28

Анонимен

преди 1 месец

Да се самосезира МОН.Местата заети от пенсионирани учители трябва да се обявяват на трудовата борса всяка година, а това не се случва!Как тогава младите кадри да си намерят работа?В едно училище работят 4-5 пенсионера.Директорът не обявява местата. Товари се бюджета на държавата, а младите я напускат.Нека, ако не се яви кандидат за мястото да си работят. Няма лошо.Лошото е, че твърде много власт е съсредоточена в ръцете на директора.Подбора и назначаването на кадри - в ИНСПЕКТОРАТИТЕ!

27

Анонимен

преди 2 месеца

Най-важното е училището. За съжаление на мойте деца директорите са политически назначени от местната власт. Учителките едната е на 30-тина години не я интересуват децата въобще всеки ден с ново костюмче прически маникюр. В обедната се заключва в стаята и маже телефона децата навън се бият крещят тотална анархия. Да не говорим за родителите има тенденция при нас колкото му е по скъпа колата толкова му е по малък мозъка и си мисли че детето му герой като е ударило някой, а директора му се усмихва.

26

Анонимен

преди 2 месеца

Не е само заплащането. Много неграмотни и не много умни родители си мислят, че училището е забавачница, а учителите - детегледачки! Децата им са супер невъзпитани и с огромни изисквания- да не им се повишава тон, да не им се дава зор... Искат топло мляко, безплатен интернет и спокойствие! И това трябва да бъде осигурено от училищата и учителите-иначе викаме btv и се започва с претенциите. А децата им- те са малки гении, неоценени от некомпетентни учители.

25

Анонимен

преди 2 месеца

Отворете РУО на големите градове и вижте колко учители се търсят през цялата година- много- учителската професия е изключително напрегната и отговорна, а заплащането на младите е унизително- след данъци ако няма стаж- 1452лв.

24

Глупости

преди 2 месеца

За едно учителско място в градовете има по над 200 кандидата. Системата бълва всяка година по хиляди учители (със спорна подготовка и капацитет). Просто не съм чувала за учител, който иска да напусне системата...

23

Анонимен

преди 2 месеца

Тук не се говори за окопали се учители, а за такива които недостигат.

22

Анонимен

преди 2 месеца

Основната заплата на младши учител е 1853лв, ако няма стаж- остават чисти- 1452лв и кой млад човек ще иска да влезе при нашмъркани, надишани, невъзпитани....

21

Анонимен

преди 2 месеца

Да не говорим за директорите, които са се окопали, доста от тях са много неграмотни и се държат като феодали с персонала. Предпочитат по-възрастните преподавателки, които им се подмазват с подаръци, за да останат по-дълго в училище. ТЗадължително трябва мандатност от 4 г. на директорите!

20

Анонимен

преди 2 месеца

С тези бомбастични заглавия за пенсионна възраст в България, превърнахте възрастните хора в заплаха едва ли не за икономиката и образованието. Обиколете министерствата първо и после администрациите, тогава дайте да говорим за пенсионери на служба. А младите за които толкова ревете, даскали и докторчета, навсякъде с връзки, нищо не знаят, просто са с дипломи от нашето скъпо отечество, дали знаят каква специалност е записана в дипломата?

19

Гражданка

преди 2 месеца

Само за гнусни връзкари, в тази държава всичко се опорочи. Който е завършил педагогика, само се върти и чака уреждане, ако няма кой да те уреди и 5 висши да имаш отиваш в някой цех или магазин.

18

Гражданка

преди 2 месеца

Да се пенсионират, стига са лапали само.

17

Анонимен

преди 2 месеца

До киро, преди да пишеш за образование... вземи се образовай! Плачевна е грамотността ти. И тъп0тиите, които си написал са общи приказки. Личи си, че не си влизал в училище едно 30 години. Подобни карикатури като теб е редно да не пишат!

16

Анонимен

преди 2 месеца

Няма и как да има млади учители. То заплатата е смешна. 2500лв. за млад учител. Това е подигравка, бе! Продавачка не взима толкова, а да не говорим за сериозен специалист... Един учител би следвало да взима поне 3500лв. начална заплата и да се индексира ежегодно спред перформънса му и обратната връзка на ученици, ръководство, родители. Както е нормалният кариерен път на всекиго.

15

Оня

преди 2 месеца

Млад учител (не по БЕЛ или математика = минималната заплата в бранша); преподавател - дупльолизец на директора = 3000 лв. заплата. Няма лошо.

14

киро

преди 2 месеца

Ами да се мъчиш да обучаваш, телета, които изобщо не познават понятия, като дисциплина, възпитание, емоционална интелигентност( всъщност отражение на родителите си), никой млад човек уважаващ психиката и нервите си, не би станал учител. Да не говорим, че родителите се държат, не като партньор в обучението на децата, а като потребител на услуга.

13

Ханс

преди 2 месеца

Всяко незаслужено увеличение на заплатите на калпак води до това, че системата се задръства с феодални старци и вакантно място се урежда само по наследство. Това се случи в МВР, съд, прокуратура, МО сега се случва и с МОН.

12

Анонимен

преди 2 месеца

"нива 125% над средната брутна заплата за страната не успяват да събудят интереса у младите учители" Интерес има, все повече млади записват педагогика, но повечето не успяват да завършат. Това говори много както за качеството на средното образование, така и за неправилните критерии за прием в специалността. Например, защо приемът е с матура по български? Ако иска някой да стане учител по математика или физика, пак кандидатства с матура по български!?! Така се селектират посредствени кадри!

11

Анонимен

преди 2 месеца

До Хахаха, 6 000 чисто няма да му дадем :) Но едно 2К може. За другото ще се потруди. Това че е учител не му дава преимущество пред другите.

10

Хахахахахахахахахаха

преди 2 месеца

"Инструменти за дисциплина" има и сега! Просто тези, които наричате учители нямат компетенцията да ги изпозлват. Повече от 10 години преподавам за да забърсвам след "учителите" и изненадващо децата ме случат и са дисциплинирани. Проблемът не е нито в инструментите, нито в децата! Учителите, които се назначават са такива изкарали курс!!!!!!! Учител в занималня в първи клас не знае къде се пише пълен член, къде запетайки и допуска "брутални" правописни грешки!Ей това ни докара МОН и този синдикат!

9

Хахаха

преди 2 месеца

Трудно ще намериш млад учител в София, защото заплатите са ниски спрямо стандарта на живот в столицата. Представям си как току-що завършил математика, физика или компютърни науки, ще стане учител за 1500 лева чисто като веднага 20 частни компании ще му предложат да почне на 6 хиляди чисто + хубав годишен бонус + работа от вкъщи и 30-35 дни годишен отпуск.