Алкохол под 48 градуса алкохол ли е /първи въпрос/???Питието определя мезето или мезето определя питието/втори въпрос/?Имам и трети въпрос.
До Анонимен 22 Японските са по-различни в смисъл, че всичките са по-"балансирани", но това в света на познавачите на уиски, които търсят отличим вкус, аромати, стил и т.н. не значи много. Хубави уискита са, но отмина времето, когато само "познавачите" шушнеха за японските уискита като нещо суперспециално. Да не говорим за цените на стандартните такива, които се самозабравиха и въобще не отговарят на качеството им (ще рече, сходни по качество шотландци са на 1/4 от цената).
Rita Taketsuru (родена като Jessie Roberta Cowan) със заплатата си на учителка по английски е издръжала супруга си - Masataka Taketsuru, преди да постигне успеха.
...не като да Фъргаш дърва под казна и да не знаеш каква е точната температура на варене. Кога тръгва метиловия първак, кога истинската ракия и кога супер канцерогенното патоки накрая, от което се разбиоляваш от цироза. Затова който си има пари си купува реномирани френски и италиански вина, водки и ракии :)))
Японските са по-различни от шотландските, по "дизайнерски", докато шотланските са по естествени, натур, за "пуристи".
Най-добрият технолог в България по високоалкохолни напитки веднъж публикува една статия, кои са най-качествените ни питиета. Оказа се, че само в Поморие и във Франция имало някакви специални казани за варене (забравих им името на тези казани как се казваха). Та той беше класивал на първо място ракия "Солитер" - 50лв, за 0,500л. Там бяха и "Бургас 63", "Поморийска мускатова" и т.н. Та той казва: "И НАЙ-ДОБРАТА ДОМАШНА РАКИЯ ОТСТЪПВА НА НАЙ-ЛОШАТА ЗАВОДСКА" Там варенето е точно до градус, не е кат
До Itso Неправилно по няколко линии. Сънтори не е конгломерат на малки дестилерии, а МЕГАконгломерат, който е изкупил малкото индивидуални японски дестилерии. Точно както други мегаконгломерати като Диаджео. Японските уискита които са известни се произвеждат по същия начин както престижните шотландски уискита. Разликата в цените е главно защото след бума след пробива им, резервите им бързо се изпразниха и започна да става трудно да се намират, а оттам и цените се изстреляха нагоре
Хахаха, да бил съм и аз в такива в Дъблин - Бушмилс, там наистина предлагат за дегустация отлежало уиски, в дъбови бъчви, в които е отлежавала бира (Ale) ама това не го бутилират, няколко пъти си купувам бушмилс, ами не е същото.
Големи разбирачи голямо чудо брееее, японските уискита започват от 150 лева нагоре, от десет години насам обират златните медали от конкурсите и причината е че все още се правят по оригинални технологии, без тарикатлък, където се смесват различни партиди за да се отика гадното качество покрай доброто. Японските дистилерии са малки и за да избегнат фалити са създали собствен конгломерат - Suntory, който ги самофинансира и пази от фалит и нелоялна конкуренция.
До Пиячът Ми, да, бил съм в няколко от дестилериите на уиски в Шотландия (имат специални турове). И големите дестилерии нямат никакъв проблем да произвеждат десетки милиони литри уиски от масовото, защото използват т.нар. колонна дестилация, при която де факто "дестилирането" никога не спира.
Що се отанся до цената на тази бутилка - тук не става дума само за качество, а главно за това колко е достъпна тази напитка - колкото по-малко от нея има при съответното ниво, толкова повече хора, които искат да си я купят като статус символ се включват, а това са хора с пари. Най-вероятно е купена от някой азиатски милионер/милиардер.
Откъде знаеш, да не си бил там да ги гледаш как го правят? Аз не ми трябва да ги гледам, мога да ти кажа като направя една проста сметка - колко уискита се продават на година и дали дистилериите имат такъв капацитет да задоволяват търсенето и то на тази цена.
До Пиячът Да, точно от такива "знаячи" всяка година дават фира сума ти хора, които сами си правят алкохол. Ако си купуваш от реномирани търговци, няма да купуваш ментета. Що се отнася до есенцията - единственото нещо в много ниския клас уискита, което се добавя, е цвят, не аромати. Във средния и висок клас това изобщо не се прави.
До Itso до 6 "Иначе японските сериозно изместват шотландските като качество" Не :) Японските пробиха монопола на шотландските, но причините за това вече са в историята. Сега просто са отлични уискита, но твърдо не може да се каже това, което си написал.
Правете си сами алкохола, за да знаете какво пиете. Това ***-ски дето ви го продават за 120 лева е етилов спирт и есенции, и аз мога да ви забъркам такова, да не вярвате че някой го чака 5 години да отлежи, и то в дървени бъчви (никой не прави такива), тройни дистилации, четворни, никой няма време за такива масрафи, направете следния експеримент - сложете бутилка скъпо уиски във фризер -20 градуса, ако стане на кристали значе е бъркан бълвоч, ако се лее като замръзнала ракия като олио е добро.
Нов рекорд - бутилка уиски е продадена за над 2 млн. британски лири