41

Анонимен 2

преди 8 месеца

Бизнеса си тъпчи на едно място. Никакво надграждане/оптимизация. Искат да се сравняват с ЕС и да бъдат конкурентно способни... Разбира се това пряко допринася и до ниските заплати, а хората в магазините си плащат ЕС цени и не само там! Еми какво остава освен да реват за липса на кадри, нямало хора, слаб сезон и още подобни глупости за да оправдаят некадърността си !

40

Анонимен

преди 9 месеца

Минималната нали трябваше да не е по-ниска от 50% от средната заплата според директивата на ЕС?! Средната заплата за 2023 се очертава да е около 2500 лева. Тези 933 лева минимална заплата са доста малко на този фон.

39

Анонимен

преди 9 месеца

От доста години има недостиг на кадри в държавните структури, а вече и при частните фирми. В държавните структури между 12% и 30% от щата остава незает, защото няма желаещи да работят за ниските заплати при държавните служители и другите държавни структури. Ако уволнят работещите пенсионери, дефицитът на кадри ще е огромен - между 20% и 50%. Имаше един опит да пенсионират всички, които имат право на пенсия за стаж и възраст, но бързо се отказаха като видяха какво става и се опитаха да ги върнат

38

Анонимен

преди 9 месеца

Добре, че много пенсионери все още работят, че иначе оставаме без работници. А и за пенсионерите е добре, особено за държавните служители, че с техните пенсии под средната пенсия са за никъде.

37

Пенсии

преди 9 месеца

Стари номенклатури пенсионери които са придобили право на пенсия вънка от системата с закон взел ли си пенсия вънка няма заварено положение няма вънка стига на държавна ясла хранилка!

36

Тенчо

преди 9 месеца

Разбира се че минималната работна заплата трябваше да стане по голяма тя трябва да е поне 1000лв но България вече я няма такова падение и безхаберие от страна на всички корумпирани политици и мафията която ръководи изцяло това не е държава държат се на работа пенсионери които са държавни служители които са придобили право на пенсия от преди 7 ,8 години и си стоят на работа получават тавана на пенсиите и заплатите им вървят и те това е и как младите хора да стоят бягство това е решението!

35

Чистача

преди 9 месеца

Здравчо падна в един *** и се удави. Мир на трупът му.

34

Анонимен

преди 9 месеца

Разбира се, че ще се отрази на бизнеса - ще остане с още по-малко работници, след като заради мижавото увеличение на минималната заплата, още млади хора ще избягат от България, в държави, в които се плаща за труда им.

33

Анонимен

преди 9 месеца

Естествено, че трябва да се намесва държавата. И трябва не само в МРЗ а изцяло по браншове да има минимални прагове. Феодалите няма да вдигнат заплатите, само чуждите компании са с по-приличти заплати. Сато не пращаш, не правиш бизнес.

32

Анонимен

преди 9 месеца

Картелите на беге бизнеса трябва да инвестират и да ограбват чужди народи и да донасят в България ограбеното, за да живеем като другите европейски богати държави. Нашите бизнесандрешковци експлоатират и ограбват собствения си народ. Истинските европейски бизнесмени ограбват чужди народи в Европа, Африка, Индия, и закарват плячката в собствената държава.

31

Анонимен

преди 9 месеца

Който иска евтина работна ръка - да отива в капиталистическите страни от Африка. Там данъците са ниски, няма държавни разходи за образование, здраве. Бизнесандрешковците ще бъдат доволни от либертарианските африкански държави.

30

анонимен

преди 9 месеца

В цялата статия се говори само за натоварването на бизнеса, а една дума няма, как работещи със 780 лева живеят с тези пари, даже с по-малко, след удръжките! Държавата остави хората да мизерстват още от времето на ковид пандемията и се грижи само за бизнеса, ресторантьорите и хотелиерите! А Гольо да оцелява! Сега пак същата песен пеете, а инфлацията расте и подлагате народа на геноцид!

29

Анонимен

преди 9 месеца

Добре ще му се отрази - отрезвяващо. Няма вечни да смуче бачкаторска пот без пари.

28

Анонимен

преди 9 месеца

До Общ работник Производителнос не е възможно да скочи, защото работника няма да може да спи, почива, храна и т.н.

27

Общ работник

преди 9 месеца

До Ром'с: Проблема у нас никога не е бил в производителността, а в адски неравномерното разпределение на добавената стойност между труда и капитала. Факт: в Европа стойностите се движат м/у 30 и 40%. В България никога не са надвишавали 10%. Останалото е за безмерната лакомия на нашите бизнесмени. Нека има изкривявания на пазара на труда. Един заварчик, един шлосер не можеш да намериш. Дори и за 5к лв. А едно време се гавреха. Хак да им е сега.

26

Наблюдател

преди 9 месеца

Коментаторе номер 26 не пиши глупости. Първи смело по брой милионери ипоследни по заплати. Това как става? Засрами се.

25

Наблюдател

преди 9 месеца

В другите държави от ЕС, не е ли същото? Последни сме по заплати! Как не ги е срам пишман бизнесмените.

24

Ром"с

преди 9 месеца

Не чух един път да говорят за увеличаване на производителността на труда на индивидите,които искат по 2000-3000 евро,защото някой си мислят,че ще продължават да си ходят на работа и ще си работят по-старому,а заплатата ей ткак ще трябва да се увеличи ,че не му стигали,еми като не ти стигат с ниска квалификация и знания,то работи на втора работа като в САЩ.(ЛЮБИМАТА на много тук недоволни..)Аз не съм против хората да получават добри заплати,но тез заплати трябва да имат покрите-а не искуствено..

23

Писна ми

преди 9 месеца

И как натоварвате бизнеса господин "експерт"? Кой бизнес вкарва пари реално, че нещо, въпреки всички "експертни" приказки, такива люде се броят на пръстите на едната ръка за последните повече от 20 години? Що не зададеш на тия "бизнесменчета" някой и друг въпрос как успяват да стават милионери за година или две, как България с никаква или мижава икономика успява да поддържа хиляди милионери, че даже и по някой милиардер, докато тези, които им правят паричките, едва свързват двата края?

22

Анонимен

преди 9 месеца

" Бизнесът" като не може да плаща, да хващат лопатките и да работят търтеите!