8

любител археолог

преди 1 ден

Най-вероятно са останки от древно-римска постройка, на други снимки се вижда характерната римска зидария. Псевдо-научни хипотези всеки може да си съчини!

7

malgiorno a tutti

преди 1 ден

Сигурно са открили личното надписано дървено дилд... така де, разпятие на мравославника еретик и схизматик :).

6

абе

преди 1 ден

сигурно си е надраскал името по камъните, като нашия амсалак в колизеума...

5

пияница мистик

преди 1 ден

Приказки под шипковия храст. Застанали двама до някакви камъни (разкопки) и рекли: Тук ще бъде моята гемия...опс, България, досущ като хан Аспарух :)))

4

Дрън дрън

преди 1 ден

какво пречи Търновската книжовна школа да си е била на хълма Света гора в Търново, а там да си е имало друг манастир. На Трапезица има открити по време на соца 40 църкви и манастири, така че на отделните хълмове е имало много църкви. Момина крепост не е проучвана, Света гора също.

3

Тенгри кан

преди 1 ден

Исихите, тва е индийският мистицизъм на българското православие с една дума карашък между източният азиатски мистицизъм и идейността на християнството за достигане на Таворската светлина и т.н. с една дума, това е православие, което си поставя една конректна, но едноврменно с това мистична цел подобни източните медитативни практики, затва са подигравани, че са пъпогледачи, пъпоумници и т.н. Инак, остава да се чака само Спасението чрез Второто пришествие. Исихазма по принцип е недолюбван от ГПЦ;)

2

Теодосий Търновски

преди 1 ден

А не пише ли, че е бил в Кефаларската обител. Сиреч в средновековния манастир, който е бил над съвременния Килифаревски, до Килифарево. Разкопаван под ръководството на Янка Николова.

1

Зорница

преди 1 ден

Измислици-премислици.