13

AC

преди 15 години

През последните три седмици в Газа в действителност се е водела и война във войната, като втората война е била между Хамас и Фатах. През този период десетки екзекуции, похищения и мъчения са били извършени от Хамас. Най-известен е случаят с Ахмад Шакура, 47-годишен жител на Хан Юнис, брат на Халед, дясната ръка на Мохамед Дахлан, бившия шеф на службите за сигурност по времето на Арафат, а сега живеещ в изгнание. Ахмад беше отвлечен по нареждане на шефа на местната тайна полиция на Хамас - Абу Абдала ал Кидра, после беше измъчван, при което било извадено лявото му око, а на 15 януари бил убит. (БТА)

12

AC

преди 15 години

Достатъчно е човек да посети няколко болници, за да установи, че сметките не излизат. Много от леглата са свободни в Европейската болница в Рафах, която би трябвало да е най-препълнена с ранени от израелския обстрел по тайните тунели между Газа и Египет край града.Същото може да се види и в болницата Насър в град Хан Юнис. Само 5 от 150-те легла на частната болница Ал Амал пък са заети.В град Газа беше опразнен института Уафа, изграден с дарения на Саудитска Арабия, Катар и други страни от региона на Персийския залив. Институтът, бомбардиран от Израел в края на декември, беше известен като крепост на Хамас, които изпращаха там за лечение бойците си, ранени при гражданската война с Фатах през 2007 г. Други бойци на Хамас се бяха окопали в клиниката Ал Кудс, която беше бомбардирана през януари. Това разказва 25-годишният Мага ар Рахман, който живее на десетина метра от четирите големи сгради на болницата, които сега са напълно разрушени."Хората на Хамас се бяха укрили главно в сградата с административните офиси на болницата. Те използваха линейките и бяха принудили санитарите и линейкаджийте да им дадат униформите си, за да се скрият от зоркото око на израелските снайперисти", казва Ар Рахман. И точно затова намаля и броят на свободните легла в болницата.Същото беше и положението в Шифах, най-голямата болница в Газа. Там най-заети от Хамас били помещенията в мазето, където радикалното движение разположило кризисен щаб и обособило килии за разпити на затворници на Фатах, когато затворът Сараджа, в който са се намирали, е бил бомбардиран.

11

AC

преди 15 години

"Бойците на Хамас нарочно предизвикваха израелците. Често пъти бяха момчета на по 16-17 години, въоръжени с автомати. Бяха безсилни срещу израелските самолети и танкове. Знаеха, че са много по-слаби от тях. Но искаха танковете и самолетите да стрелят по нашите къщи и после да обвиняват израелците във военни престъпления", казва Абу Иса, 42-годишен жител на квартала Тел Ауа на град Газа."На практика на покривите на всички по-високи сгради в град Газа, поразени от израелските бомби, имаше площадки за изстрелване на ракети или постове за наблюдение на Хамас. Такива площадки или постове имаше и близо до големия склад на ООН, който изгоря. Същото е валидно и за селата по границата с Израел, които бяха опустошени от лудия, наказателен гняв на ционистите", казва 48-годишният Ум Абдала.Подобни свидетелски разкази е много трудно да бъдат чути в Газа, където доминира страхът от Хамас и където надделяват идеологическите табута, подхранени от почти едновековна война с ционисткия враг.Онзи, който дръзне да разкаже нещо различно от наложената от съпротивата версия на събитията, автоматично попада в редиците на амилите - сътрудниците на ционистския режим, и рискува живота си. За това допринася и неотдавнашният братоубийствен сблъсък между Хамас и Организацията за освобождение на Палестина. Ако Израел и Египет бяха позволили на чуждите журналисти да влязат веднага в ивицата Газа, нещата също щяха да изглеждат по-лесни. Защото местните журналисти често пъти са заплашвани от Хамас.

10

AC

преди 15 години

"Махайте се, махайте се оттук! Да не искате израелците да ни избият всичките? Искате ли да видите как под дъжда от бомби умират нашите деца? Разкарайте оттук вашите оръжия и ракети!". Така викаха срещу бойците на Хамас и техните съюзници от Ислямски джихад мнозина от жителите на ивицата Газа. По-смелите от тях дори се бяха организирали и бяха препречили достъпа до дворовете на техните къщи, бяха заковали дъски върху вратите на жилищните кооперации и бяха блокирали набързо стълбите, водещи към покривите на по-високите блокове.Но в повечето случаи бойците не се вслушаха във виковете на никого. "Предатели, сътрудници на Израел, шпиони на Фатах, страхливци. Войните на свещената война ще ви накажат. Във всички случаи ще умрете всички като нас. Като се сражаваме срещу ционистите, ние всички сме обречени да отидем в рая. Не сте ли доволни, че ще умрем заедно?", крещяха разярените палестински бойци, докато разбиваха врати и прозорци, криеха се из по-високите етажи на блоковете или в градините на къщите, качваха се в линейките, барикадираха се близо до болниците, училищата и сградите на ООН.В краен случаи бойците дори стреляха по онези, които се опитваха да застанат на пътя им, за да спасят семействата си, или пък удряха жестоко дръзналите да им се противопоставят цивилни.

9

Krum

преди 15 години

ИСРАИЛСКИТЕ ОКУПАТОРИ И УБИЙЦИ НЕЗАБАВНО НА СЪД В ХАГА! ДА БЪДЕ ПОТЪРСЕНА ОТГОВОРНОСТ ОТ ВСИЧКИ ПРЕДИЗВИКАЛИ ТОВА НАХЛУВАНЕ И ОТ ВСИЧКИ ВЗЕЛИ УЧ!АСТИЕ В иЗБИВАНЕТО НА ЖЕНИ И НЕВИННИ ДЕЦА! НИКОЯ КАУЗА ИЛИ ИДЕОЛОГИЯ НЕ МОЖЕ ДА ОПРАВДАЕ УБИЙСТВАТА И ТЕРОРА! ЦЕЛЕНАСОЧЕНОТО БАВНО И ДОБРЕ ПРЕСМЕТНАТО ХЛАДНОКРЪВНО УБИЙСТВО НА НАРОД , ИЛИ ИНДИВИД Е НЕЧОВЕШКО И ТРЯБВА ДА БЪДЕ НАКАЗАНО!

8

Anonimen

преди 15 години

Kato 4eta kak spreha6 7- mi zapo4vam da si mislq 4e *** e bil prav kato e re6il da vi ponamali broykata !!! Tova tam ne mi prili4a6e mnogo mnogo na voyna , pove4e laha6e na GENOTSID I IZTREBLENIE , pokazno pred sveta . Ne6to ot roda na Koy sam az , golemiya brat e zad mene !!! Ako naperda6i6 bezza6titni tova ne te pravi GEROY !!! Naprotiv , tova govori kolko e jalka i bedna 4ove6kata ti du6a . Vie nqkakav kompleks za malotsennost li imate ??? Znae6 li , may da . Velikiyat narod bez zemq . Ne moje da bade , nali ??? Day da si ya izvoyuvame , Obestanite nam zemi I iztrebem mrasnite maymuni koito ni pre4at . PALQ4OVTSI !!!

7

David

преди 15 години

те нека само посмеят и горко ще страдат тия мръсни миризливи маймуни живи ще ги изгориме мамицата им свинска

6

преди 15 години

Дано се възползват добре от тази пукнатина, за която говориш. Тези нечовешки издевателства на Изреел трябва бъдат наказани и да не се допуска да се повтарят.

5

Debora

преди 15 години

Naprotiv, Izrael shte sa dovolni ako Turcia i Egipet se nagarbiat s otgovornostta da vleznat v Gaza da pohapnat ot poparata na Hamas. Ogania prekrati, zashtoto Izrael go reshi i napraviha greshka , koiato shte se vidi i oceni kato slabost ot celia arabski sviat. Na izrael im predstoiat izbori. Te zagarbiha osnovnia si problem s Hamas i se sasredotociha v izborite. Vsichki izbori sa borba za vlast i pari.Tazi puknatona shte bade izpolzvana ot isliam.

4

x

преди 15 години

Zashto v BG nqma protesti? Tolkova li ni e bezrazlichno kakvo stava naokolo

3

edmon

преди 15 години

Da turtsite shte idat tam kolkoto i Izrael da ne iska tova

2

IL.

преди 15 години

OSHE EDNA GLUPOST. Izrael niama da izlezne, dokato saveta za sigurnost ne vkarat neutralni sili v Gaza. Nali Turcia se pisheshe dobrovolka..... kakvo stava s tezi ombashii..?

1

Agilisaurus

преди 15 години

абе нека си се бият,те и без това какво друго да правят ,нека се изколят и изтрепят всичките