71

Анонимен

преди 4 месеца

Коцее Лозанова има най хубавите гърди в ЕС ходи изпери 1 милче при нея заслужава си!

70

от ЮАР

преди 4 месеца

До АнонименУчи физика. Отразената от панелите енергия няма никакво влияние върху околната среда. С нищо не променя тотала на енергията, която земята поглъща.И още - безплатен обяд няма. Всичко струва пари. Важното е да се изразходват правилно и ефикасно. И при соца не беше безплатно, а всичко се плащаше с ниски заплати, затворен режим на икономика и нещо като концлагерно съществуване.

69

от ЮАР

преди 4 месеца

До Анонимен- Много добре знам, че панелите усвояват 20% от енергията. Даже е по-малко. Но, от това на никого не му пука - слънцето си грее и панелите правят ток. В моята къща, където нормално фурната, която 4.5 киловата се ползваше един път в седмицата, сега жена ми я ползва всеки ден, че и какво ли не се ползва, понеже енергия-бол. Панели с висок КПД са нужни за екзотични неща - космос, разни експериментални коли, самолети и пр. За нормалния живот, тия панели са перфектни.

68

зимбабве

преди 4 месеца

Зимата на Малдивите, лятото в Алпите. Пролет и есен на сафари в африка. Ние сме еко зелени партизани.

67

от ЮАР

преди 4 месеца

До Анонимен-66- Зелената енергия НЕ Е по-скъпа. Казвам го като човек, който лично е инсталирал 36 панела на къщата си с инвертори общо 16 киловата. Изплаща се за около 4 години при сегашните цени на енергията. Всеки сам трябва да прецени каква мощ му трябва, колко панела, какъв инвертор, дали да има батерии и колко акумулирана мощ. При правилно законодателство, много домакинства няма да имат нужда от батерия и така могат да спестят 40% от цената. Зависи от обстоятелствата на всеки човек.

66

Анонимен

преди 4 месеца

До от ЮАР и за това има в сметката и зелена енергия,която е по-скъпа пък и като падне един сняг ходи и ги чисти тия слънчеви панели,да не говорим,както ти казаха ,че и отразяват част от енергията,което допълнително покачва температурата

65

Анонимен

преди 4 месеца

Е добре се справя правителството на Сглобката най-вече с вдигането на цените

64

В.

преди 4 месеца

Как управляват язовири като не са отговорни за ремонта. Още ли нямат концепция за язовирите в странната. Тогава какво работят? Марица Изток не е регион, а е комплекс предприятия. Те ли ще получат тези 20-30 милиарда да инвестират в нови изтомници или някой си, който им е бил обслужващ персонал?

63

Анонимен

преди 4 месеца

До от ЮАР.само забравяш една малка подробност за тез панели .Усвояват само 20 процента от слънчевата енергия .Останалото го отразяват! Но още вярват някои че Дядо Коледа им носил безплатно подаръци.И къде отива отразената енергия? И защо последните години температурите рязко се вдигнали?

62

от ЮАР

преди 4 месеца

До Не е ли ясно?Ами ще топли. Европейската енергийна система е върху целия континент и обикновено, когато някъде е недостиг, другаде е излишък. Като вземем пред вид Британия, даже часовата разлика от 2 часа има роля в изравняването на разпределението. Хубавото на новите енергии е, че не само позволяват гъвкавост за индивида, но и за цели градове и райони сами да си решават проблема без да питат или чакат от държави. Това е голям бенефис.

61

от ЮАР

преди 4 месеца

До Не е ли ясно?Обем за вода за ПАВЕЦ не е никакъв проблем. Тази вода циркулира - надолу, върти турбини, нагоре я пращат помпи. Загуби може да има само от изпарение, които във всеки планински терен се компенсират с излишък. Ако е пустинен терен - има начини да се намалят загубите. Това не е ВЕЦ, в който водата върти турбини и не се връща.

60

от ЮАР

преди 4 месеца

До Анонимен- За читавите фотоволтаици. Знае се, и то съвсем точно. През 1984 се построява в Швейцария пилотна фотоволтаична централа именно с тази цел. Засега, констатирано е, че за 40 години непрекъсната експлоатация, панелите са загубили 20% от номиналната мощност. Сиреч, дават 80% от предвидения добив. Какво остава до панелите, произведени 50 години по-късно, с много по-добри технологии. И ако трябва да смениш панел, не е никакъв проблем - 4 винта и слагаш новия, но не правиш нова система.

59

от ЮАР

преди 4 месеца

До Да ти поясня--т АЕЦ Козлодуй е бил ефикасен, понеже е платен изцяло. Ако сега се строи АЕЦ, поне 20 години ще се изплащат само лихвите по заема и чак след това ще се погасява капиталът. При фотоволтаиците, възвръщането на инвестицията е 3-5 години. При вятърните турбини - също. За ПАВЕЦ мащабни проекти е 10-15 години. За АЕЦ всъщност никой не знае, понеже трябва да се отчете изключително високата цена за преработка и съхранение на гориво и за демонтаж след изтичане на ресурса. Не е тривиално

58

от ЮАР

преди 4 месеца

Важно за България е, да хване влака на новите енергии и да не се занимава с глупости от миналия и по-миналия век, както и да изостави Марксистко-Ленинско-Сталинските глупости за енергетика и тежка индустрия, защото с новите технологии не само могат да се осигурят битови потребители, но и тежка индустрия (алуминий, неръждаема стомана искат много енергия, но има вече фотоволтаични паркове от 1-2 гигавата, което може да храни и големи проекти). Освен това, новите енергии не замърсяват.

57

от ЮАР

преди 4 месеца

Интересно е да се отбележи, че най-наситени с фотоволтаици са страни, които имат малко слънцегреене, като Холандия, Дания, Британия, Германия. Но дори и там, през лятото имат поредици от седмици, през които единият солар покрива цялото потребление. Западът има технологиите и за това не се притесни да гръмне Руските тръби и да отреже енергоносителите от Русия (все още не напълно, но скоро ще затворят всеки приток оттам). Иначе не биха го направили. Петрол и газ е пълно в цял свят и не е проблем.

56

от ЮАР

преди 4 месеца

И накрая - държавата, при днешните технологични нива трябва да е аут отвсякъде, защото само и единствено пречи на хората да работят.Свободният Пазар, Личната Инициатива и Частният Интерес са съзидателни сили много по-големи от всяка държава. Соларните системи позволяват на малкия човек сам да участва в тия грандиозни промени, сам да решава колко да инвестира и как да си решава енергийните проблеми. И няма нужда да се слагат панели в полето. Освен жилища, има огромни халета и покрити площи за тях

55

от ЮАР

преди 4 месеца

Продължение на уточнението - при нужда от повече енергия, слагайте повече панели, цената им е достатъчно ниска и вече изложението и дори ъгълът не са толкова важни. Ако сметмем площтта на София 20 по 20 километра, това са 400 кв.км. Ако приемем застроеност от 25%, това са 100 кв.км. Ако само половината покриви се покрият с панели, това са 50 кв.км. Това са около 10 Козлодуя за по 6 часа на ден (средно). Което прави над 2 Козлодуя (при наличие на ПАВЕЦ някъде).

54

от ЮАР

преди 4 месеца

Едно необходимо уточнение - в ЮАР, броят на слънчевите дни в годината е над 300. В Европа този брой е наполовина. Обаче, както посочих вече - цената на панелите днес, позволява да се инсталират огромен брой панели, дори на места, където няма добро изложение. Допреди 4-5 години се слагаха само на най-добре огрените места. Аз съм инсталирал 36 панела на покрива, само на Изток, Север (при нас е като в БГ на юг) и Запад. Но дори на южен склон, ще имам генерация поне 6 часа в деня.

53

от ЮАР

преди 4 месеца

До Не е ли ясно?Разбира се, че сиренето е с пари. Основен показател е ROI - Return On Investment. Соларите са по силите на всеки индивидуален човек и възвръщането на инвестицията е между 3 и 5 години. Перките са по силите на богати хора. Атомната енергия НЯМА до ден-днешен нито един частен инвеститор и се правят от държави, понеже възвращаемостта е след десетилетия с много проблеми. Хубостта на новите енергии е, че държавата е аут и всичко зависи от частна инициатива и личен интерес и ПАЗАР.

52

от ЮАР

преди 4 месеца

До Не е баш тъй--Ами има много просто решение. Хората в България все още имат възгледи култивирани през соца и не могат да разберат, че едно нормално семейство не бива да живее в блокове, а в ЕДНОФАМИЛНА къща с двор. Още през соца, бях пресметнал, че ако площта на Младост 1,2,3 и 4 се застрои с къщи, 400 кв.м парцел всяка, с предвидение за улици, тротоари и пр. средната етажност ще бъде 2.5 етажа. Всеки ще има гараж, двор и пр. Наследеното от соца градоустройство е за контрол над хората.