45

Анонимен

преди 56 минути

Против.

44

Анонимен

преди 4 часа

Тези 1077 лева ще са някъде 37-39% от средната работна заплата за 2025 година. Директивата на ЕК казва да е не по-малко от 50% от средната, а не да е 50% от средната от преди много време.

43

Реалист

преди 4 часа

Интересното е, че преди да въведат правилото минималната заплата да е 50% от средната от преди година и половина, минималната беше 40-44% от средната, а след като въведоха това правило, спадна на 37-38% от средната, но бизнеса пак е недоволен.

42

Пак дебеловрати

преди 4 часа

Примерът в Еконт е илюсърация на глyпocтта на дебеловртаите бизнесмени. Повече от ясно е, че колко и как ще изкара работника за работодателя, зависи почти изцяло от работодателя определящ начина на работа във фирмата си. Само дебеловратите не го схващат и искат при начин на работа определен от тях да се изкарват 2-3 пъти повече пари, отколкото може. Точно затова по-високата минимална заплата е доста полезна - би могла да принудеи дебеловратия да смени начина на работа.

41

ПроСоТо

преди 4 часа

стига с тия заплати!!!!!...Да са спрат !..Моритарите да бачкат БеЗ заплати !!!..Какви са тия лиготии ?!

40

До 42

преди 5 часа

Съгласен съм с теб,но не всички са млади и висшисти с иноваторско мислене.Нека тези псевдобизнесмени живеят с 834лв.нетна МРЗ и да видим дали няма да умрат от глад...

39

От 42

преди 6 часа

В среда с образовани заможни млади хора съм с петцифрен среден доход. Най-"бедният" ни приятел е млад учител. Започна за някакви идиотско ниски 1800лв. начално и работеше на 2 места, та върза 3600. Кадърно, умно момче. Изтегли кредит, направи школа за интересни природни науки, моделиране, програмиране, роботика. Само от нея печели над 12000лв.. Не са много, но е отлично начало за млад човек. Имаш ли желние и акъл, има и начин.

38

Анонимен

преди 6 часа

Примерът с Еконт е доста добър, всъщност. Елементарен пример от живота. Доста хора с нисък доход никога не се замислят какво генерират като приход на работодателя си и каква част от този приход се превръща в печалба. На сума народ оценката е нереална и се мисли за много ценен, а не е. Единствените хора, за които ми е крайно жал, че имат ниски доходи, това са лекари, учители и хора в академичните среди. Въпреки че, ако си кадърен, има хиляди начини за странични доходи- частни уроци, академии итн.

37

Анонимен

преди 6 часа

Е така е, от газта насам всичко тръгна нагоре, но при по високи заплати ще има уволнения и фалити.

36

До 32

преди 6 часа

В нашата компания 50% е мечтан марж. Маржът е под 25%... Е, има хора, работещи за по 1800 евро на ден, при които е близко до 50%.

35

Кико

преди 6 часа

Ама никога никога един работодател не е казал че желае да вдигне заплатата. Все ревът че няма пари, а пък карат нови коли, ходят на почивки. Как се случва това с нямане на пари?

34

До 34

преди 6 часа

Баш в десетката. Заплатата се определя спрямо потенциалната печалба, която може да направи един работодател с теб. Като ти може да си физическо лице, да си юридическо- всичко може. Ако Еконт качи цената на доставка двойно, то и заплатата ще може да скочи драстично. Скъпи услуги = високи заплати. Защо в ИТ сектора сумите са от 800 евро на ден нагоре за консултант? Защото услугите са скъпи. Защо са скъпи? Защото са високотехнологични и малцина го умеят. Защо зъболекарите печелят много? Итн..

33

DO 35

преди 6 часа

Улиците се метат от роботи. Пратките се доставят с дронове и автономни шофьори. Градският транспорт е автономен, супермаркети, складове, ферми стават автономни. Кое не разбра, че слугинският труд си заминава?

32

До АйТи

преди 6 часа

Ти ли ще метеш улиците,бе ,образования?

31

DO 32

преди 6 часа

Отлично казано. Имам едно съседче куриер на Еконт. Младо момче, взима около 3000лв.. Вика много малко били. Колко пратки достави днес? Колко е печалбата на Еконт от 1 доставена пратка, като медиана, осреднено? Да кажем- тази е с куриерска услуга 20лв., а другата- 8лв.. Колко от тях отиват при Еконт и колко са за заплата, разходи на буса, гориво и всякакви други оперативни разходи, наеми на офиси, маркетинг, реклама и т.н.. Гледа ме глуповато, смята, смята, нещо сметките не излизат колко е ценен.

30

АйТи

преди 6 часа

Само цените ще растат нагоре. Например като ми дойдеш да търсиш апартамент ще ти шибна една цена , че ще избягаш със 300. Или като ми дойдеш за услуга , ще ти набия една дебела цена , че ще бягаш със 500. По принцип няма толкова много стоки и услуги за тези обезценени пари. Вдигането на МРЗ радва само неграмотните малцинства.

29

До 29

преди 7 часа

А ти какво можеш да дадеш за над минимална? Какво умееш? Защо не станеш работодател и да даваш по 10 минимални на калпак, спира ли те някой?! Не ме разбирай погрешно, и аз съм работодател на 4 души, които взимат петцифрени заплати. Марджинът е под 50%. Тоест, ако дадено кадър от тях има заплата 15 000 на месец, то и аз печеля около 15, че даже по-малко. От теб, лично, колко печели твоят работодател?

28

Анонимен

преди 7 часа

Сега работодателите ще съкратят всички приети на МРЗ.

27

Не спорете

преди 7 часа

Изберете Баце и мин.заплата пак ще стане 400лв.

26

Анонимен

преди 7 часа

МРЗ е половината от средата. Средната я определяме ние, хитрите програмисти, с по 20-40к заплати на месец. Ние сме шепа хора, но честно и почтено плащаме данъците и ето, че и аутсайдерите покрай нас намазват и им качват милостинята.