18

Има ли?

преди 7 месеца

Има ли заплати на ректори и ръководни кадри в Университетите с по-висока заплата от на министъра на образованието? И ако има, защо?

17

Анонимен

преди 7 месеца

Не всеки от БАН преподава някъде. Някои мечтаят да си намерят преподавателско място, за да се махнат от проядената от интриги и връзкарство Българска Академия на нЕуките. Но нямат силни покровители, нито са достигнали позицията на професор и не могат да се уредят да преподават дори на хонорар в някое провинциално колежче. Други пък се хвалят, че преподават на по 5-6 и повече места докато заплатата в БАН им върви, без да вършат нищо в института, в който са назначени с постоянен трудов договор.

16

До 5, 12, 13, 14, 18

преди 7 месеца

Ама големи егоисти сте, бе! Как така да съкратят броя на ВУЗ-овете или да ограничат възможността един и същи човек да преподава на много места, като понякога дори не влиза в час? Как тогава михлюзите от БАН ще си докарват месечно хиляди левове плюс заплатата?

15

До Разбор № 17

преди 7 месеца

Това е разумно предложение, но може да е ефективно само там, където конкурсите се провеждат обективно. У нас има традиция още от времето на соца - предварително се знае за кой "наш човек" е обявен този конкурс и понякога дори са получават смешки, когато някой по-силен на деня или не толкова силен, но по-нагъл, се опита да отмъкне призовото място за свой човек, а не за онзи, за когото предварително се знае, че са организирали конкурса. И в двата случая се подхожда субективно.

14

За проверки

преди 7 месеца

Да се правят повече проверки за това дали се карат реално часовете и кой влиза. В Икономически университет Варна една дисциплина делят няколко преподавателя и кой влиза - куче влачи диря няма. Така някои могат да си отчетат заетост без да влизат. Иновации всякакви. Особено обучението на 2 *** и 3 *** студента по проект за милион... с участието на 3 университета. Впечатляващо изразходване на европейски средства. В проектите едни и същи проектаджии. Браво на ИУ!

13

разбор

преди 7 месеца

Трудовите договори на учителите трябва да са едногодишни.Получаваш мястото чрез конкурс.Така е света.Това е конкуренцията.А тук,все още даскали от соца,преподават.Ами ,няма да мръдне това образование,няма!

12

значи

преди 7 месеца

Следвах в скапан ВУЗ във Варна,колкото да имам диплома.За всеки изпит събирахме по 50лв.60 изпита по 50лв. са си 3000лв.от човек.Та питам,колко и защо ще им вдигате заплатите?А и правят дипломни работи,изтеглят чертежи и т.н.Кой в днешно време знае математиката в двете и части?Кой днес може да вземе изпити по философия?Единици зубрачи!Единици!

11

Стоян Стелий :

преди 7 месеца

Вижте младежкия плам в очите на хиTлер00вия младеж на снимката! ФюрЪрЪ с мустачките би се гордял с това нещо на снимката... Липсва само немската каска, шинела и лентата с пречупения кръст! Налудничавия поглед и ма3ната физиомозия със изкривена зловеща Gестаповска усмивка са налице...

10

Анонимен

преди 7 месеца

Социализъм бате, той никога не си е отивал и само ви залъгват 32г. Раздават на нашите но за вашите няма. За нашите може и по 14 заплата, но на вашите средна заплата 1000лв. Циркове и точно за това никога няма да се оправим

9

Георги Илиев Митев

преди 7 месеца

Плащайте на номенклатурите и " децата на социализма " , за да оплождат и да възпитават послушници на властта от и без това слабоумните младежи и " девойки " .

8

България днес

преди 7 месеца

Когато законите защитават частната собственост и семейното предприемачество, а бандитите работят в затворите, за да си плащат издръжката, ТОГАВА МОЖЕ ДА ПРИКАЗВАМЕ ЗА ПРОМЯНА ! ПРИ СЕГАШНИЯ БАНДИТИЗЪМ КАКВОТО СЕ ПРОИЗВЕДЕ, ИДВАТ БАНДИТИ И ГО ОГРАБВАТ БЕЗНАКАЗАНО, ЗАЩОТО ПОДКУПВАТ КЪДЕ ЛИ НЕ ! БЪЛГАРИТЕ ОТИВАТ НА ЗАПАД, КЪДЕТО ИМА ПОЛИЦИЯ, СЪД И ЗАТВОРИ ЗА БАНДИТИТЕ ! В УЧИЛИЩЕ ДЕЦАТА ТРЯБВА ДА НАУЧАТ, ЧЕ НИСКА ПРЕСТЪПНОСТ ОЗНАЧАВА БОГАТ НАРОД !

7

Защо?

преди 7 месеца

Защо нормативите във Висшите училища са различни? Защо възнагражденията са различни? Да направят единни ставки на възнаграждения и единен норматив за всички университети. Какви са тези космически разлики във възнаграждението на обикновен преподавател и преподавател на ръководна длъжност? А има един университет по икономика във Варна, където преподавател може да заема няколко ръководни длъжности и няколко заплати. Има ли кой да провери как се получават няколко възнаграждения за 8 часа? Или няма?

6

До кога

преди 7 месеца

До кога преподавателите ще търпят тези унизителни увеличения на работна заплата? Ще увеличат със стотина лева, а цените умножени по 2 или 3. Тези пари, които се дават не могат да покрият дори 10 процента от инфлацията, която изяжда доходите. Във висшите училища има преподаватели на ръководни длъжности, които добре се облагодетелстват, но за преподавателите без ръководни длъжности никой не мисли. Синдикатите къде са? Или само събират парите от членския внос?

5

Анонимен

преди 7 месеца

Абе, тия университетските преподаватели специално преподават на 2-3 университета. Като калинки обикалят и докарват по над 5 иляди на месец.

4

вишист_съм_май_юни

преди 7 месеца

само се харчат някакви пари от данъците ни без да има никакво покритие ! и като се плати на някаква бабичка или старец ( ака преподавател във вуз , защото там са такива) и се появят 400 лесо инженера на година (примерно) ... тези какв работа ще си намерят - бармани и сервитьорки ., п и к а м ви и на образованието .

3

Анонимен

преди 7 месеца

Обективната истина: 2004 година минимална РЗ 110лв, заплата на доцент 450лв, 2023 година МРЗ 780 лв, заплата на доцент 1800лв. Това говори, че по време на Станишев и Бойко преподавателите са обеднели около 2 пъти сравнено спрямо минималната работна заплата.

2

Пак

преди 7 месеца

Ученици и студенти намаляват а учителите се увеличават.....пари на вятъра.

1

Нане

преди 7 месеца

Само на шоршките от посолството им увеличават заплатите... ===))) да бълват тотални неграмотници....