110

Анонимен

преди 4 месеца

Промяната към талибанизъм и фашизъм е факт. Защо гласувате за мутри и талибани? Гласувайте за патриотичните леви партии. Не гласувайте за враговете на народа и рушителите на историята и миналото ни.

109

СМЕХ...

преди 4 месеца

БРАВО НА ВАРНЕНСКАТА СЪПРОТИВА , СРЕЩУ РУСКИТЕ ЛЪЖИ---ТОЗИ РУСКИ ГРАФ , ДАДЕ ЗАПОВЕД ЗА ОБЕСВАНЕТО НА ЛЕВСКИ И ТУРИ НЕГОВИЯ ОБВИНИТЕЛ ЗА УПРАВИТЕЛ НА СОФИЯ СЛЕД ВОЙНАТА!

108

Обективен

преди 4 месеца

Това което става в България напоследък може да бъде описано единствено с думите на Ян Хус - Sancta simplicitas - О , свещена простота !

107

добре са направили

преди 4 месеца

Трябвало е да отнесат бюста и да го разрушат.

106

Анонимен

преди 4 месеца

Абе уж русофилите са най-големите патриоти, а роптаят срещу историческата истина.И установяването на заблудите .Нека вметна.Че на подписването на Сан Стефано , не са поканени българи.Това говори за пренебрежението на Русия към новоосвободените българи .После това се крие.И излиза на яве години .След като Русия скришом иска да изгори архивите.Благодарение на Ататюрк, който предупреждава българското разузнаване , това не се случва ..И после идват 1944 г. комунистите....

105

Анонимен

преди 4 месеца

До 109 Да бе тоя вагон ония ден го откриха нали или преди 44г никой не е знаел за него просто ей така щото вагона е нещо малко и незабележими трудно се открива

104

Анонимен

преди 4 месеца

Граф Игнатиев се свърза на вече с подписването на Сан Стефанския договор.Обаче както припомня предишния коментар.Рдва ли руснаците са предполагали , че ще бъде заловен архива с вагоните , пътуващ към Германия .На път през България.И чак след години ще бъде установена истината около този прочут договор И ролята на Граф Игнатиев.После идват комунистите 1944 г.И така историята потъва в забрава.Тс до днес...

103

Анонимен

преди 4 месеца

Който иска да чете истериите на някакъв тролей е попаднал на правилното място

102

Анонимен

преди 4 месеца

До 98...След залавянето на Апостола от турските власт , никой не е знаел , че това е Левски.

101

Учете история

преди 4 месеца

Руският консул в Османската империя граф Николай Игнатиев, който работи усърдно срещу свободата на България, независимостта на църквата ни и изиграва решаваща роля в обесването на Васил Левски.

100

Учете история

преди 4 месеца

Едва ли руските дипломати са предполагали, че след години архивът на Османската империя ще бъде предаден от Ататюрк за претопяване в германска фабрика и че българското военно разузнаване ще откачи целия вагон с архивата на империята, касаещ България, а личната кореспонденция на граф Игнатиев с османските власти ще попадне в ръцете на българското военно разузнаване.

99

Анонимен

преди 4 месеца

Като цяло съм против паметници на чужди граждани по наши земи. Да си оставим нашите си.

98

Учете история

преди 4 месеца

На 15 януари 1877 г. Русия и Австро-Унгария подписват Будапещенската конвенция и руският консул в Цариград граф Игнатиев е уведомен телеграфически. Веднага започва совалка по саботиране на Цариградската конференция. Още на следващия ден е приет от султана и му гарантира, че Русия ще се застъпи за запазване на значителни територии на Османска империя на Балканите.Русия ще спази това свое обещание и така голяма част от Македония, Родопите, Тракия и Беломорието действително остават в пределите на Османската империя чак до 1912 г.

97

Учете история

преди 4 месеца

Паралелно с конференцията в Цариград Русия и Австро-Унгария провеждат среща на най-високо ниво в Будапеща, където подписват секретната Будапещенска конвенция. Клаузите са: Русия не възпрепятства Австро-Унгария при анексиране на Хърватска и Босна и Херцеговина, Австро-Унгария не възпрепятства Русия при евентуална инвазия на Балканите. Двете империи се задължават да не допуснат образуване на голяма и сплотена българска държава, а в случай на уреждане на въпроса на международна конференция да си оказват взаимна дипломатическа подкрепа, което се и случва на Берлинския конгрес.

96

Анонимен

преди 4 месеца

До 76...Абе русофил изкривен.....Англия и САЩ бомбандират и Германия Обаче не виждам такава омраза към тях.Само вие русофилите насаждате без почвена омраза.

95

Учете история

преди 4 месеца

Най-зловещата си роля обаче граф Игнатиев изиграва по време на Цариградската конференция на Великите сили, на която трябва да се реши и въпросът за територията на новата българска държава. Конференцията е свикана заради Априлското въстание и последвалите зверства и насилия срещу българското население, когато цяла Европа се надига в защита на българската кауза.Конференцията започва през декември 1876 г., само че никой не подозира, че двете властващи в Европа империи Русия и Австро-Унгария, са се договорили тайно още на 8 юли със секретното Райхщадско споразумение.

94

Учете история

преди 4 месеца

След залавянето на Васил Левски лично граф Игнатиев настоява пред османските власти Апостола да бъде съден от специален съд.По настояване на графа в състава на съда са включени и българите:хаджи Иванчо Хадживеличков Пенчович, член на държавния съвет към империята.Мито Панов Каймакчийски член на ръководството на българската църковно-училищна общинаХаджи Мануил(Мано) Стоянов член на софийският меджлисПетър(Пешо) Тодоров Желявеца, член на софийският меджлис.

93

Учете история

преди 4 месеца

В същата 1861 г. Георги Раковски издава брошурата си РУСКАТА УБИЙСТВЕНА ПОЛИТИКА ЗА БЪЛГАРИТЕ. Русия изисква от Сърбия и Влашко брошурата да бъде иззета и унищожена, а Първа българска легия на Раковски в Белград да бъде разтурена. Отново след намеса на злокобния руски консул Граф Игнатиев в Белгард.

92

Учете история

преди 4 месеца

Трябва да отбележим, че още през 1861 г. предишният руски консул в Цариград княз Лобанов, успява да издейства заточение на българските владици в Диарбекир. Тогава владиците ни са заточени за три години. Поводът е, че за първи път през 1860 г. българските църковни дейци провъзгласяват Българската църква за независима и спират да споменават в молитвите руския император.

91

Анонимен

преди 4 месеца

До Учете история 86 - Учим история. Ама позлвай и главата си - същия писач е бил много ядосан, поради една проста причина - не е получил желанта от него позиция в новата свободна страна и подобно на копейките, все някой друг му е виновен.