46

Анонимен

преди 3 седмици

От 2 милиона и 46 хиляди пенсионери, за осигурителен стаж и възраст минималната пенсия от 580,57 лв. я получават 396788 души. Други 414807 получават суми под тази линия - такива са социалните пенсии, някои инвалидни и др. Това са общо 811595 пенсионера. Над 1000 лева пенсия получават 458053 пенсионери.

45

Пим

преди 3 седмици

ха сега стъкмисти кажете, колко е минималната пенсия и колко от тия 2000000 пенсионери я взимат. Щото ако 99 души взимат 1лев и един взима 1000 средното 10.99.

44

Как стават нещата

преди 3 седмици

Заплатата ми беше 1000 чисто и толкова горе долу пенсия ми дадоха 1100. Сега обаче заплатата за длъжността е станала 2500. Така че прецакване яко има.

43

асдс

преди 3 седмици

от мрежата: "На фона на тази безпрецедентна за Европа криза с цената и производството на ток, България има затворени ядрени блокове. Според експерти има технологична възможност в рамките на няколко месеца работата им да бъде възстановена въпреки че турбините са демонтирани. Още повече, и двата реактора бяха спрени малко след зареждането им с касети за ядрено гориво. Иска се малко смелост държавно мислене и национална отговорност"

42

асдс

преди 3 седмици

А дали могат да бъдат пуснати отново поне 3ти и 4ти блок на АЕЦ-а? Ако могат, всички политици от всички партии трябва да се обедините това да стане!

41

асдс

преди 3 седмици

А дали могат да бъдат пуснати отново поне 3ти и 4ти блок на АЕЦ-а? Ако могат всичко политиви от всички партии трябва да се обедините това да стане!

40

асдс

преди 3 седмици

Казвам си мнението, като искам да се разбира директно. А не че искам да водя битки за една или друга полит. фигура - с това започнах. Навремето, ако не бяха затворили блоквете на АЕЦ-а ни... сега проблемите ни щяха да са много по-малко.

39

Анонимен

преди 3 седмици

Интересното е, че ако ГЕРБ не бяха установили режима си през 2009 година, сега средната пенсия и минималната заплата щяха да са около 1600-1800 лева.

38

Обективен

преди 3 седмици

Принципно колкото са по-ниски доходите, толкова по-висока е инфлацията. Това може да го проверите по доходите и инфлацията във всички държави от ЕС. Затова най-доброто средство за укротяване на инфлацията в България беше и е рязкото вдигане на доходите. Законът за търсенето и предлагането действа, но в идеалния си вид само когато има неограничени ресурси за производство и потребление. В България това го няма и при спад на потреблението, търговците вдигат цените. Факт!

37

асдс

преди 3 седмици

се "запритеснява", че им се вдига осиг. праг, то със сигурност всъщност не се притеснява реално за тях, а за джоба и най-вече душевността на работодателите им. В останала част от Европа данъците са много по-високи. А и най-кадърните, ако им е толкова неприятно, че мъничко им се е намалила заплата поради вдигане на осиг. праг, то лесно могат да изискат такова увеличение на заплата си, което да компенсира а и надхвърли тази загуба.

36

Анонимен

преди 3 седмици

ДОКОГА ЩЕ ЛЪЖЕТЕ ЦЕЛЕНАСОЧЕНО СРЕДНА ПЕНСИЯ НИКОЙ НИКОЙ НИКОЙ НЕ ПОЛУЧАВА СПРЕТЕ С ТОВА СРИДНА НЯМААААА

35

Един Българин

преди 3 седмици

До асдс П.п. мнението не е само мое - прочетете статии от водещите икономисти, но то е и логично. Вдигането на данъци по време на галопираща инфлация може да е за най-богатите примерно, но и те не бива да емигрират все пак. Но да обложиш баба си и дядо си , които разчитат на добавка към пенсията е много недалновиден ход. П.п. сега защо нафтата е 2,60 , а тогава Лукойл хем не плащаше данъци хем беше 3,60+? Може да не е от "далавера", но за мен му трябва сериозен икономически съветник.

34

Един Българин

преди 3 седмици

До асдс Не съм казал че е лош политик, а недалновиден икономист. Тока и суровините беше сложно, но при суровинна инфлация да напомпаш с 20% пенсиите на над 2 000 000 или 33% от населението не е много икономически издържано и не биваше да се прави. Именно за това в момента никой пенсионер не гласува за ПП, защото те на практика не усетиха това увеличение, юрвайки се да пазаруват и цените скочиха до небесата. Именно за това много икономисти му казаха да вдига на стъпки, за да няма +10% инфлация.

33

Джон С

преди 3 седмици

Заплати и пенсии е добре да се вдигат с инвестиции в икономиката на страната, но е по лесно със заеми (ППДБ-ГЕРБ); През 2021г. държавния дълг е бил 31 млрд.лв..а се очаква през 2025г борчовете на държавата да надминат 54 млрд лв. Иначе всички разправят как хубаво управляват ...и накрая сценарии Гърция...фалит на държавата.

32

Един Българин

преди 3 седмици

Виждам доста несъгласни с моето мнение за Асен, но кажете кое не е факт. Опита ли се да вкара нов данък - да? Вдигна ли осигурителния праг - да. Увеличи ли пенсиите на веднъж, напомпвайки пари в издуханата от Ковид икономика преди Коледа - да. Взеха ли се мерки за инфлацията? И да са не бяха ефективни. До последно ПП бяха най-малкото зло, но това с пенсиите на веднъж беше грешка, както и останалите факти. Грешките трябва да се признават и да не се поватарят. Инак печели герб/дпс мафията.

31

До Янко

преди 3 седмици

Янко, ти какво работеше?

30

асдс

преди 3 седмици

до един българин: за Асен или други полит. фигури си говорете както си прецените, но когато видя, че някой каже че инфлацията е станала от видгането на пенсиите изразявам несъгласието си, защото инфлацията се получи от вдигането на цената на тока и горивата. Пенсии и заплати логично трябваше да се вдигнат. А относно хората на макс. осигурителен праг, когато някой се "запритеснява", че им

29

Анонимен

преди 3 седмици

Имаше преди 2009 година едно хубаво правило - максималната осигурителна сума е колкото 10 минимални заплати. После на власт дойде Бойко Борисов с ГЕРБ и срути системата. Сега шпрез 2024 при минимална заплата от 933 лева, максималния осигурителен праг трябваше да е 9330 лева, а не мизерните 3750 лева, както е с сега. Тези 10 МРЗ осигуряваха по-прилични пенсии на осигуряващите се на по-високи суми и бяха стимул хората да се осигуряват. Бойко Борисов въведе уравниловка - всички с еднакви пенсии.

28

Съдия

преди 3 седмици

Кой го вълнува тая работа

27

Един Българин

преди 3 седмици

До еселник Не сте прав. Минималната пенсия за стаж и възраст в България е 580,57лв или 296,84 евро. Т.е. пенсионерите в България взимат нетно повече ако са се осигурявали редовно. Друг е въпросът, че в Турция много стоки се продават на много по-ниски цени ако говориш турски по пазари и прочие. У нас стандартът се вдигна и с пенсия под 1000лв вече е доста сложно с лекарствата и храната, да не говорим за въртележки за внучетата :). Но, да сме живи и здрави да доживеем до пенсия.