15

z-rock

преди 6 месеца

Румъния минава на латиница 1944г. В предния ми коментар неточно на писах бащата на Влад, а всъщност дядо му Мирча Стари е бил военачалник при Иван Шишман и след падане под турско се изселва по ония земи! Беше комично, когато Чарлз се припозна като роднина на Влад Цепеш - демек и той е от българско потекло!

14

До 13

преди 6 месеца

До до 11 - В твоя коментар си употребил правилното название на езика (старобългарски), но и неговия синоним-руска измишльотина (църковнославянски). Съчиняването на този термин е част от великоруската идея, според която друга велика държава близо до Русия не е съществувала и ако нещо не може да се обяви за руско, то трябва да се провъзгласи за общославянско. Във Ватикана има най-много наши средновековни книги. Русия е на второ място като притежател на такива, но не допуска почти никого до тях.

13

Анонимен

преди 6 месеца

Профанизиране! Характерно за инфантилния туристически бизнес.

12

до 11

преди 6 месеца

Всъщност църковнославянският е бил официален език сред румънската аристокрация. В доста стари църкви има стенописи на старобългарски. Когато Търново пада от турците нашите свещеници бягат към Румъния, спасявайки голяма част от библиотеката. После румънците се сещат, че изобщо не са славяни и почват да пишат на румънски език... но на кирилица. Чак 1500 и някоя преминават на латиница заради особеностите на езика. Имат 3 вида "Ъ" например. А въпросният замък е много скучен. Коридори и стаи. Това е.

11

Влад Цепеш

преди 6 месеца

Е какво да пазят? Писма на ромски език не съществуват! Хиляда годишен казан с мамалига също.

10

z-rock

преди 6 месеца

До Български замък: Ти мани майтап, но се пазят в Националния архив писма от бащата на Владимир - Влад Цепеш написани на чист български език! Тези земи са били под българско управление, както и Влад си бил е български потомък

9

Български замък

преди 6 месеца

Румънците знаят ли какво означава бран?

8

Ангел

преди 6 месеца

Поредният пример как една художествена измислица превръща един изключително посредствен обект в атракция от световна величина. Рилският манастир е далеч по-красив, по-интересен и исторически важен, но не е така отразен от туристите, защото явно нямаме приказки за вампир, който да е живял там.

7

там е евтино и

преди 6 месеца

ходят да се напиват , както пери от приятели . правиш главата и в ваната . сексс туризам . празника може да го забранят - дали боко ще се прави ванйя за да се снима , не ме е еня .

6

Анонимен

преди 6 месеца

До Милко Всъщност много хора го празнуват.

5

Влад Цепеш

преди 6 месеца

По мое време нямаше бран, нямаше рОмани, нямаше хелоуин и друг език освен български не се говореше! Сега може и хелоуин, напълни с ромски тикви из влахия .!.

4

Милко

преди 6 месеца

В България никой не празнува Хелоуин. Няма и да празнува.

3

ВАЗ 2101

преди 6 месеца

Толкова откачен народ има по света, дето се чуди за какво да си дава парите! Замъкът има общо с Хелоуин колкото Гложенският манастир!

2

Анонимен

преди 6 месеца

До 1 Хелоуин е древен келтски празник, който има корени в нашите кукерски фестивали.

1

Анонимен

преди 6 месеца

Какво е Хелоуин? От къде ни дойде тази ийиди0тия?