43

Ха ха ха

преди 50 минути

Когато правят разкопки, археолозите идентифицират различни слоеве, според епохите. Много време и труд коства разкриването на слой след слой. Обаче има "учЕни" от БАН, слава Богу не всички са такива, които разбиват и съсипват по-горните слоеве, за да стигнат по-бързо до онзи слой, който ги интересува. Тези "учЕни" са по-лоши и от иманярите, защото много добре знаят стойността на онова, което съсипват. Но не ги интересува, нали по-горните слоеве се изследват от други техни колеги, съсипват им ги.

42

Иманяр намери

преди 1 час

$чекмеджета$ от времето на Второто царство на Свети Буда преизбран от неговите миряни в началото на миналото десетилетие

41

Анонимен

преди 1 час

Това сивото има вид на нови пари . А иначе - медните монети стават в невъобразимо голяма количество в един перод на средните векове, Има огромна девалвация и бунтове затова.

40

до 31

преди 1 час

Във вашите "развити" държави няма какво да се намери. В тази връзка:Чак при разчистването на руините след опустошителните бомбардировки през Втората световна война в района на Кьолн са намерени останки/ артефакти от римско време. Чак тогава! Не че не се е знаело за миналото. Напротив, точно миналото на Римската империя е било "доказателството", че трябва тя да бъде възобновена и отблизо и далеч се е търсило всичко, доказващо величие и мощ.

39

В Германия

преди 1 час

Историческите находки принадлежат на Държавата!!!!!

38

В Щатите

преди 1 час

Ако намерите артефакт, трябва да се свържете с подходящата организация за опазване на историята във вашия щат, която може да ви помогне да се свържете с местните коренни общности, да определите следващите стъпки и да се погрижите за артефактите. Повреждането или унищожаването на артефакти или обекти от Първите нации е незаконно.

37

Иван Асен 843-ти

преди 3 часа

Абе ей, византийци, тия монети са на дедА ми Иван Асен Втори! Връщайте ги веднага, че ще ви съдя в Страсбург.

36

Човека

преди 3 часа

да се награди и да му се плати за намереното съкровище. Това са артефакти които които са важни за историята на държавата защо е задържан.

35

Анонимен

преди 3 часа

До Анонимен - грешка - 1800, а не 188

34

ДС

преди 3 часа

ТАМ Е ПРОБЛЕМА

33

Анонимен

преди 3 часа

До 2 - не до 188 година са стари, а само ръчно отсечените, т.е. машинносечените са освободени от закона или всичко след 1508 година е освободена

32

Анонимен

преди 3 часа

До Съд и затвор! 23 - но САМО в България - в целия останал свят е разрешено и си има правила за такава дейност

31

Докога

преди 4 часа

докога в тази чeнгecapcka държава, търсачите на артефакти ще ги наричат иманяри и ще ги приравняват към най-тежките престъпници??? В нормалния свят има регистрационен режим, човек като намери нещо го предлага на държавата. АКо има интерес се откупува на СПРАВЕДЛИВА цена, ако не човекът може да се разпорежда както си иска със артефакта. Няма черен пазар, понеже всичко е на СВЕТЛО, усещате ли накъде бия? Законите са написани в интерес на определени хора и структури! Срамота е!!!!

30

@@@

преди 4 часа

Закопчали човека, това е БГ вариант на Индиана Джон и храма на най-печените в Руси

29

Анонимен

преди 4 часа

Браво на него. Колегите му немират и те, ама си траят.

28

кокал

преди 4 часа

Къде съм казал нещо за музеите? Все пак ако стане легално повечето неща , ще са в музеите .Ти си по глупавият, защото наркотиците като са забранети и никой не се дрогира , нали?

27

пияница мистик

преди 4 часа

До Истината === Напротив. Иманярството си е съвсем законна дейност, поне в чужбина. Имаше една поредица по Нешънъл Джиографик за точно такива иманяри, които търсят потънали кораби по океаните и си имат съвсем легален договор с държавите, които са притежатели на акваторията и при откриване на гален, пълен със злато го вадят и взимат процент от богатството. Едно време по соца в НРБ ако предадеш на музея изкопано древно съкровище ти даваха процент също. Този защо е закопчан, не знам

26

до съд и затвор

преди 4 часа

Ти наистина ли толкова наивен или само глупав, за да очакваш, че шъ видиш нещо от намереното по музеите??? Това не ти е Соца, въпреки, че дори и тогава изчезваше по "нещичко"!

25

кокал

преди 4 часа

Монетите принадлежат на този , който ги е оставил в земята.Откъде на къде държавата , ще си измисля закон за чужда собственост.Ако държавата иска за себе си тези монети , нека му плати на човека и да ги вземе,Съд , затвор...какви са тези бруталии за предмети заровени в земята и намерени след векове?

24

Бедата е, чеПовечето

преди 4 часа

иманяри са си чисти индийци от маалата и докато ровят за злато (защото друго не ги интересува), разрушават и съсипват наистина безценни артефакти - мозайки, стенописи, керамика, древни зидове. Да не се забравя, че в периода на османското нашествие цели параклиси и малки църкви са били затрупвани с пръст, за да бъдат спасени от разрушаване. По места се запазват спомени под формата на предания, че под еди-кое-си баирче "има нещо" и неграмотници копаят там нощем, в наше време направо с багери.