14

Анонимен

преди 5 месеца

До АнонименСигурно защото е надупена Дупница... затова!

13

Анонимен

преди 5 месеца

Мусолиния ли му е името на този град?

12

Анонимен

преди 5 месеца

До живи окупатори - Дядо Благоев всъщност е създал социалдемократическа партия. По-късно, когато в редиците й нахлули всякакви елементи, разделили се на "тесни" и "широки" и започнали да се оформят тези с твърдата комунистическа ориентация, дядо Благоев се вайкал и питал защо са съсипали партията му. Това е документирано. По-късно комунистите просто са си присвоили делото на Димитър Благоев и го сочат като начало на тяхната поява в България, което не е вярно.

11

:)))))

преди 5 месеца

До Незабавно - Когато са сменяли имената на турците през 80-те години е имало такива куриози. Ако турчинът е с фамилно име Кюркчиев, преименуват го на Кожухаров. Но етническите българи с фамилни имена Кюркчиеви никой не ги е закачал и са си останали Кюркчиеви. Неслучайно се казва, че живеем в Абсурдистан, това е само едно от безбройните доказателства за абсурдите в нашата татковина.

10

Незабавно

преди 5 месеца

Чапкънов, Чакъров, Дюлгеров, Моллов, Чобанов, Авджиев, Чолаков, Терзиев, Кючуков, Коджабашев, Пехливанов, Марангозов и т.н., и т.н. Турскоезични фамилии на българи - да се сменят ли?

9

живи окупатори

преди 5 месеца

И в България има градове с Фашистки имена като Димитровград , Благовград, бузлуджа съветска армия.

8

Гошо храста

преди 5 месеца

Характерно за високо развити цивилизации е изглупяване след определен етап от развитието... Римската империя е пример.В конкретния случай не виждат основната опасност от нашествието на т.н.емигранти от Африка и Азия с мюсюлманска религия,а се вторачили в глупости....

7

Анонимен

преди 5 месеца

До Анонимен 6 Дупница по времето на соца се е казвала Станке Димитров. След промените си е възстановила старото име. Защо то е точно такова, по този въпрос има най-различни мнения :)

6

Анонимен

преди 5 месеца

Османисти има и в някои ВУЗ-ове. Такова изследване с цел да се установят старинните, автентични средновековни географски названия ще бъде много полезно. Ще допринесе за осветляване на нашето историческо минало от предосманската епоха. Друг е въпросът дали такива сведения се съдържат в султанския архив или трябва да се търси по архивите в Турция, които са с много богато съдържание. Просто някой трябва да се заеме.

5

присмял

преди 5 месеца

се хърбел на щърбел,талибанката говори за талибани,хахаха

4

Продължение 2

преди 5 месеца

АРХИВЪТ НА ТУРСКИТЕ СУЛТАНИ СЕ НАМИРА В ПОДЗЕМИЕТО НА НАРОДНАТА БИБЛИОТЕКА В СОФИЯ !!! По една случайност е попаднал в български ръце. Не е нужно да изтъкваме каква безценна историческа и културна информация се крие в старинните, средновековни названия на населените места и останалите географски обекти. Но някои трябва да си седнат на 4-буквията и да проучат подробно османо-турските архиви, а това не е лека задача. Къде по-лесно е да папаш заплати и да мързелуваш в БАН.

3

Анонимен

преди 5 месеца

Даниела казала, че е ... щастлив. Така ли?

2

Продължение 1

преди 5 месеца

Поради тази причина през последните две десетилетия на 19-и век ние имаме територия, осеяна със селища и географски обекти с турски названия. Само част от тях - селищата, постепенно получават български имена, които в повечето случаи не са възстановените някогашни, а нови, дадени след Освобождението. Не е възможно навремето турците да не са документирали кой географски обект какво ново (османско) име получава. Ще припомня, че поради една случайност АРХИВЪТ НА ТУРСКИТЕ СУЛТАНИ СЕ НАМИРА В ....

1

Не се кахърете

преди 5 месеца

за италианците. Те ще се оправят. Ами по-добре ръчкайте готованците от БАН да свършат една важна работа, която кой знае защо са загърбили. Там има цял Институт за исторически изследвания плюс още 4 института, които се занимават с разни видове исторически анализи. Имам предвид факта, че около един век преди Освобождението осменската власт решава официално да замени всички неосмански географски названия в империята с османски такива. И поради тази причина през 1878 г. (продължавам)....