38

Ivo-DE

преди 15 години

ЯЯЯ откога не сте правили опит, ама луд умора нема, все едно да пълниш бидон без дъно.Що не се откажат направо?

37

boristodorov56

преди 15 години

ИЗВЪНРЕДНА СИТУАЦИЯ!БЕДСТВИЕ, ПРЕДИЗВИКАНО ОТ ПРОДАЖНИЦИТЕНАПРАВО ВЪВЕДЕТЕ ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ И МОБИЛИЗИРАЙТЕ ВСИЧКИ ГОДНИ МЪЖЕ ДО 60г.- ЗА ДА ИМА КОЙ ДА ОПЪВА ЛАСТИКА!еМЕЛ ЕТЕМ ЩЕ СЕ РАЗВИХРЯ - ОСИГУРЕТЕ МИЛИОНИТЕ ЗА *** ЧИТАЦИ И ДРУГИТЕОТРОДНИЦИ!Забележка: Деца до 12 год. да не се пускат без родители на улицата. Има опастност да бъдатбити от джандарите-еничари!

36

украинец

преди 15 години

Много благодаря ви за поговорката! Моят запас на българските думи е малък, извенете ми, но превеждам съм вашата поговорка. Браво! Но кажете моля, откъде имате на информацията за експертна комисия? Всички комисари от ЕС се намира не в Сибир, Урал къде е местоположение на газата, а в комфортни къщти във Москва и Киев. Те има на информация за транспорт, а не за източници на газ? Кой сега от ЕС, България има возможност на контрол в Сибир? Никой не зная!!! Аз съм не зная, ви си, Станишев и Юшченко. Зная само Путин. Но той не отказва. ***!

35

украинец

преди 15 години

мои колеги! на съжалението, българските интернет-сайти да вземаха всички цитати само от руските. И никога от украинската информация. Аз съм украинец и живеям в Киев, знаям съм, че всички украинците много обичат българите, то е искреност, а не думи за форум. Във моято сърце и в сърце на всички мояти приятели и колежки е бол за това ситуация. нашата ситуация на транзитът с Русия е подобна на българската ситуация с Турция в 1500 - 1982... разбирате, моля! Украина не е враг на България! Украина е само транзитьор! Няма газата - няма транзит! Русия денонощно да вижда украинската система на транзит както своята собственост! Разбирате, моля, кога Русия ще бъде както монополист и на газ и на транзит без Украина - всички страни и ви си на съжалението, ще бъдете на пълната зависимост от Русия. И само от Русия. Разбирате: всеки ден от Русия е заявка (транш) на 80 млн. м3 газата, а трябва 300 млн., + 21 млн е технически газ на работа за транзитната система. Тук е две проблеми. Наперво: път, на коят русия даваха газ, - той не е за България, той е реверсивен, а не аверсивен. ако украина казваще: "Благодаря, моята матка Русия за товат път" - всички изходните региони на Украина ще бъде без газата, ато е 20 млн. човеков. Изход? Колапс, криза, руската интервенция. Искате ли на такъво? Малко ли много ли имали ви си на терпението от Турция? 500 годините? Ние сме имали 350 от Русия. Тук вече не е економика, а само политика. Втори изход: Украина и Русия да има на зависимост. Тук трябва да на пълно изключване от импеските амбиции и да включва само економика. Да, правда, има корупция и в Русия, и в Украина, но има и в България. Вашите демонстрации пред парламент в София е факт. Ние сме искам на мир. Такъви думи от всички украинци. Извенете ми, моля за моят български език. Украинец съм. И не изисквате всички проблеми във Украина, моля. Той, за кой ви казваше (казваха), че брат за ви - (Шипка, Алеша) - е прагматичен и тъжек и за София и за Киев. Не може днес да живея на илюзии. Е малки страните и е големи. Ние сме и вие сте е малки. Но горди. Държам.

34

Ivo-DE

преди 15 години

И докога ще се опитавате, не видяхте ли че не става. Туй да не е манна бре? :)))

33

преди 15 години

до украинеца- ние тук си имаме една поговорка "На крива ракета космоса й е виновен". Не се вживявайте много, защото ние не съдим украинския народ, а управляващите ви ***. Що се отнася до това дали има или няма газ в Русия - не измисляй глупости, вече има експертна комисия, която следи всичко. Преди нея е имало доста манипулации по въпроса. Сега информация постъпва само от Еврокомисията и укр.управници вече не могат да заблуждават никого... Sorry....

32

преди 15 години

ДО 14- ПЪЛНА ПАРОДИЯ НА ЕДНА ДЪРЖАВА ТОВА СМЕ НИЕ , ТОВА Е ТУК .НЕ УБЕЖДАВАЙ НИКОГО В ПРОТИВНОТО.ЗАЩОТО ОТ СЕВЕР НА ЮГ И ОТ ИЗТОК НА ЗАПАД НЯМА НИТО ЕДНА ДЪРЖАВА ,В КОЯТО ХОРАТА ДА НЕ ПОЗНАВАТ РУСИЯ. ДОКАТО ТИ АКО ОТИДЕШ НЯКЪДЕ ,ТО ЩЕ ТРЯБВА ДО ОБЯСНЯВАШ 3 ЧАСА ОТКЪДЕ СИ И КЪДЕ СЕ НАМИРА ТОВА. НО ВРОДЕНОТО ТИ МАЛОУМИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПРЕВЪЗХОДСТВО НЕ ТИ ПОЗВОЛЯВА ДА СЕ ПРИМИРИШ С НЕЗНАЧИТЕЛНОСТТА СИ. А ТИ СИ ТОЧНО ТАКЪВ -НЕЗНАЧИТЕЛЕН. ПРИРОДНО КУЛТУРНИТЕ ХОРА ВИНАГИ СА НЕПОСРЕДСТВЕНИ В ДЪРЖАНИЕТО СИ И ЧУВСТВОТО НА ЗЛОБА И МЪСТ НЕ ИМ Е ПРИСЪЩО. ПОДОБНИ ТЕБЕ СА НИСКОИНТЕЛЕКТУАЛНИ СЪЩЕСТВА...

31

преди 15 години

То по-скоро наистина е интересно. Добре анеск е, обаче как така от 2006 до 2008 ги е устройвал, и изведнъж - не бил действителен ....

30

преди 15 години

ДО 26- АНЕКС Е НЕРАЗДЕЛНА ЧАСТ ОТ ДОГОВОРА. ЮРИДИЧЕСКИ ТОЙ СЕ ПРИЗНАВА ЗА ТАКЪВ

29

украинец

преди 15 години

Всичко бъде добре. Бъде газ и мир. Пожелавам съм на всичка България само хубав живот и бързо минаване от криза. Срещам във Созопол! До виждане!

28

преди 15 години

11ti.pro4eti pove4ko moeto mom4e.ima severen potok minava6t prez pribaltika za germaniq.i se gotvi da se raz6iri i to mnogo.ima potok minava6t prez belarus otiva6t za germaniq.nqma nujda da ti kazvam 4e ot tam otiva i do cqla evropa.6tom rumyniq ima alternativi imat i vsi4ki ostanali.bez nas i slovakiq o4evidno.bg ne e centyr na sveta moe ograni4eno mom4e.tova 4e rusiq nqmat alternativa da davat gaz na nas zaradi tova 4e ne moje da prenasq prez ukrajna ne ozna4ava 4e ne dava na cqla evropa.alterantivi ima mnogo no ne davat gaz na nas.otvorete nqkoq karta na evropa kydeto ima petroloprovodi i gazoprovodi i se obrazovajte vmesto da pi6ete gluposti

27

преди 15 години

Тук не мога да коментирам. По това което чета в пресата - европейска и руска поне - се говори за начален транспер от 70+ единици с последващо бързо увеличаване до пълен капацитет (мисля че се споменаваше срок от 1 седмица до пълното въздстановяване на капацитета. Вече незнам това с какво е свързано, тъй като не съм инженер по образование и не знам дали може наведнъж да се пусне всичката газ чисто технологически или все пак наистина трябва да се пуска постепенно.

26

Spiro

преди 15 години

"Много си прав. Русия няма договор за транзит с Украина до 2010 година. Този договор бе признат за недействителен от Украинския стопански съд - Киев в началото на месеца. За това може да се прочете дори в украинската преса и е смешно да се отричат подобни факти."Да, те не признават един анекс от 2006, който всъщност май е последния документ полу-официално подписан между двете държави. На практика договор няма.

25

Spiro

преди 15 години

"Ако Русия наистина няма газ, то всички сме жестоко загазили - вкл и самата Русия. Но засега не мисля че има основание за подобни опасения. количеството ош 76-80 доколкото знам е договорения първичен транзит към южната посока, като постепенно в рамките на 1 седмица да се възстанови пълния обем, за съжаление засега Украина не пуска и тези 76-80, настоявайки да и се предоставят 300 към вътрешноразпределителни станции - защо? Какви са тези технологически нужди дето се покриват от станции които не са включени в транзитната линия? Освен това ако няма газ , как така се подава пълния обем необходимата газ към други направления на Газпром. През украина минава 80% от газта към Европа, но Европа не е единствения пазар който купува Руска газ. Също така ако няма газ как ще се обясни увеличеното подаване през Белорусия, което достига до максималния капацитет на газопровода през Северната линия? Нещо не се връзва в тая теория за свършването на газта ...."Много е елементарно - защото на Украйна и е изгодно да пренася 300 милиона кубика на ден, а не 80 милиона. Какво чудно има в това ? Плюс това по стари договори м/у двете страни е посочено, че транзита не трябва да е по-малко от определено количество, не стъм сигурен, но ставаше въпрос за над 150 милиона кубика на ден. В момента Русия предявява претенции по кое трасе да бъде пренесен газа към балканския регион. Те искат това да става по по-дълго трасе от обичайното. Това е супер наглост. Все едно пицария да нареди на разносвач на пици от къде да мине за клиента (и това да е някакво по-дълго трасе). Също се очаква от Уркайна да поеме газа за технологични нужди без подписан договор за това. Аз ако бях на украинците, също нямаше да пусна нищо.

24

преди 15 години

това е интересен спор (или дискусия - защото според мен дори в комунистическата епоха няма нищо напълно черно или напълно бяло, макар че от всички тук пишещи сигурно съм най-много пострадал от Великата Октомврийска Революция, което също не е тема на конкретно тази дискусия), който бих водил с един разумен и емоционално неангажиран човек запознат добре с историческите реалии както преди така и след 1917 година, но не в тази тема, където говорим за нормални икономически процеси и тяхната дисфункция.

23

към 20

преди 15 години

Много си прав. Русия няма договор за транзит с Украина до 2010 година. Този договор бе признат за недействителен от Украинския стопански съд - Киев в началото на месеца. За това може да се прочете дори в украинската преса и е смешно да се отричат подобни факти.

22

14merkator

преди 15 години

Моята неприязън е изцяло насочена към Русия,но след 1917 година!За мен по-голям тумор на планетата от комунистическата идея или идеология няма!А Русия, като "червен" проводник е причинила и причинява зло, многократно надхвърлящо всеки един съвременен терор над свободата!Израждането на руската държава, а от там и нация е факт,в който всеки може да се убеди, дори визуално, гледайки снимките на диктаторите управлявали тази територия от 1917 до ден днешен!

21

преди 15 години

Ако Русия наистина няма газ, то всички сме жестоко загазили - вкл и самата Русия. Но засега не мисля че има основание за подобни опасения. количеството ош 76-80 доколкото знам е договорения първичен транзит към южната посока, като постепенно в рамките на 1 седмица да се възстанови пълния обем, за съжаление засега Украина не пуска и тези 76-80, настоявайки да и се предоставят 300 към вътрешноразпределителни станции - защо? Какви са тези технологически нужди дето се покриват от станции които не са включени в транзитната линия? Освен това ако няма газ , как така се подава пълния обем необходимата газ към други направления на Газпром. През украина минава 80% от газта към Европа, но Европа не е единствения пазар който купува Руска газ. Също така ако няма газ как ще се обясни увеличеното подаване през Белорусия, което достига до максималния капацитет на газопровода през Северната линия? Нещо не се връзва в тая теория за свършването на газта ....

20

Spiro

преди 15 години

"Украина не е единствената алтернатива, но по другите алтернативи се работеше прекалено мудно (става дума за Южен поток). За съжаление Украина вероятно до края на годината ще разбере, че вече не държи газовата бухалка и тогава ще изпита наистина едно доста коварно възмездие, когато ще се превърне не в транспортьор, а в краен потребител и ще плаща по пълна програма. Да напомня че Газпром не е искал от Украина да плаща газ на пазарна цена , а да актуализира цената от 170 до 250 долара (при пазарна 450, по която купува и България). Тоест пак ставаше въпрос за преференциална цена. Мисля че в този случай всеки опит по някъв начин да се оправдава Украина позволила си едностранно да прекрати транзитния договор , чийто срок изтича едва през 2010 година и причинявайки криза засегнала Европа и най-вече Балканите (които нямат друга алтернатива за момента) е просто израз на сляпа самозаблуда и не вярвам да може да се поправи с някаква аргументирани доводи ...."Не е вярно, че межуду Русия и Украйна има договор за транзит на газ до 2010. Между двете държави има един договор от 2002 за транзит, който впоследствие е анексиран през 2004. В него се посочва, че Украйна ще купува на цена $50, а ще транзитира на цена от $1.09 за 1000 кубика на 100км. После този договор е обявен за невалиден, защото един ден Путин се събужда и решава, че украинците не му играят по свирката. Следват непрекъснати искания от страна на Русия - за нови цени, за стари дългове и т.н. Водещо е нежеланието на Русия да променя цената на транзита, а само цената на газа към Украйна. Тук трябва да се спомене, че уркаинците играят по свирката на Путин и приемат непрекъснатите искания. Стига се до момент, в който условията стават неизгодни за Украйна. Руснаците знаят много добре, че при определена граница на Украйна няма да и бъде изгодно да транспортира руски газ. До момента украинците успяваха да балансират по някакъв начин неизгодните за тях изисквания, но явно границата вече е премината. В момента Русия прави някакви заигравки с промяна на трасета и количества газ, което не е договорено по никакъв начин с украинците. Съгласи се, че е предмет на договорка по коя тръба ще пускаш газ и в какво количество. Ако руснаците имаха воля и желание, вече всички щяха да имат газ. Това е.

19

украинец

преди 15 години

пълен обем - то е 300 млн м3. в ден. А Русия преди днес даваха само 80. и днес 76-80. И дава на такъв път, кой е на обслужване украинските региони (Одесса, Донецк, изходната част на Украйна). За такъво количеството налягане във украинската газова система не е достаточно за транспортироване в България и Сърбия. То е провокация. Газ няма в Русия. Ако правда на руската страна, - всичка Европа повече да обява война с Украина. Ние сме да разбираме това ситуация, но Русия иска на украинската система в своята собственност за руската монополия на всичко. Тъжко е, кога имаш такъви съседи. Но то е нашата цена за независимост.