9

Който не е софиянец

преди 7 месеца

няма представа за какво става въпрос. Центр.гробища бяха с площ 913 дка, а след разширението през 2020 г. площта им вече надхвърли 1 000 дка. Повечето от малките български градове са с по-малка площ. Огромни са също така и гробищните паркове в районите Малашевци и Бакърена фабрика. Съществуват и още няколко други гробища на територията на столицата, които също не са малки. Да ги посетиш в дните на задушниците е цяло приключение и спортно постижение. Архангеловската задушница е най-посетената.

8

продължение на 13

преди 7 месеца

Не ми се мисли как старците пътуват в този ден с обществен транспорт. Мнозина от тях не кормуват, не могат да си позволят такси. След онова кошмарно пътуване с трамвай вече ходя на Задушница само с автомобил, но и това е свързано с проблеми. В деня на задушниците в гробищните паркове не може да се влезе с автомобил, а наоколо не можеш да намериш място за паркиране. Оставям колата далеч и ходя пеша почти две спирки. После през гробищата вървя още почти 1.5 км, за да стигна до гроба на баща си.

7

До Българче 9

преди 7 месеца

Не знам какво е положението на Задушница в останалите големи градове на България. Но в София, в обществения транспорт е ад. Само един-единствен път пътувах с трамвай до Централните гробища, при това беше Черешова задушница. Ако искаш вярвай, но в един момент не можех да си поема дъх, така силно беше притиснат от две страни гръдният ми кош. Някаква жена близо до мен простена, че ще припадне, но слава Богу точно тогава трамваят спря и хората малко се поразместиха. (продължавам)

6

Анонимен

преди 7 месеца

До Отбелязваме 35 г. - За първи път чувам, че в България е имало такъв дълголетник и това е отбелязано в официални документи (ако наистина е така, както казваш).

5

И вас засяга

преди 7 месеца

До Анонимен 1 - На Военните гробища се отдава почит на всички военнослужещи, загинали за България. Във войните, които нашата държава е водила в периода от 1878 до 1945 г. са загивали и войници от турски етнически произход. Когато президентът, министърът на отбраната и другите официални лица коленичат, те отдават почит и на тези войници.

4

Роза

преди 7 месеца

Светла памет на всички покойници,които са били достойни хора!"Живота се измерва не с години,а с дирите,оставени след нас!"-абитурентска песен.

3

Отбелязваме 35 г.

преди 7 месеца

от *** на видния български инженер и механик - Любен Котев (1869-1988). Роден е през 1869 г. в село Злокучене. През 1898 г. завършва Висшата държавна политехника И. К. Летников в гр. Одеса, Украйна. Работи последователно като проектант, инженер-техник и строителен водач. Под неговото ръководство са структурирани и изработени едни от най-изящните строителни забележителности в България и СССР. Поклон! Почива през 1988 г. на 119-годишна възраст.

2

Анонимен

преди 7 месеца

Светла им памет на покойните ни близки. Дано да са по-добре в някоя друга, паралелна реалност!

1

Анонимен

преди 7 месеца

Събота или друг ден. Когато можем!