ...preedpochitam da sam si u doma pri semesitvoto si.Zashtoto kadeto i da e v chujbina chovek ne s ecuvstva taka kakto tuk ....Taka che koito ima vazmojnost da idi i da vidi za kakvo sta vapros...navsqkade ima polojiteli i otricatelni neshta....moje pak i da si struva ....

22

Мартина

преди 15 години

Вижте, аз не знам вие къде точно сте яли фиш-мезе, ама в скъпарските рибни ресторанти, където не се предлага нищо друго, тове беше цената. Вече писах, че това е било преди години. Доста години от живота ми минаха на острова, така че не пиша глупости, нито си измислям. Пък и вие май не четете всичко, което се поства. Както и да е. Може пък сега да е по-евтино...Ама това че морската храна била евтина щото има море е поредната глупост. Това, което се яде в 90 % от случаите, деца мои, е ВНОС ОТ АВСТРАЛИЯ!!!! Ама откъде да знаете тези подробности...Хигиената навсякъде е на достатъчно високо ниво. Всеки случай не се "киха" за тоалетна и никой не краде тоалетната хартия и ароматизаторите. Но това са подробности.Кипър е място, което пожелавам всеки от вас да види!Аз изживях едни от най-прекрасните си години там.

21

baba pena

преди 15 години

пф..хубаво е но..нашето черноморие е къде къде..държавата ни е проста..язък на природата и красотата ни

20

преди 15 години

nomer 19 pii si hapcheto

19

преди 15 години

камъни, чукари, мразещи се гърци и турци, гастарбайтери, пияни англичани, обратно движение, мързеливи местни - комарджии, странна валута..последен пристан за най - дебилните и носкостоящи бг емигранти...

18

tania

преди 15 години

mnogo tochno napisana statia az jivea ot 8 godini v larnaka nai hubavia plaj e protaras mejdu agia napa i paralimni chistotata e straxotna za fvarlen fas globata e 500 liri ili okolo 850 evro

17

преди 15 години

До Мартина. Скъна, ти наистина си се минала или яко са те натоварили. За Нова година бях в Кипър и те уверявам, че в почти всеки сносен ресторант фиш-мезетата не надхвърляха повече от 25 евро. Сигурно на теб са ти ги сервирали с някой мускулест олимповец и ти е излязло малко нанагорно

16

преди 15 години

За първи път отидох в Кипър преди три години и оттогава всеки сезон съм там. Невероятно красиво , топло и забавно. Като прочетох материала и отново ми се приходи. Единственият недостатък на Кипър е невероятната влага на въздуха. Нетърпимо е през деня

15

преди 15 години

В Кипър било мръсно, абе хора вие наистина не сте наред или според вас България е много по -чиста. Чевекът много точно го е описъл. Кипър е страхотна дестинация и силно ви я препоръчвам

14

EvaBraun

преди 15 години

tezi znaci triabvashe da izleznat kato simvol za paund, ama...ta ogromna porcia fish meze beshe 10-15 kip.liri, no si struva parite.vseki kiparec, posetil BG ostava shokiran kakvi neshtastni porcii se servirat. tuk gladen niama da si tragnesh ot restorant, hrana- bol, kakto se kazva.