28

Резидент Радев

преди 3 месеца

По-добре е държавата да дава пари за стипендии, а студентите, които не са редовни да бъдат лишавани! Все пак не може само защ0т0 си беден (а колко са наистина бедни е друг въпрос) държавата да те тантурка! Освен това университетските преподаватели да не са даскали, а да се занимават и с наука! Но в тия техникуми наричани вуз няма как да се развива наука! Нямаш достъп до литература, нямаш компютри, нямаш интернет и т.н.т. После какви докторанти можеш да обучиш в инженерен вуз ако не си инженер

27

Георги Илиев Митев

преди 3 месеца

Неговият негатив е некролога му . Виждам го на " стената на плача " . Най-вероятната причина е завист към колегите му и ревност към девойките и " девойките " които те ще обучават. Вместо да стават " леки жени " сега , когато стане безплатно образованието те ще могат да се опитат да придобият умения и знания характерни за вида " Хомо сапиенс " .

26

Анонимен

преди 3 месеца

Трябва не само да има атестация на университетите, а постоянни проверки как се водят лекции и упражнения. Държавата плаща, студентите плащат, а насреща не получават качествено обучение.

25

Радослав

преди 3 месеца

Явно идеята на МОН е пенсионерите да стават студенти, че да има работа за роднините им в университетите защото и сега местата за кандидат студенти са повече от завършилите средно през годината!

24

Анонимен

преди 3 месеца

И да плащате на студентите да идват да учат, скоро няма да има кой да учи. Демографската катастрофа си казва думата. Ромите не са много по ученето.

23

Анонимен

преди 3 месеца

Първият "негатив" е че няма да има пари за по-високи заплати и бонуси на администрацията и преподавателите в СУ. Софийски университет трябва да вземе опит от университетите в Дания, където следването за българските студенти е безплатно.

22

Радослав

преди 3 месеца

Тъй като виждаме какви кадри произвежда средното образование където парите следват ученика и сме много доволни от резултатите, дайте сега да приложим същата простотия и във висшето! Проблема на висшето не е достъпността, а факта, че дърти комунистически *** са превърнали университетите във феодални владения където се назначават и лансират само роднини, липсата на елементарни знания сред професорите, преподаващи по преписани учебници които родителите им са превели от руски в зората на цоца!

21

?

преди 3 месеца

реално образованието започва още от детската ясла! Но пък се вижда, чв в БГ детските ясли струват по към 800-1000 лв на месец! И сега как при положение, че плащаш още от 3 годишен и пак образованието ни е на дередже което е меко казано плачевно!!! Та що така?

20

А всички

преди 3 месеца

Завършили висше образование преди демократичните промени, онези които построиха и поддържаха съвременна България бяха с безплатно образование.Това никак не им попречи да бъдат добри специалисти и качествени граждани, възпитани в любов и признателност към Родината! Но тогава имаяе база, имаяе къде да прилагат и надграждат знанията си! Имаяе ИКОНОМИКА и производствени предприятия гладни за специалисти.Сега НЯМА!

19

По същество

преди 3 месеца

Ко да каже нашия? Аз за това учих в чужбина. Скандинавските страни предлагат безплатно образование и даже стипендии ако си заслужиш.

18

Гражданин

преди 3 месеца

Аз се чудех защо има в момента толкова "качествено" образование. Защото видиш ли имало цена! Аман от глупости! Всички грамотни, образовани хора и професионалисти са завършили пред 1990 г., когато образованието беше безплатно, но имаше критерии!

17

Анонимен

преди 3 месеца

Преподавателите си работят по международни програми и изобщо на ги интересуват студентите, на които уж преподават! Ако не са по програма, работят към някоя компания за набиране на персонал. Няма учебен процес! Понежа стана очевидно, махат таксите!

16

Анонимен

преди 3 месеца

След като направиха Десислава Атанасова конституционен съдия , ми мина мерака да уча.

15

Анонимен

преди 3 месеца

А в Щатите как е?..Надявам се отново да не откриваме ,,топлата вода".

14

До vladtepes

преди 3 месеца

Целта на отпадането на таксите не е да се подобри обучението, а да се даде възможност на бедни деца да учат - тоест да се подобри достъпността. В София може и да не познавате такива хора, но в малките села и градчета има хора, за които дали тази година ще дадат още 500- 1000 лева или не е от голямо значение.

13

Анонимен

преди 3 месеца

Защо е нужно такова образование в държавата, след като е достатъчно една книга като ,,Винету" да бъде прочетена и да станеш вечния министър Председател

12

Няма

преди 3 месеца

Нищо положително. Демагогия!

11

VladTepes

преди 3 месеца

Пълното отпадане на таксите наистина няма да подобри образованието - ще се намалят наличните средства, студентите все едно няма да имат реални стимули да учат сериозно. Далеч по-читав е вариант да се плащат такси според успеха - примерно студенти които влачат изпити от минали години да плащат пълния размер на издръжката, тези с отличен успех, академични постижения и ниски доходи да са напълно освободени. Така ще имат реален стимул да учат по-сериозно и нивото ще се вдигне.

10

Тотко

преди 3 месеца

Безплатното висше ще свали цените а подкупите. (голям негатив особено за УНСС)

9

Митака

преди 3 месеца

Този Тодор ялъмов от СУ говори такива глупости, че по- добре да млъкне. Нито един разумен аргумент няма, защо да е лошо, че падат таксите.Какво означава - дясна, лява политика и то в БГ?Смехотворно.Има правилни и неправилни политически решения. Това определено е добро решение. Нека се даде шанс на крайно бедните деца също да учат. И те са хора.И да лично аз изкарвам добри пари, но познавам хора, които не изпращат децата си да учат, защото нямат пари.