39

Анонимен

преди 3 седмици

До Анонимен 36 - Написал си щуротии, но коментарите N 31, N 32, N 33 са основани на официално обявени статистически данни.

38

българин

преди 3 седмици

Лекари,Фелдшери,медицински сестри,акушерки,лаборанти няма да имаме.30 години медиите охулваха и унижаваха цялото медицинско съсловие!Затова сега много малко се осмеляват да се занимавват с каквито и да е медицински дейности!И тези които завършват гледат да бягат в чужбина. Там и условията за специализация и отношението и заплащането са по добри!Никой не е луд да остава тук.Тези които са останали са на доизживяване. Затова да се радваме докато и пенсионери има.След това няма кой да ни лекува.

37

Анонимен

преди 3 седмици

Тякае ,но всички работ военни полиция ,и са пенсионери ,с борсата е пълни с млади хора без работа

36

Анонимен

преди 3 седмици

В България имало сега 21860 медицински сестри, а трябвало да има над 50000. Една трета били на възраст над 65 години, значи около 7290 би трябвало да не работят, а да са си пенсионерки и остават 14570. При равномерно разпределение по възраст, а то не е такова, всяка година от тези 14570 би трябвало да се пенсионират по около 370, неясно колко отиват да работят в чужбина или друга работа. Според новината 800-1000 мед.сестри напускат професията всяка година. Изводът заплата от над 5000 лева.

35

Анонимен

преди 3 седмици

При толкова болници как да няма недостиг . Заплатите трябва да се увеличат , тя една клинична пътека за един пациент е повече от колкото заплатата на една сестра , а пациенти винаги има .

34

Бау

преди 3 седмици

Намалете броя на болните и всичко ще доде на място! Едно време в двата близки градеца имаше двойно повече хора, в околните села петорно повече и имаха по 1 аптека, където никога нямаше опашки! Сега защо така стана не знам! В хирургичните отделения имаха по 5-6 лекаря, дори анестезолог! Сега в едното градче отделение няма, а в другото няма и болница! Но има по 5-6 аптеки и постояно вървят хора с едни книжки!?

33

Значи изводът е:

преди 3 седмици

Всяка година трябва да се дипломират 10 пъти повече мед. сестри, за да може след 4-5 години да имаме достатъчно на брой такива кадри и да не се налага да работят пенсионерки. Не виждам как може да се постигне това. Ако създадат още 9 медицински сестрински колежа, ще има ли достатъчно желаещи да учат в тях? Дори и да има (което не ми се вярва), след като се справим с големия дефицит,после ще трябва да се намали драстично броя на новооткритите колежи, за да може дасе осигури работа на завършващите

32

Значи, ако съкратят

преди 3 седмици

1/3 от сега работещите възрастни мед.састри, както някой по-долу предлага, ще останат да работят малко повече от 19 000, а били нужни над 50 000. Всяка година се дипломират само по 700 мед.сестри. Значи ще са нужни 45 години, за да се попълни необходимата бройка и сестрите да станат над 50 000, колкото били нужни. Но дотогава една част от работещите вече ще са над 65 г. Значи ще е нужен не по-малко от половин век, за да се изучат мед.сестри, които да са достатъчно на брой за България.

31

СтатистическитеДанни

преди 3 седмици

По-горе се казва, че за да работи спокойно здравната система в България са необходими над 50 000 медицински сестри. През май, 2023 г. съобщиха, че недостигат около 40 000 мед.сестри, за да бъдат не само достатъчно, но и да не са над пенсионна възраст. През ноември, 2023 г. пак официално беше съобщено, че работещите в онзи момент мед.сестри са 29 000. Сега ни казват, че 1/3 част от тях са над пенсионна възраст. Имайте предвид, че ежегодно тази специалност завършват 700 момичета. Направете сметка.

30

Анонимен

преди 3 седмици

Колкото и пари да изсипеш, когато няма призвание, съвест, морал, отговорност, няма да получиш качество. Не можеш частечно да решиш следствието, започва се от решаване на причините, а тяфното решаване става с тежки промени. Но за да стане трябва да има здраво общектво и морал, а това го няма. 90% самовглъбени д иби ли и безволеви сноби и егоисти. На маса всички юнаци, а на практика няма протести , няма гласуващи, защото няма кой да им плати. Седете си на запллатка и чакайте атгоре всичко да стане

29

Анонимен

преди 3 седмици

До Главният /27/ Ако не са сестрите, които работят и след като достигнат пенсионна възраст, имаш ли представа какво ще се получи? Всяка година завършват млади момичета, но бягат навън за по-човеши заплати.

28

Анонимен

преди 3 седмици

Вчера ми се обади сестрата на ЛЛ. Изключително арогантно поведение. Изказ като кл0шарка. Напдателна и безкрайно невежо изказване(иска да давам шуслерови соли, които не притежават едно научно доказателство за каквото и да е действие). В интерес на истината здравеопазването е е разсипано. Вероятно е по-добре тази система наистина да фалира и да се създаде нова. Служителите в тази система имат много да учат за човешка ккомуникация и отношение към пациента. Двойни заплати след това.

27

Анонимен

преди 3 седмици

Дайте им 3 бона, нали лъгахте, че по морето толкова дават на сервитьорите? Защо ви се свиди?

26

Главният

преди 3 седмици

време е старческите пувлекани вън търсете млади мед сестри

25

Анонимен

преди 3 седмици

Соц медсестрите ВЪН! Това е най-допотопният медицински слугинаж. Интриги, кафенца, цигарка и никаква работа. Ходя само в частни болници и напоследък, покрай раждането на второто ни детенце, много мили сестри и санитарки украинки. Разкошни работливи и усмихнати. Не мързелани като нашите ТКЗС-арки, станали сестри. Има с кого да ги заменим сестрите.

24

вгз

преди 3 седмици

Призванието на медицинските сестри е да си намерят както всички останали по света, място за работа, където ще им плащат достатъчно.

23

Анонимен

преди 3 седмици

Единствения начин, за да има медицински персонал е достойно заплащане.

22

Анонимен

преди 3 седмици

До Анонимен 21 Айде стига с тези глупости за призвание.Като отидеш в магазина питат ли те какво работиш.Щом ключаря,магазинерът и тн взимат пари, медицинския персонал с какво е по-различен.Всичко е работа и работата е за ПАРИ.

21

Анонимен

преди 3 седмици

За тези дето плюят срещу социализма, преди 45г доктор е имало само за богатите , тоалетната на двора, течаща вода в реката и електричеството е фантастика, а калта на всякъде. Постепенно придобивките от соца свършват и пак към тьмното минало.

20

Анонимен

преди 3 седмици

Трябва да започнем от там, че се издигна култа към материалното. Здравето съответво стана стока. Доктор вече не е призвание. Горбачов ни продаде и ни организира преврат. От там нататък тинята изплува отгоре. Като погледнеш в кой са врастта и парите и от друга страна манталитета ни по добре без насилие няма да стане.