49

Рада Госпожина

преди 2 седмици

48, да Ви напомня ли, че Уикипедия е само един разширен речник, който се списва от всички? Това не е инстанция на истината... Абревиатурата ПАВ (психоактивни вещества) включва всичко, което сте посочили. Както и всякакви естествени, изкуствени и синтетични вещества, които водят до някакви ясно изразени промени в човешката психика. В този смисъл кофеинът е по-скоро естествен стимулант, отколкото наркотик. Листата на коката и досега са важна част от културата на местните, но не са наркотик.

48

До Рада Госпожина

преди 2 седмици

Тук вече става дума за тъкности в терминологията. Има поле за дискусии по тази тема. На английски може да се ползва 'drug', 'narcotic', 'controlled substance', 'psychoactive substance'. Даже и в Уикипедия може да се прочете, че 'Caffeine is the world's most widely consumed psychoactive drug.' Лично аз съм склонен да се съглася с г-н Игов.

47

Рада Госпожина

преди 2 седмици

ПАВ -- психоактивно вещество. Не зная защо е редактирано.

46

Рада Госпожина

преди 2 седмици

Да, и за сведение на господина, според когото учителите били едва ли не невежи, коректният термин не е ,,наркотик", а ПАВ (психиатрично вещество). Толкова за ,,специалиста", който все пак има право относно вредите от т. нар. чалга субкултура.

45

Рада Госпожина

преди 2 седмици

Психологията като част от философския цикъл се изучава в осми клас. Някой тук се е объркал...

44

Joe

преди 2 седмици

Ще ме извинява този, но най-големите наркомани не са чалгарите, а рокаджиите! Не слушам чалга,между другото...

43

Анонимен

преди 2 седмици

Чак наркотик не е. Но е стимулант и предизвиква до някаква степен зависимост при продължителна консумация. Хората които пият кафе всеки ден на практика са пристрастени към него и развиват леки симптоми като при наркотиците. Ако не пият кафе сякаш не могат да функционират нормално и имат летаргично чувство за умора, сънливост и нарушена концентрация. Все едно не са спали от 2 дена. Ако човек пие кафе за да се "събуди" значи е пристрастен.

42

Анонимен

преди 2 седмици

Най-обичам някви червенодалести алкохолици завършили по време на каманизма да ми дават наклон

41

АНАРХИЯЯЯЯЯЯ

преди 2 седмици

Свобода уж, ама нямаш свобофата, да се напафкаш дори ... Току виж, някой да не "изпадне от системата"... Гадовеееее

40

Анонимен

преди 2 седмици

До статията и до 38 - И да е! Гошяма работа. Кафе и захар чием и ядем от години. Голяма работа. Побърка се света!

39

Анонимен

преди 2 седмици

Това пиянде сутрин не може да си вдигне ципа на панталона ако не гаврътне две водки. Подбирайте ги малко тези "експерти".

38

До 35 Истината

преди 2 седмици

Да, освен кофеина и захарта е дрога - стимулира отделянето на допамин в мозъка по същия начин както кокаина. Това, че не присъстват в разни списъци, само защото ще стане неудобно на бизнеса, не означава, че не са наркотици, било то и леки.

37

Анонимен

преди 2 седмици

Най лошият наркотик е рашофилската пропаганда. Води до мuзepeн начин на живот и скотия.

36

Анонимен

преди 2 седмици

Оправихме проблемите с употребата от малолетни на различни други вещества - 'дрога, алкохол, цигари и пр, та тръгнаха да се борят и кафето..

35

Истината

преди 2 седмици

Как кофеина ще е дрога като я няма в забранителния списък. По тази логика и захарта е дрога

34

глупавия

преди 2 седмици

публикувайте списък на забранените думи,че да знаем.Нещо като речник на цензура.Защото разбирам,че глупав не се трие ,но пр.ост-да.ПРОСТО не ми е ясно!

33

до 32

преди 2 седмици

не знам кой умен ,кой ***,но производството на алкохол е държавна политика,а консумацията е практика по цял свят.Не пият само болните.Но не трябва да се прекалява.

32

Анонимен

преди 2 седмици

Само човек може да е достатъчно глупав да пие nикнята на едноклетъчна гъба (етанол), отпадъчен продукт във високи концентрации от смелени отровни зърна.

31

Алекс

преди 2 седмици

Айде,по-полека.Кофеинът бил наркотик.Сега и кафе ли да не пием? Какво разбира психолог от наркотични вещества и регистър на лекарствените препарати? Има напитки,които не са подходящи за деца и до които не трябва да имат достъп.

30

Анонимен

преди 2 седмици

Предложените растения и вещества могат да се определят като наркотични при наличие на някое от следните условия: 1. имат доказано психоактивно действие; 2. могат да предизвикат състояние на зависимост; 3. могат да предизвикат вредни въздействия, сходни с тези на упойващите и психотропните вещества; 4. могат да бъдат преобразувани в упойващи или психотропни вещества; 5. има данни за злоупотреба в друга държава; 6. поставени са под контрол в друга държава.т. 1 и 2 важат за кофеина