131

Стефан

преди 5 месеца

Тестовете са еднакви за всички държави. Разликите между България и другите държави не са в наша полза. Тенденцията е децата от богатите държави да показвт по-високи резултати от тези на бедните. Бедността е състояние на ума, а не на джоба. От ЕС държавите България е най-бедната. Логично е децата, които са копие на родителите, да покажат най-ниските резултати. Те са и бъдещите безработни за съжаление.

130

Анонимен

преди 5 месеца

Такива измислени тестчета на произволен принцип, за които на всичкото отгоре никого не го интересува резултата от тях, нямат никаква статическа стойност

129

до 165

преди 5 месеца

До Ttuu,разбира се писа ще да е виновна,и марсанците също,но не са виновни децата,дане не и учителите,а най-вече родителите,какви деца да излязат от родители ***,антиваксъри и чалгари и жалко,че акъл с пари не се купува,защото същите тези родители са въшливи с пари,но не могат да осигурят акъл на децата си,само с палати и милиарди дето им дават не е достатъчно

128

До Ttuu

преди 5 месеца

Типична черта останала ни от комунизма - все някой друг или нещо друго да са виновни. Математиката в ПИЗА теста (всеки може да го намери и да разгледа) е елементарна , дете 9 клас трябва да може да я мине и без никаква предварителна подготовка. И не знам дали математиката е в кръвта на българите ,но по-добре да ни е в главите !

127

Ttuu

преди 5 месеца

Пиза не е критерий,математиката е в кръвта на българите.Пиза е аккю измислици,а не математика.Досъсипвате бг образованието

126

Анонимен

преди 5 месеца

До 160 Рамзан КадировДа. Особено софиянци са найтъпото племе в бегето

125

Съгласен с:

преди 5 месеца

Българските ученици, решавали тестовете, са 6107 от 202 училища, което представлява около 53 400 ученици, или приблизително 80% от общата популация на 15-годишните."Нещо и тук се губи математиката - 6 107 ученика са участвали, което е 80% от всички 15-годишни, които са 53 400 !?!?

124

Мда.

преди 5 месеца

В маалата сме тъй. Дай ни кюфтета, кючеци, социални и не ни занимавайте с вашите проблеми@

123

Анонимен

преди 5 месеца

В момента се приема бюджета на България . Защо точно сега се оповестиха тези данни ? За да дадат малко пари за образованието и да на настроят обществото пак срещу учителите .

122

Дете на социализма

преди 5 месеца

Честито на незнаещите! Истината е жестока. При наличие на професори, академици и Бог знае какви ли не специалисти, да се допуска НПО да дирижират бг образование,за какво говорим?! За какво ни е нужна Академията на науките?!Изобщо за какво са ни тези родни учители, с техния непрекъснат рев за повишения, бонуси и т н.? Прегърнахме американския модел ! Да ни е честита новата ценностна система!!!

121

Magister dixit

преди 5 месеца

Някой от журналистите да си е направил труда да види тестовете на PISA? Да е наясно с подбора на училища и ученици? А каква е методиката на оценяване и последващ сравнителен анализ? За повечето от коментиращите пък изобщо не ми се говори. Едва ли знаят какво означава абревиатурата PISA, но с коментарите си наистина демонстрират нагледно какво е функционална (не)грамотност...

120

Глупости

преди 5 месеца

Тестовете ПИЗА се провеждат от 2000 г. на всеки три години. България участва във всяко тестване. От самото начало е винаги на едно от последните места по всички предмети. Няма какво да се правят журналистите на ощипани. Трагедията е че учителите, родителите и бабите и дядовците на тези деца не биха могли да изкарат по-добри резултати.

119

Анонимен

преди 5 месеца

Ами не хора, просто няма контрол. Когато аз бях на 15 се спуквах от учене, това е разликата. Сега се спукват от Тикток и youtube! Вкъщи прибирам телефоните след училище за 3 часа и те пишат домашни и решават задачи в стаята с мен докато работя. Обясних им и надявам се разбраха, че живота не свършва, а започва след гимназията. Всеки се натиска да му диагностицират детето по спектъра, но понякога си е просто мързел и липса на дисциплина.

118

Образователен Брак

преди 5 месеца

Още дигайте заплатите на даскалите

117

Анонимен

преди 5 месеца

Хайде, денков, обяснявай. Твоята сфера е това...

116

Анонимен

преди 5 месеца

Много ясно какво да е потомството на наглите некадърни българи връзкари, те такива вече населяват миризливата ко4ина която сътвориха

115

Анонимен

преди 5 месеца

Реално погледнато няма място за всички под слънцето. Скоро повечето работи ще се автоматизирани и само най-грамотните ще просперират. Така и трябва. Стига маргинали.

114

икономист

преди 5 месеца

Възможно е това 5-то ниво по математика да е постижимо и за деца с по-скромни възможности, които обаче са решили достатъчно количество задачи. Защото иначе не вярвам, ако задачите са много сложни, да има такава разлика в представянето между нас и и средните резултати за Европа. Резултатите при по-сложните задачи не би трябвало да зависят от качеството на образователните системи. Освен ако не са със средна трудност... Което означава, че тези задачи от ниво 2 и 3 са направо елементарни.

113

Анонимен

преди 5 месеца

До 144 Настоящата система наистина е убийствена за дислектиците, особено тези с хипер висока интелигентност. Но плашещият проблем е лавината на нарастване в аутистичния спектър. Просветата вече не е по силите на жени. Те и да искат, не могат да се справят.

112

Истината

преди 5 месеца

Върнете учебната програма от преди демокрацията, махнете само соц.елементите.Ясно , точно обяснено,на достъпен език без един куп ненужни глупости.Всеки професор писа учебници,на академичен стил,10различни програми и ето резултата.