46

Доню Донев

преди 15 години

А бе ей, ти какво си въобразяваш, че ние трева пасем? Не било ясно за кой филм става дума - ами потърси го поне, филма е американски, но го има преведен и на много езици, включително руски и се намира много лесно. Оригинала е със заглавие Money as Debtq, автора е Paul Grignon и също с Гугъл се намира веднага. Адресите не ги давам, защото ги трият. Текста също е многоезичен и се намира много лесно. Изобщо аз немога да си представя човек, ползващ интернет, да неможе да намери филма и текста по дадената от мен информация, зотова не изключвам, че ти си лъжец или контрадезинформатор. И освен това в интернет има предостатъчно информация на тази тема на всякакво, включително академично ниво, така че не пращайте форумците за зелен хайвер. Колкото до алтернативите, нещата стоят по същия начин. Как да няма алтернатива, когато тази парична система от дългов тип с частично покритие се появява за първи път в Англия през 1694 г. при Вилхелм дьо Оранж, преди това да не би да не е имало пари? Ами това, че цялата история на САЩ фактически е борба за отърваване от тази парична система? Дори самата революция за независимост е с такава цел. Седем пъти се справят, най-успешно като че ли президентите Ендрю Джексън /фактически основателя на Демократическата партия/ и Абрахам Линкълн /фактически основателя на Републиканската партия/. Осмия опит, най-успешния, започва със създаването на Федералния /фактически частна собственост на седемте най-големи еврейски банки, името е само за заблуда/ резерв през 1913 г. Доста информация има по тези въпроси в пъвата част на нашумелия филм Zeitgeistq и то сравнително вярна, но той като цяло е тенденциозен и манипулативен /особенно в религиозната си част, която бъка от грешки илъжи особенно към Иисус; а ако сте наблюдателни, бързо откривате , че те не отиват по далеч от това, което говори примерно Берлиоз в "Майстора и Маргарита" на Булгаков, но това е нормално като явление, защото юдейския фарисейски талмудизъм се базира на разрастването, а не ставането/ и затова не го препоръчвам. За алтернативите четете Силвио Гезел, Готфрид Федер, проф. Ървинг Фишер /Чикагската школа/, Маргрид Кеннеди и т.н. И са лесни за реализиране, прочетете христоматийния пример за австрийския град Вьоргл през 1932 г. и въведената в него парична система от избрания за бургмистър локомотивен машинист Михаел Унтергугенбергер за спасяването му от финансовата катастрофа.А колкото до конспирациите - не на мен тия. Аз съм репресиран николапетковист от рересирано семейство, израснал съм в балканско село между конспиратори и ми е смешно, кокато с такава пошла контразезинформационна цел се говори за конспирации. За реалността още повече, защото съм християнин и хегелианец.

45

безпартиен

преди 15 години

Ники, Доню не е много наясно с икономическата страна на въпроса, за теб да не говорим. И двамата ми се струва, че сте повече фенове на конспиративните теории, които за щастие няма доказателство, че са реални.Досега не съм видял предложена алтернатива на финансовата система - само лафове за някакъв филм, като дори не става ясно за кой филм иде реч. Приятно гледане все пак ви желая! :)

44

cv

преди 15 години

Твърдиш, че:..."прокарването на Еврото в БГ ще ни донесе огромни допълнителни неприятности ..."Би ли споменал и обосновал няколко...

43

NIKI

преди 15 години

Slushaite Donio Donev ,toi e nai-inteligentniya tuka vsichko ,koeto pishe e samata istina .Dano vi vlezne nesho v tupite kratuni ovchici takiva!

42

До 39

преди 15 години

Беше. Сега целта ни е да се спасяваме както можем...

41

До 38

преди 15 години

Според мен, поради реалната невъзможност паричният поток да нараства повече, заради очевидната несъразмерност която е достигнал съществува причина тези цифри които цитирате да бъдат занулени по някакъв начин, максимално непринудения, лесен и удобен, за американците разбира се (или по-скоро опредлени кръгове там)... Изходът е или тоталния крах на американската икономика, или друго предизвикано външно събитие. Не забравяйте кой, как и защо предизвика войната в Афганистан, предполагам сте гледали Zeitgeist 1ва или 2ра част не си спомням точно, и споменатия телефонен разговор с наследника на Ротшилд. Едно е важно да се спомене - прокарването на Еврото в БГ ще ни донесе огромни допълнителни неприятности за икономиката. От двете възможности според мен трябва да изберем по-малкото зло, а именно максимална дистанцираност от разразилата се буря.

40

на баба ти хвърчилот

преди 15 години

Това са някакви дребни риби, за които говорите. Извънземните имат по 500 трънкилиона всеки. А, знаете ли колко е това?...аман от врели-некипели...

39

преди 15 години

НАШАТА ГЛАВНА ЦЕЛ Е ПЪЛНОПРАВНО ЧЛЕНСТВО В ЕС.ВКЛЮЧИТЕЛНО И ЧРЕЗ ЧЛЕНСТВО В ЕВРО-ЗОНАТА.ЕВРОТО ТРЯБВА ДА Е И ЩЕ СТАНЕ ОФИЦИАЛНА ПЛАТЕЖНА ЕДИНИЦА В БЪЛГАРИЯ!

38

Доню Донев

преди 15 години

Значи аз все пак съм малко математик и не отричам никой сценарий, който има ненулева вероятност. Но когато става дума за сценарии математиката не върви, защото обикновенно става дума за контрадезинформация и ако тя е в юдейски фарисейскоталмудистки стил, нещата стават едни... Колкото до фактите, които излагате, те са верни, но явно сте пропуснали договора за североамериканското обединение и съществуващите вече образци на амерото, до които се докопа един тексаски журналист преди около година - името му е нещо като Тънар.А Лемън Брадърс ги забравете с техните премии, забравете и такива милиардери като Гейтс. Сумарния дълг в САЩ към частните търговски банки е около 70 трилиона при 13,5 трилиона БНП, на върха на пирамидата е частния Федерален /каква ирония в името!/ резерв, в който са седемте най-големи еврейски банки, което означава, че някой от техните собственици има над 10 трилиона, т.е. колкото е БНП!!! И това са пари, създадени от нищото!!!Освен това ядрените удари са малковероятни, защото тази парична система е експоненциална и за да съществува и трябват експоненциално нарастващи дългове и консумация, а за това са необходими консуматори.

37

грешка

преди 15 години

500 милиона, грешка, не че има някакво съществено значение:)

36

От 20

преди 15 години

По-скоро е възможно и вече почти реално финансово обединение на Латинска и Южна Америка, като същевременно Иран преминава към търговия на петрол с рубли, Китай - тотално отказване от резерва си в долари, много скоро това ще стане факт. Във време когато някои хора притежават богатсво достатъчно за изкупуване на цяла държава, че и няколко дори (барабар с хората) допусни че е възможно подобна идея - да се предизвика подобен ядрен удар срещу Европа, да стане факт. Ако и ти имаше в банковата си сметка 5-6 милиарда, а и всичките ти приятели бяха като теб, признай че през ума ти би минала подобна идея...ПП: Премията на финансовия дирктор на фалиралата Лимън Брадърс през изминалата година е възлизала на 500 милиарда долара, като през последните 5-6 години са му изплащани премии между 300 и 700 всяка година. Представи си колко още такива хора има. И не забравяй, че парите развалят хората:))

35

преди 15 години

та като има стопански растеж няма никаква полза за работника. растежа се гълта от богаташите и рентиерите които са няколко мафиотски семейства. работникът си остава с мизерна надница и 16 часа работен ден. при криза пък първо работникът бива уволнен и остава без пари защото иначе печалбата на собственика ще падне. какво ме интересува теорията за пазарното стопанство, или за системата с частично дългово покритие или за стопанския растеж на някой си платен драскач и т.н. прочие глупости измислени за да заблуждават работниците и да ги държат в подчинение

34

Доню Донев

преди 15 години

Значи, без да ми се обиждате, догадките Ви са основателни, но трябва още да почетете. И на Вас Ви препоръчвам - гледайте като начало филмчето и прочетете текста, които посочвам. Но в едно сте абсолютно прав - паричната система от дългов тип с частично покритие се нуждае за стабилизирането си и съществуването си от перманентна разруха, ескалираща къде случайноу, къде умишлено в дадени моменти до гигантски катаклизми. И Европа би могло умишлено да бъде жертвана, ако беше както преди Втората световна война - да има Европа, САЩ и Япония. А сега има и Китай, и Индия, и Латинска Америка... така че този номер не върви. Има обаче факти за един малко странен, но възможен ход - предстоящото обединяване в единно пространство на САЩ, Канада и Мексико около 2010 г. и въвеждането на нова валута - амерото, за което има факти.

33

До 28

преди 15 години

Според мен наистина е по-добре едната, по-неефективната, да изгори. В крайна сметка не сме на съзтезание, в каквото се опитват НЯКОИ да го превърнат. Не осъзнаваш ли, че поради тази мания да се заграби всичко сме в преразход вече и на реусрсите на планетата, и замърсяването е тотално... Няма накъде. Май сме достигнали своя връх в скоростта на развитие, темпа трябва да се намали, но как?!

32

Доню Донев

преди 15 години

Ами аз по отношение на истината съм крайно консервативен и не виждам нищо лошо в това да я повтарям от време на време на фона на масовите заблуди. Изобщо Гьобелс е бил наивник с неговото превръщане на лъжата в истина с многократното и повтаряне. Според Маршал Маклуан /популярен с оная тъпотия за глобалното село/ само дребните лъжи трябва да се крият от масите - големите сами остават тайна поради неверието на тълпата. Всъщност написах горното, защото Вие упорито не само не ми вярвате /това е нормално/, но явно още по-упорито отказвате да прочетете и гледате това, което Ви препоръчвам като начало. Хайде отделете 45 минути за филмчето и тогава да дискутираме.А иначе аз предлагам това, което е предлагано от много автори на теория и реализирано много пъти в различни мащаби на практика. Прочетете примерно Силвио Гезел, Готфрид Федер, проф. Ървинг Фишер, Маргрид Кеннеди и т.н. А за практиката - примерно за макромащаби паричната система на зелените гръбчета на Линкълн, а за микромащаби паричната система на австрийския град Вьоргл от 1932 г., създадена от избрания за бургмистър локомотивен машинист Михаел Унтергугенбергер.А глобалния растеж, повишената производителност и т.н. са отделна тема, която иска доста място. Заради вредната парична система от дългов тип /основно, има и други причини/, по моята терминология кипи безсмислен и вреден труд, който води до жестока и безсмислена експлоатация и на природните ресурси, и на хората. При това икономиката и политиката са антиефективни, а науката и техниката неефективни. И това лесно се показва и доказва с конкретни примери. Хайде, вземете примерно факта, че в САЩ 2% от работещите произвеждат всички храни и още 8% от колите до бомбите. По Бенджамин франклин още по негово време за учените е било ясно, че 4 часа ефективна работа на всеки са щели да доведад до изобилие от блага, а по Кейнс днес за това би трябвало да са необходими максимум 2 часа. Всичко останало е за засищане на експоненциално растящата нужда на паричната система от дългов тип с частично покритие. Но толкова - това наистина е отделна огромна тема и освен това я няма в цялостно обобщен вид, а аз съм малко мързелив и не съм сигурен дали ще я оформя.

31

преди 15 години

Номер 27 е най- прав !!!Нека го послушаме !

30

преди 15 години

Az vikam da se plashta s qica i kartofi! I meso kato se koli praseto! Kato pri doktor quin lechitelkata!

29

Данчо на 63г.

преди 15 години

Пичове, нема лабаво.Проучването върви безплатно.Всички с аргументите си,сте прави.Еквивалента на труда някога била конската сила.Следва златото.Сега е ЕНЕРГИЯТА.Запомнете.Затова са патакламите в близкия Изсток.Явна е борбата междуСАЩ и Русия.Намеси се и Китай в Сомалия и сега ние наистина ще го отнесем,като бръбар л.айняно топче,със з.адника напред.Петърчо Димитров изпълнява поръчение,другия се прави на опозиция и като се събудим с четири левово "еуро" наистина много ще ритнат камбаната.Ето Ви "хуманно оръжие" на практика.Пушка няма ***.Каквото и да си пишем и правим на знаещи,решили саго.След изборите ще си честитим,ще пият шампанско,а ние ще го д.ууухаме,д.ууухаме докато ни издухат като напразно ядящи.

28

безпартиен

преди 15 години

Аз, ти, той - не става ясно кой. :)Далеч не предлагам безконтролно печатане на хартийки, защото резултатът е ясен (мажду другото точно днес държах в ръка банкнота от Зимбабве на стойност 100,000,000,000 - няма грешка в нулите). Не смятам също така, че всички трябва да се добре или "равни".За реализирането на идеи на пазарен принцип - едното не изключва другото. Представи си, че има две идеи, за всяка от които се изискват 100 единици пари. В същото време има "свободни" 120 единици пари, обезпечени със злато (които са и единствените пари в света). Едната идея има възвращаемост 12%, а другата - 10%. При твоята система ще бъде реализирана идеята с 12% възвращаемост, докато другата ще изгори. Това добре ли е? По-малък растеж на БВП, по-малко работещи, по-малко потребление... Да, може би и по-ниска инфлация, но кое в случая е за предпочитане?

27

преди 15 години

Добре, вместо да мрънкаме тука колко сме недоволни трябва да станем и да изразим недоволството си!!! Докога *** народ, докога черга на света???