25

Цоко Галинов

преди 6 месеца

Министърът е голям интелектуалец, ерудит, учен от световна класа, мислител, философ ,повишил заплатите с 200-300левa, колкото е обядът на един олигарх. Браво, другарю! Сега всички ще се юрнат да стават асистенти.

24

позор!

преди 6 месеца

До АнонименДожри още по-фрапиращо: ако един професор преподава в юридически факултет, неговата "заплата"е п о-ниска от тази за най-ниската съдебна длъжност- съъдебен помощник. А съдебният помощник е бил обучаван пет години от професора ! Какъв по-голям срам и позор от това!

23

бай Цоко "профе

преди 6 месеца

Този министър откъде го изкопаха? Той изобщо не обсъжда проблемите на висшето образование. От време на време си отваря устата и то за началното т. нар. "образование". Повече му отива да стане директор на детска градина.

22

пътник

преди 6 месеца

Дадоха жълти стотинки и се хвалят. Чакам пенсия и се махам и от университета , и от България.Човек има и достойнство, все пак.Цял живот държавата България се подиграва с професорите.

21

Цанев

преди 6 месеца

До АнонименНа ДС-другарите децата едва ли ще станат асистенти за мижавите 1800лв ? Толкова пролучава една касиерка, или деловодителка в общината. За тия пари адвокатът написва една молба до съда. Никой няма да се хване за такова мизерно заплащане, нови няма да има, старите ще си отидат и след 6-7 години няма да има истински преподаватели. Така науката в Бъългария ще фалира окончателно.

20

Анонимен

преди 6 месеца

Какви конкурси 100 процента от тия асистентчета са деца на дс дрогари.Щатовете са резервирани за тях.

19

Господа професори,

преди 6 месеца

преподаватели във ВУЗ, г-н Цанков и г-н Стоянов, написали сте верни и разумни неща, но те са валидни единствено за онези, които действително заслужават да бъдат преподаватели във ВУЗ или да се занимават с научно-изследователска дейност. Години наред работих в научен институт и се присъединявам към мнението, че около 10% от колегите ми са наистина учени и биха могли да си печелят хляба като такива и в чужбина. Още някои горе-долу са полезни. Но повече от половината са хрантутници с връзки.

18

Стоянов

преди 6 месеца

До 11 Каква наука, бе човек? В САЩ бююджетът на година на един средно голям държавен университет е около 400-500 милиона долара, а тук е около 30 милиона...лева. За какво говорим? Държава без образование и наука не е държава. Сега се хвалят с тия подаяния, коитпо са дали, а инфлацията ? Ученият у нас трябва всичко да си плаща- литература, компютри, проучване, пътуване в чужбина за семинари и симпозиуми.Даже за издаване на книги-нещо като по турско време- плащаш, за да работиш! Пълно унижение !

17

Цанков

преди 6 месеца

Чудя се на акъла на професорите и доцентите-защо не протестират? Защо търпят това унижение? Вдигнаха заплатите на милиционерите, на надзирателите, на чиновниците, на даскалите, само в университетите търпят тая мизерия.Ако един доцент стане кръчмар, ще печели повече, също и гумаджия, или таксиджия. За милиционер- да не говорим.

16

професор

преди 6 месеца

Тогава професор трябва да получава двойно на асистентската заплата.Защото открай време съъществува правилото, че професорът получава два пъти повече от асистента. А то не е така. Професорът сега взема жълти стотинки за знаията, които има- към 2300лв,това пари ли са? Чакам пенсия и един ден няма да постана не само в университета, но и в България. Поне има Терминал2-най-голямото достижение на "демокрацията" в България.

15

преподаветел ВУЗ

преди 6 месеца

Така "повишението" ще достигне заплатата на продавачка в мол или на касиерка в супера. За тази на служител в милицията-у нас още и милициея, полиция има на Запад- още могат да си мечтаят преподавателите. А един професор получава сега около 2400лв, по-малко от заплатите на студентите, които е обучавал цели тпет години. Срам, позор, унижение !

14

До 11 /13/

преди 6 месеца

Донякъде се съгласих с теб, но не мога да приема факта, че през соца научни степени са получавали и хора, които в моята гимназия дори и една единствена оценка "добър (4)" нямаше да получат, не само защото са мързеливи, но и защото им липсват определено интерлектуално ниво. Познавам няколко такива, хабилитирани някога. На две магарета сено не може да раздели, но се хвали как решавали кого "да пуснат" на кандидат-аспирантски изпити, при защита на дисертация и за повишаване на научната степен.

13

11

преди 6 месеца

Има. има смисъл да коментираме. Защото, каквито и да са били униценията и трудностите, наука е съществувала. А сега? Сегашната система на покупло-продажба е национално предателство. Държавата остава без умни глави. Съвсем липсва критерий за образованост. Един от огромните проблеми на поколенията, които сега са на възраст под 45, е че не могат да формират вярна представа къде са, колко са ограничени и едностанчиви. И вършат огромни вреди.

12

До Анонимен 11

преди 6 месеца

Ще е по-точно, ако говориш не за едно обидено лице, а за две изтормозени поколения. Помнят се отделни авторитетни учени, които не са допускали в ръководените от тях научни звена да се вършат безобразия. Но са били единици. За днешно време няма смисъл да коментираме, след като свободно се рекламират в мрежата фирми, които предоставят услугата написване на курсова или дипломна работа, посочвайки фиксирани цени. За дисертационни трудове се казва, че цената е по споразумение.

11

Анонимен

преди 6 месеца

Едно обидено лице тук обяснява колко било дълго и унизително да придобиеш научно звание.Преди, при дикакта на комунистичската партия.Да, трудно е било, да, имало е контрол отгоре.Но сега който не е започнал, не е станал доктор, без когато и да е да се е занимавал с каквато и да е научна работа.Аз лично познавам чиновници, т.е. хора, работещи в администрация, които се пишат д-р, защото са "защитили" преписани текстове, за да получат по-висока заплата, евентуално. Затова липсва и уважение към д-р.

10

МЛАДЕЖ

преди 6 месеца

След 1990 г. всички вузове станаха университети и така се изпразни от съдържание думата УНИВЕРСИТЕТ.И никой не иска да го промени.Напр.навремето се казваше ВПИ Шумен,а сега университет.Смешна работа.Не може заплатите на учителите да са по-високи от тези във вузовете,защото самото висше образование е по-висока степен.Образованието се свежда до едни пари на учителите и толкова.За качество никой не говори.

9

До 4 (продълж.) - 2

преди 6 месеца

Хабилитациите се одобрявали от отдел на ЦК на БКП. Последният тежък гърч, за който чух, беше през 2009 или 2010 г., когато при атестиране в БАН за всеки публикуван научен труд (статия, студия, монография) се давали определен брой точки, но ако авторът няма научна степен му давали 10 пъти по-малко точки. Тоест, ако на този с докторска степен дават 20 точки за една статия, на висшиста без научна степен дават 2 точки за същия по обем труд, който често пъти се оказвал по-стойностен по съдържание.

8

До 4 (продълж.) - 1

преди 6 месеца

После, през втората половина на соца, премахнали така наречените "тези", защото започнали да стават обезпокоително много висшистите, които се доказвали и след университета, без да имат висша санкция от партийното бюро по месторабота. Иглените уши, през които се провирал всеки умен млад човек без връзки са били две. Първо - когато кандидатства във ВУЗ, второ - когато се опита да стане аспирант (днес му казват докторант). За голям доктор не можело и да се мечтае без партийна благословия. Който

7

Анонимен

преди 6 месеца

За тия смешни заплати няма кой млад човек да иде да се бъхти в някой университет, където се разпореждат някогашни комсомолски секретари, бивши ченгета и всякакви дребни корумпета!

6

до 6

преди 6 месеца

Нищо няма да "живне" , ако няма промишленост, производство. Аз съм от град, в който има(ше) две висши училища и едно полувисше преди да избухне демокрацията. Сега от едното се виждат зеещи прозорци на сградите, другото събира де що е изкарало (3) на матурата по български,(която е само писмена, защото ако им пуснат устен, съвсем ще я оклепат). и си прехождат до село и обратно. Полувисшето медицинско го провъзгласиха за висше и сега подготвя кадри за болногледачки в чужбина .